Homofobie als verzwarende omstandigheid erkent in zaak 1ste homofobe moord in Belgie.

Zopas zijn de daders van de eerste homofobe moord in ons landje veroordeeld. Belangrijk daarbij is de uitspraak dat de vier beschuldigden schuldig zijn bevonden van moord met homofobie als verzwarende omstandigheid, iets wat mogelijk is sinds een nieuwe wet van 2013.

Op 3 mei 2012 werd ons landje opgeschrikt door een eerste homofobe moord. Slachtoffer Ishane Jarfi was sinds 22 april 2012 vermist, zijn levenloze lichaam werd op 3 mei door wandelaars in de bossen terug gevonden in Luik.

Vandaag werden Eric Parmentier, Jéremy Wintgens en Mutlu Kizilaslan in Luik schuldig bevonden aan de moord op Ishane, met homofobie als verzwarende omstandigheid. Jonathan Lekeu is schuldig aan doodslag, eveneens met homofobie als verzwarende omstandigheid. De beschuldigden hebben volgens de jury toegegeven dat ze Jarfi een lesje wilden leren omdat hij homo was. Ze zijn eveneens schuldig bevonden aan onmenselijke behandeling, vernedering en willekeurige opsluiting. De pleidooien van de verdediging vinden dinsdagochtend plaats, waarbij het nu al duidelijk is dat men voor Jeremy Wintgens en Jonathan Lekeu 35 jaar eist en voor Eric Parmentier en Mutlu Kizilaslan levenslang.

Het Gelijkekansencentrum dat zich in de zaak burgerlijke partij stelde laat weten zeer tevreden te zijn met homofobie als verwarende omstandigheid. Een persoon vermoorden is op zich uiteraard ontoelaatbaar, zegt Jozef De Witte, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Maar als die moord gepleegd wordt omwille van iemands seksuele geaardheid, raakt dat niet alleen die persoon zelf, maar de hele samenleving. Die misdrijven wekken een gevoel van kwetsbaarheid op bij de naasten van het slachtoffer, maar ook bij alle homoseksuele personen. Ze tekenen een samenleving door hun stigmatiserend effect. Door onze burgerlijke partijstelling hebben we in deze zaak een krachtig signaal gegeven, aldus De Witte. We zullen nooit tolereren dat mensen omwille van om het even welke discriminerende reden worden aangevallen. Of het nu gaat om origine, huidskleur, seksuele geaardheid of levensbeschouwing, het centrum zal het ook in de toekomst opnemen voor alle slachtoffers van haatmisdrijven.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI INFO ROND DEZE ZAAK LEZEN
2de EN 3de PROCES DAG ROND 1ste HOMOFOBE MOORD IN BELGIE - MET DADER PROFIELEN (2014)
PROCES VAN START 1ste HOMOFOBE MOORD IN BELGIE (2014)
PLAAT TER NAGEDACHTENIS SLACHTOFFER 1ste HOMOFOBE MOORD IN BELGIE (2014)
VADER SLACHTOFFER 1ste HOMOFOBE MOORD IN BELGIE SCHRIJFT BOEK (nieuws uit 2013)
1ste HOMOFOBE MOORD IN BELGIE (nieuws uit 2012)
VADER MOORDENAAR 1ste HOMOFOBE MOORD IS ZELF HOMO (nieuws uit 2012)
POLITICI OVER 1ste HOMOFOBE MOORD IN BELGIEBron: metro.be & holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 22 December, 2014 en 1892 keer gelezen.