Europees Hof deed uitspraak over holebi testen bij asielzoekers.

In juli kon je bij holebi info lezen dat advocaat-generaal Eleanor Sharpston, adviseur van het Europees Hof van Justitie, zei dat men holebi asielzoekers moet geloven op hun woord en dat men moet stoppen met de vernederende testen waaruit moet blijken of iemand wel of niet holebi is. Vandaag gaat het Europese Hof van Justitie akkoord met deze stelling.

Vluchtelingen die asiel aanvragen op basis van hun seksuele geaardheid, omdat ze in eigen land worden vervolgd, zouden geen testen meer moeten ondergaan om te bewijzen dat ze wel degelijk homo of lesbisch zijn. Dat stelde vandaag het Europees Hof van Justitie, die de eerder een zaak onderzocht waarbij de asielaanvraag van drie mannen in Nederland werd afgewezen omdat ze hun homo zijn niet konden bewijzen. De drie komen uit Afghanistan, Gambia en Oeganda, en verklaarden eerder in Nederland te zijn omdat ze in eigen land vervolgd worden omdat ze homo zijn, maar omdat ze niet konden bewijzen dat ze homo zijn werd hun asiel aanvraag door Nederland afgewezen.

De drie mannen gingen in beroep tegen de uitspraak waarop de zaak werd doorverwezen naar het Europees Hof in Luxemburg. De Europese rechtbank stelt nu dat het achterhalen van de seksuele geaardheid de Europese wetten en het priv√© leven moet respecteren. Bewijzen dat homoseksuele daden verkregen via testen of op film zijn een inbreuk op de menselijke waardigheid, en er mag eveneens niet naar seksuele praktijken van de asiel aanvragen gevraagd worden, aldus het hof, die verder zei dat een asielaanvraag ook niet kan worden afgewezen omdat iemand niet meteen heeft verklaard holebi te zijn. Mensen kunnen terughoudend zijn om intieme details te delen. Als een asielzoeker niet afdoende op vragen over zijn persoonlijke omstandigheden kan antwoorden, dan kan daaruit ook niet besloten worden dat hij of zij niet geloofwaardig is. Verschillende Europese landen onderwerpen holebi asielzoekers aan testen om hun geaardheid te onderzoeken en te bewijzen. Dat is in Nederland niet het geval, maar bijvoorbeeld wel in landen als Slowakije en Tsjechi√ę.

holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 02 December, 2014 en 2013 keer gelezen.