WereldAidsDag - 10 Bekende holebi's & hetero's die overleden tgv Aids.

Vandaag is het WereldAidsDag - die telkens door gaat op 1 december sinds 1978. Wereldwijd staat men vandaag stil bij de vele slachtoffers van de ziekte die nog steeds niet te genezen is, maar waarvoor er al wel remmers bestaan. Holebi info staat vandaag ook stil bij de tien bekendste Aids slachtoffers uit de showbizz wereld, mannen, vrouwen, hetero's en holebi's die overleden ten gevolgde van Aids, in een tijd dat er nog geen aids remmers bestonden.ANTHONY PERKINS

4 April 1932 - 12 September 1992 - Amerikaans Heteroseksueel acteur.
Perkins kreeg in 1990 te horen dat hij besmet was met het hiv-virus. Hij vernam dit via de pers nadat de National Enquirer, illegaal zonder zijn medeweten een bloedmonster van hem had getest op Hiv. Hij overleed twee jaar later aan een door aids veroorzaakte longontsteking.


DACK RAMBO

13 November 1941 - 21 Maaer 1994 - Amerikaans Biseksueel acteur.
Rambo kreeg in 1991 te horen dat hij besmet was met het hiv-virus. Korte tijd later maakte hij het nieuws zelf bekend en kwam hij uit de kast als biseksueel, en liet weten te stoppen met acteren. Hij overleed drie jaar later aan de complicaties van aids.


FREDDIE MERCURY

5 September 1946 - 24 November 1991 - Britse zanger van de groep Queen - homo met een lichte biseksuele kant.
Er gingen lange tijd geruchten dat de zanger hiv zou hebben, maar dat nieuws werd pas 1 dag voor zijn dood bekend gemaakt door hemzelf. Van op zijn sterfbed schreef hij een bericht voor de pers: 'Na de vele speculaties wil ik bevestigen dat ik hiv-positief ben en aids heb. Ik vond het juist om deze informatie niet eerder naar buiten te brengen ter bescherming van de privacy van de mensen om mij heen. Maar nu is de tijd wel gekomen dat mijn vrienden en fans de waarheid weten. Ik hoop dat iedereen zich bij mij, mijn artsen en allen ter wereld die tegen deze vreselijke ziekte vechten, willen voegen. Mijn privacy is altijd bijzonder geweest voor mij en ik ben beroemd geworden door het gebrek aan interviews, gelieve mij te begrijpen dat dit zo zal blijven. I still love you, jullie Freddie.' Mercury stierf op 24 november in zijn geliefde Londense huis aan longontsteking, ten gevolge van aids.


GIA CARANGI

29 Januari 1960 - 18 November 1986 - Amerikaans top fotomodel - Biseksueel.
Carangi overleed al op de leeftijd van 26 jaar. Ze was hiv-positief waarbij men vermoed dat dit kwam door haar druggebruik.
In 1998 kwam een biografische film uit over het leven van Gia Carangi met de titel Gia, met Angelina Jolie in de hoofdrol.


KEITH HARING

4 Mei 1958 - 16 Februari 1990 - Amerikaans kunstenaar. Homo.
De kunst die Keith Haring maakte wordt soms (onterecht) popart genoemd, maar ook de termen graffiti-art en moderne kunst worden gebruikt. Zijn cartoonachtige schilderingen en tekeningen gingen onder andere over aids, seks, drugs en apartheid. In 1988 kreeg hij te horen dat hij aids had. In die periode gebruikte hij dat veel als onderwerp van zijn kunst en werd hij deel van de ACT UP campagne in New York City.
Haring overleed in 1990 aan de gevolgen van zijn ziekte.


LIBERACE

16 Mei 1919 - 4 Februari 1987 - Amerikaans pianist en flamboyante entertainer. Was niet uit de homo kast.
De entertainer was al lange tijd ziek en het feit dat hij sterk vermagerde viel de pers erg op. Zijn manager beweerde dat dit kwam door een watermeloendieet. Later werd bekend dat Liberace al sinds 1985 ziek was. In het begin zei men dat zijn hart- en leverproblemen een gevolg waren van zijn tabak verslaving. Maar daarna bleek dat zijn dood toe te schrijven was aan aids. Wanneer hij hiv-positief werd is nooit duidelijk geworden. Liberace bleef het zelf ontkennen en stierf ook met de gedachten dat zijn fans niet wisten dat hij homo was.


ROCK HUDSON

17 November 1925 - 2 Oktober 1985 - Amerikaans acteur. Was niet uit de homo kast.
Hudson trouwde in 1955 met hyllis Gates, een medewerkster van de filmstudio, en scheidde in 1958. Velen zeiden dat het om een schijnhuwelijk ging om de acteur zijn homo zijn te verbergen, in die tijd kwam je niet als bekendheid uit de homo kast, want dit zou het einde van zijn carrière hebben betekend. Daarom bleef hij tot het einde van zijn leven in de kast voor het grote publiek, zijn naaste omgeving wist het wel. Hudson was het eerste beroemde slachtoffer van de ziekte aids. Zijn ziektebed en dood droegen in grote mate bij aan de bekendheid van het virus in de Verenigde Staten. Sindsdien zamelde zijn beste vriendin, Elizabeth Taylor, miljoenen dollars in voor de behandeling van aids.


RUDOLF NUREYEV

17 Maart 1938 - 6 Januari 1993 - Russisch-Oostenrijks balletdanser en choreograaf van Tataarse afkomst en homo.
Hij was een wereldberoemd danser die eerder uit de nog toenmalige Sovjet-Unie vluchtte en asiel aanvroeg in Oostenrijk (1961).
Door zijn virtuositeit en charismatische toneelpersoonlijkheid, tezamen met zijn vlucht en politiek asiel, werd Noerejev een idool en een wereldster.
Noerejev overleed aan de gevolgen van aids en ligt begraven in Sainte-Geneviéve-des-Bois.


TINA CHOW

18 April 1950 - 24 Januari 1992 - Amerikaans fotomodel, juwelen ontwerpster, invloedrijk mode icoon van de jaren 70 - Biseksueel.
Chow kreeg in 1989 te horen dat ze aids had. Later bekende ze dat dit kwam door een korte relatie met de biseksuele Franse aristocraat Kim D'Estainville die in januari 1990 stierf ten gevolgde van Aids. Chow maakte zelf publiekelijk bekend dat ze Aids had en zette zich vanaf toen in als Aids activiste en richtte het Aids project Angel Food op.


TOM FOGERTY

9 November 1941 - 6 September 1990 - Amerikaans gitarist van de groep Creedence Clearwater Revival - hetero.
Ging in 1971 de solo toer op.
Hij werd besmet met het hiv-virus na een bloedtransfusie en overleed na het oplopen van tbc ten gevolge van Aids.


holebi.info eigen berichtgeving. 2014

Dit bericht is gepost op 01 December, 2014 en 17097 keer gelezen.