Geen stigmatisering Belg homo mannen bij PrEP aub, aldus Open Vld politica.
In juli kon je al bij holebi info lezen dat Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, graag wil dat er een studie komt rond de invoering van PrEP (hiv-remmer) als preventie tegen hiv bij risicogroepen. Eerder riep de WereldGezondheidsOrganisatie ook op om het middel te gebruiken.

Vlaams volksvertegenwoordiger Ann Brusseel van Open Vld stelde daarover recent een vraag aan Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters van N-VA, over het proefproject van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), waarbij men het middel wil uittesten. Brusseel waarschuwde daarbij voor stigmatisering van homo's door alleen hen als doelgroep te nemen, en pleit ze voor een meer genuanceerde aanpak.

Onze Belgische holebi & transgender federatie, en koepel van holebi & transgender organisaties: Cavaria, liet weten de bezorgdheid van Brusseel te delen, en zegt dat er inderdaad sprake kan zijn van stigmatisering omdat eerder vanuit de media de valse indruk werd gewekt dat de WereldGezondheidsOrganisatie adviserede om alleen homo's de hiv-remmer te laten nemen. De WereldGezondheidsOrganisatie adviseerde enkel om proefprojecten op te starten.

Via minister Muyters kwam Brusseel te weten dat het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) een budget van 980.600 euro voorziet voor het proefproject gedaan door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Die gaan nu op zoek naar ruim tweehonderd mannen. Jammer genoeg beperken ze zich enkel tot homo's, en MSM (mannen die seks hebben met mannen) vanaf 18 jaar. En men zal daarbij worden geselecteerd op basis van enkele criteria waaruit moet blijken of ze een hoog risico lopen om met hiv besmet te worden. De deelnemers zullen preventieve consultaties krijgen en gratis condooms, als ook uitleg over de werking van het middel PrEP. Daarna kan men beslissen wel of niet deel te nemen. De proefpersonen zullen dan 18 maand worden opgevolgd, ook als ze er voor kiezen het medicijn niet te nemen.

Ondanks het feit dat er enkel homo's worden toegelaten tot het proefproject zegt minister Muyters dat homo's niet zullen worden gestigmatiseerd. En wees hij erop dat er nauw zal worden samengewerkt met de homogemeenshap in alle stappen van het onderzoek. Het project kwam tot stand in overleg met Sensoa en past ook binnen het interfederaal plan tegen hiv en aids dat voormalig federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx voorstelde in 2013.
holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2014

Dit bericht is gepost op 29 November, 2014 en 2726 keer gelezen.