1ste Mexicaans homohuwelijk bedreigd met bommelding.
Het allereerste homohuwelijk in de Mexicaanse deelstaat Baja California liep mis nadat eerst een ambtenaar het huwelijk niet wilde voltrekken en nadien liet weten dat er een bommelding was.

Na 19 maanden vechten voor de rechtbank zouden haarkappers Victor Aguirre Espinoza, 43, en Fernando Urias Amparo, 37, het eerste homo koppel worden op 21 november, dat trouwde in de Mexicaanse deelstaat Baja California. Toen het koppel aankwam bij het stadhuis botsten ze al meteen op katholieke demonstranten tegen het homohuwelijk.

Een rechter was aanwezig om het huwelijk live op Tv te voltrekken, maar ambtenaar Rosa Maria Real zei niets te weten over de uitspraak van het hoogste gerechtshof en liet alles stil leggen. Toen de advocaat van het homo koppel haar beschuldigde van belemmering van het hoogste hof, kondigde ze een bommelding aan en liet alles evacueren. Later op de dag probeerde de heren opnieuw te trouwen maar de nieuwe ambtenaar zei dat de handtekeningen van de getuigen niet overeen kwam met hun legale documenten, en nadien was er zogenaamd een fout op hun geboorteaktes.

Eerder deze maand oordeelde het hoogste Mexicaanse hof dat het verbod op het homohuwelijk in de Mexicaanse deelstaat Baja California ongrondwettelijk is, waarna Victor en Fernando, die de rechtszaak hadden gevoerd tegen het verbod, te horen kregen dat ze mochten trouwen. Maar gek genoeg oordeelde de rechter dat alleen de beide heren mogen trouwen en andere holebi koppels niet. Het koppel is al meer dan tien jaar samen maar nog steeds niet getrouwd, maar zegt het niet te zullen opgeven en blijven proberen om alsnog te trouwen. Enkel in Mexico City kunnen holebi koppels trouwen maar de heren willen kunnen trouwen in hun eigen staat.

holebi info eigen berichtgeving 2014

Dit bericht is gepost op 24 November, 2014 en 1644 keer gelezen.Reageer op dit bericht: