Belg regering wil verplichte sterilisatie voor transgenders afschaffen.

Begin juni kon je bij holebi info lezen dat de Wereld Gezondheids Organisatie opriep een einde te maken aan de verplichte sterilisatie van transgenders wereldwijd. Vandaag raakte bekend dat onze Belgische overheid daar werk van gaat maken.

Momenteel moeten in ons landje, net als in nog veel andere landen, transgenders zich verplicht laten steriliseren en verplicht een hormonenbehandeling volgen voor ze ook hun gender kunnen laten aanpassen op hun paspoort. Dit is in strijd met de mensenrechten, iets waar veel mensenrechten organisaties en transgender organisaties al jaren op hameren. Vandaag blijkt onze Belgische overheid dit eindelijk in te zien. Het Vlaamse parlement buigt zich weldra verder over de zaak en komt binnenkort met een aanpassing van de wet uit 2007 zodat ons landje op een lijn komt te staan met de internationale mensenrechtenverplichtingen.

Volgens Open Vld Kamerlid Carina Van Cauter is onze overheid nu nog prioritair bezig met de beleidsverklaringen en de begroting, maar het is volgens haar wel de bedoeling om op termijn schot in de zaak te brengen betreffende het ethische dossier rond transgenders. Want het gaat om een duidelijke inbreuk op de fysieke integriteit, aldus Van Cauter.

In een opiniebrief in de krant de morgen roepen genderexperts op om het "medisch-psychische verhaal van transgenders los te koppelen van hun juridische erkenning". Volgens co-auteur en gynaecologe Petra De Sutter (UZ Gent), zelf transgender, is men "er vanuit medische hoek al lang van overtuigd om die voorwaarde tot sterilisatie te schrappen". Ook transgenders die niet voor een volledige transitie kiezen, moeten op hun identiteitskaart en reispas van geslacht kunnen veranderen, luidt het. "Hoe pervers is het dat sommigen zich enkel zouden laten steriliseren uit juridische noodzaak?", zegt Joz Motmans, coördinator van het Transgender Infopunt."Die inmenging van de overheid is nefast. De manier waarop transgenders hun identiteit vormgeven en welke medische ingrepen ze wel of niet verlangen, mag niet bepaald worden door juridische criteria."

Experts halen buitenlandse voorbeelden aan, zoals een recent wetsvoorstel in Malta. Wil je daar officieel van geslacht veranderen, dan hoef je binnenkort enkel

naar een notaris te stappen. Zonder psychiatrische diagnose, zonder medische ingrepen en zonder verplichte sterilisatie. Het aantal transgenders dat zich aanmeldt voor medische begeleiding, bijvoorbeeld een gesprek met een psycholoog, stijgt bovendien fenomenaal, zo tonen cijfers van het Gentse genderteam. In vier jaar tijd gaat het om meer dan een verdubbeling. Bij volwassenen van 54 naar 122, bij minderjarigen van 18 naar 45 meldingen. "Onomkeerbare chirurgie is pas mogelijk vanaf achttien jaar, maar vanaf hun zestiende kunnen jongeren met een hormonenbehandeling starten", stelt Motmans. "Vraag is hoe we goede zorg kunnen blijven garanderen als de instroom zo groot is. Transgenders wachten al zo lang voor ze hulp zoeken. Als ze dan ook nog eens zes maanden op een wachtlijst moeten staan voor hun eerste gesprek met een psycholoog, dan is dat funest. Behalve in een goede juridische regeling moet de overheid dus ook investeren in toegankelijke gezondheidszorg."

holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 07 November, 2014 en 3080 keer gelezen.