Over het Antwerps proces rond homo moord met kroongetuige Dimitri Vantomme + Update 6.11 Straf uitspraak..
Maandag 3 november is voor het Antwerpse hof van assisen het proces gestart tegen de 25-jarige Said Mahmoud, die beschuldigd wordt van de moord op de 25-jarige A Mafouta Matondo. De beschuldigde gaf toe dat hij het slachtoffer had dood gestoken na een ruzie omdat het slachtoffer seksuele avances had gemaakt tegenover de beklaagde.

Beklaagde Said Mahmoud, zei op de eerste dag van het proces: "Mijn cultuur verbiedt dat", (homoseks). Maar uit het onderzoek bleek dat hij een half uur eerder wel seks had gehad met een andere man. De beklaagde en het slachtoffer kenden elkaar al sinds 2012 en werden vrienden door het feit dat ze allebei drugs gebruikten.

Op de avond van de feiten zouden Said en A samen naar de woning van A in de Antwerpse Carnotstraat zijn gegaan, waar ze het gezelschap van een andere man kregen, die ook drugs bij zich had. Deze man was Dimitri Vantomme, de zaakvoerder van karaokebar Bonaparte in Antwerpen en vooral bekend als VJ Dimi op de zender JIM, enkele jaren geleden. Volgens Said hadden op een bepaald moment A en Dimitri seks. "De Belg wilde ook seks met mij, maar ik wilde dat niet, mijn cultuur laat dat niet toe, maar omdat hij zei geen seks is geen cocaïne stemde ik tegen mijn zin in. Mijn drang naar drugs was zo groot dat ik het dan maar deed, nuchter zou ik dat nooit hebben gedaan," aldus de beklaagde.

Verder zou blijken dat Dimitri beklaagde Said oraal zou hebben bevredigd, maar Said ontkent dat hij zijn hand op diens hoofd had gelegd als teken dat het goed was. Ook ontkent hij dat hij dat hij Dimitri later als afscheid in de nek had gekust. Toen Dimitri weg was gebruikte Said samen met A de overige drugs. Daarna zou A seksuele avances hebben gemaakt tegenover Said die weigerde. Volgens de beklaagde probeerde het slachtoffer hem onder druk te zetten door te zeggen dat als hij geen seks met hem wou hij de drugs moest betalen of naar de politie zou stappen. Said bleef naar eigen zeggen seks weigeren.

Tijdens het proces vroeg assisenvoorzitter Dirk Thys aan de beklaagde wat de situatie zo verschillend maakte. "Waarom had u geen seks met het slachtoffer, terwijl u een half uur eerder wel seks had met de Belg (Dimitri)?". Said zei daarop: Ik had een degout van wat ik met hem gedaan had. Mijn cultuur verbiedt zoiets. Mijn ouders hebben mij zo niet opgevoed. Ik zei tegen de zwarte man dat hij een slecht mens was. Hij gaf me een klap en ik sloeg terug. Daarop volgde een schermutseling met wederzijdse slagen en rondvliegende huisraad. Het was hij of ik. Ik wilde weg, want ik haatte wat ik met de Belg gedaan had en ik haatte het appartement waar het gebeurd was. Ik pakte een mes en zei dat hij opzij moest gaan, maar hij wilde niet. En dat is het," aldus de beklaagde.

Het lichaam van A werd ongeveer een week later, op 30 oktober 2012, aangetroffen. Naast talrijke kneuzingen en breuken, telde de wetsdokter liefst 57 snij- en steekwonden. De beschuldigde kan zich daar niets meer van herinneren.

Van in het begin is Dimitri Vantomme kroongetuige in het assisenproces. Op de tweede procesdag die gisteren door ging blijkt hij zich weinig te herinneren, wat er voor zorgde dat de beklaagde een woede-uitbarsting kreeg op het proces waarna de voorzitter hem uit de zaal liet verwijderen. Dimitri wilde zijn verklaring achter gesloten deuren doen maar de aanklager en voorzitter zagen daar geen enkele reden voor. Dimitri zei dat hij probeerde seks te hebben met de beklaagde maar dat er uiteindelijk niets is gebeurd. Daarop zei de voorzitter dat hij eerder toch had verklaard orale seks te hebben gehad met de beklaagde. "Ik heb eerder veel dingen gezegd die niet waar zijn. ik had die avond van mijn eerste verhoor boekingen van 's morgens tot 's avonds. Ik heb alles gezegd om er vanaf te zijn", zei Dimitri, wiens antwoord voor ergernissen en misverstanden zorgde op het proces.

Dimitri zei verder nog: "Ik heb A een jaar of 8 geleden leren kennen op het terras van Den Hopper op het Zuid. We raakten aan de praat en zagen elkaar vaak, omdat we allebei vooral 's nachts leven. Alex was een warme gast. Hij was erg geïnteresseerd in mijn job, en ik in zijn leven als kunstschilder. We hadden vaak toffe gesprekken en lagen in het midden van de nacht te filosoferen". Verder haalde hij meermaals uit naar de media, die over zijn rol in deze assisen zaak schreven. Volgens Dimitri verliep de avond anders dan de media schrijven. "Ik had die avond tot 2 uur in de Red&Blue gedraaid. Normaal had ik daarna met mijn beste vriend afgesproken, maar die had zich iets ervoor van het leven beroofd. Ik had dan een date met een man die ik op de chat van TMF had ontmoet, maar die eindigde snel omdat ik hem een onguur figuur vond." De voorzitter zei daarop: "Maar u had goesting in seks en bent dan maar langst A gereden?". Waarom Dimitri zei: "Ik heb deze week verschillende versies in de kranten en bladen gelezen. Ik was uitgenodigd door A, maar de sfeer beviel me niet. Hij was niet nuchter en het was een rare avond na die mislukte date. Na anderhalf uur ging ik weg. A was van de wereld. Ik probeerde eerder seks te hebben met de andere man (de beklaagde) maar dat is er niet van gekomen. Ik had geen drugs bij, maar ik denk wel dat ik gebruikt heb die nacht. Ik heb niets gesnoven, dus het zal zeker geen cocaïne zijn geweest."

Na anderhalf uur in de flat is Vantomme vertrokken. Het slachtoffer deed beneden de deur open. "Is de beschuldigde mee naar buiten gegaan?", vroeg de voorzitter. "Ik weet het niet. Misschien staat dat in een van mijn verklaringen", reageerde Vantomme kort. Advocaat Johan Vangenechten bleef op zijn honger zitten. "Wij zijn geen millimeter verder geraakt. De getuigenis zorgt voor nog meer twijfel en onduidelijkheid. Had u hetzelfde verklaard achter gesloten deuren?", vroeg hij zich af. "Ik heb de waarheid gezegd, zoals ik me die herinner", besloot Vantomme. Said Mahmoud kon zich niet meer bedwingen. Hij sprong recht en met wijde gebaren schreeuwde hij dat het allemaal de schuld van Dimitri is. "Hij maakt van mij een duivel. Hij is de oorzaak en het probleem, maar ik zit al twee jaar in de gevangenis en hij (wijzend naar Vantomme) mag hier vertrekken. Waar is de rechtvaardigheid? Waarom ben ik hier? Ik verdedig mijzelf en mijn cultuur!" Omdat de man bleef razen, liet de voorzitter hem een kwartier wegvoeren om af te koelen.

UPDATE 6 NOVEMBER 2014
Vandaag heeft het Antwerpse hof van assisen Said Mahmoud veroordeeld tot 28 jaar opsluiting.
Bij de strafbepaling werd rekening gehouden met het leed dat Said bij de dierbaren van het slachtoffer veroorzaakt had.
De feiten getuigden volgens de jury en het hof van een persoonlijkheid die gekenmerkt wordt door een verregaande agressie en gebrekkig normbesef.
Ook uit zijn houding na de feiten bleek een schrijnend gebrek aan respect voor het slachtoffer.
Assisenvoorzitter Dirk Thys richtte na de voorlezing van het arrest nog het woord tot Said.
"U vraagt respect voor uw cultuur en godsdienst, maar weet dat respect ook wederzijds moet zijn.
Als u wil functioneren binnen onze maatschappij, dan verwacht men van u dat u respect hebt voor haar regels en normen."
Hij gaf hem de raad om zijn detentie te gebruiken om tot inzicht te komen in zijn problematiek en de feiten en om daaruit de nodige lessen te trekken.
"U bent nog jong en u zult nog een kans krijgen voor een nieuwe start. Het zal aan u zijn om dat waar te maken."


holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 05 November, 2014 en 7369 keer gelezen.