Belgische homos, bi mannen en mannen die seks hebben met mannen opgelet + video.


Vandaag lanceerden het Holebihuis Vlaams-Brabant en de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met Sensoa (Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid), het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, het Leuvens Aidsreferentiecentrum en het Universitair Ziekenhuis Leuven een testcampagne om homo, biseksuele jongens en mannen, en mannen die seks hebben met mannen (msm) te motiveren zich vroegtijdig en regelmatig te laten testen op hiv.

Tijdens het jaarlijkse holebi filmfestival Vlaams Brabant (5 - 28 november) zal men telkens voor elke film het onderstaande sensibiliseringsfilmpje brengen. Daarnaast zal men verder in de media reclame maken om mannen aan te zetten zich te laten testen op hiv. Het filmpje kan je onderaan bekijken.

Waarom je laten testen?
Je laten testen op HIV is voor veel homomannen nog een drempel. Nochtans is je gezondheidstoestand kennen belangrijk voor jezelf en voor je partners. En jezelf regelmatig laten testen is een goede gewoonte. Mannen die seks hebben met mannen zijn een kleine groep met statistisch gezien vaak wisselende contacten, en kwetsbare (al dan niet anale) seks.

Een regelmatige HIV test geeft je zekerheid over je eigen gezondheid. Als je zelf je status opvolgt, voel je je beter in je vel. Dat voel je, en dat zie je. Maar het is ook belangrijk voor je bedpartner(s). Wie zijn status kent, laat ook de mensen met wie hij seks heeft daarvan mee profiteren. Partners die hun status kennen zijn een eerste belangrijke stap om het aantal HIV-besmettingen terug te dringen. De laatste cijfers wijzen erop dat 1 op 20 homomannen besmet is met HIV, en waarschijnlijk is dit een onderschatting van het eigenlijke aantal. Bovendien kennen 24% van de mannen die homoseksuele contacten hebben hun eigen status niet en deze groep is verantwoordelijk voor ongeveer 90% van de nieuwe besmettingen.

Maar wat is eigenlijk dan regelmatig genoeg voor jou?
Hier zijn alvast enkele vuistregels:
- Laat je zeker testen na een risicovol contact.
- Als je minder dan 10 sekspartners hebt per jaar is het toch aan te raden om de 6 maanden een test te doen.
- Als je meer dan 10 wisselende partners per jaar hebt, als je seks hebt onder invloed van drugs of alcohol, recent een SOA-diagnose gehad hebt, of onbeschermde anale seks hebt gehad (zonder condoom), laat je je best wat vaker onderzoeken. Door om de 3 maanden op onderzoek te gaan, blijf je op de hoogte van je status.

Voor een test kan je op verschillende plaatsen terecht.
Deze testcampagne gebruikt een test op basis van een speekselstaal. De testkit kan je zelf online bestellen, en is volledig kosteloos. (link onderaan deze tekst onder de video)

Ook je dokter kan je verderhelpen met een HIV- en SOA-test. Hij neemt in dat geval een bloedstaal, waarvan je na enkele dagen al het resultaat ontvangt. In elke provincie in Vlaanderen vind je een Aids Referentiecentrum. Zij bieden ondersteuning aan mensen die om een HIV- of SOA-test vragen. Bovendien kan je er terecht voor bijkomende medische en psychosociale begeleiding. Op de site van Sensoa, www.mannenseks.be, vind je een volledig overzicht van de verschillende testmogelijkheden en de plaatsen waar je kan aankloppen voor een test op HIV of SOA's. De links vind je onderaan deze tekst onder de video.

Via de website van deze campagne:
Zin om het zelf te doen? Dat kan! - Ontdek Swab 2 know
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen ontwikkelde een test op basis van je speeksel. Deze Swab2Know-test is een makkelijke methode om zelf je HIV-status op te volgen. Je bestelt online een gratis testkit, die je discreet thuis toegestuurd krijgt. De resultaten zijn op de website op te halen. Je krijgt eveneens opvolging en doorverwijzing na het resultaat van je test. Verdere medische en psychosociale ondersteuning wordt verzekerd door het Aids Referentiecentrum van het UZ Leuven. Bovendien krijg je na een aantal maanden een herinnering voor een nieuwe test. De provincie Vlaams-Brabant en Holebihuis Vlaams-Brabant willen ervoor zorgen dat meer mensen zich regelmatig laten testen en opvolgen, en bieden je deze test kosteloos aan.LINKS
Website campagne (onderaan link naar Swab 2 Know) ===> KLIK HIER
Website Mannenseks be ===> KLIK HIER
Facebook Mannenseks be ===> KLIK HIER
Website Sensoa ===> KLIK HIER
Facebook Sensoa ==> KLIK HIER

holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 03 November, 2014 en 6234 keer gelezen.