1 op 3 Vlamingen zegt dat zoenende homo's aanstootgevend is.
De krant De Morgen kwam vandaag met de resultaten van een onderzoek over holebi's, gedaan door de studiedienst van de Vlaamse regering in 2013. Langst de ene kant stelt het onderzoek dat holebi's breed aanvaard worden in Vlaanderen maar anderzijds zijn er ook de cijfers die aantonen dat er toch nog werk aan de winkel is wat betreft de aanvaarding van bolebi's en dan in het bijzonder van homo's.

De Morgen schrijft dat slechts een minderheid van de Vlamingen zich expliciet negatief uitspreekt over holebi's. Maar toch blijkt dat 1 op 3 Vlamingen zoenende homo mannen aanstootgevend vindt. Het onderzoek is gebaseerd op een peiling onder 1.500 Vlamingen in 2013. Algemeen zijn de cijfers goed, want 85 procent van de ondervraagden vindt dat holebi's hun leven moeten kunnen leiden zoals ze willen, en drie kwart van de Vlamingen staat achter het homohuwelijk. Ook een ruime meerderheid staat achter adoptie rechten voor homo en lesbische koppels.

Uit het onderzoek blijkt dat 4 procent van de Vlamingen van mening is dat holebi's niet hun leven moeten kunnen leiden zoals ze willen, en dat 7 procent geen holebi leerkracht wil voor zijn of haar kind. Ook wil zes procent geen homo koppel als buurman en 29 procent is van mening dat seksuele betrekkingen tussen twee mannen of twee vrouwen niet kunnen. (van die 29 procent is 16 procent tegen twee mannen die seks hebben en 13 procent tegen twee vrouwen die seks hebben).

Verder blijkt nog dat een derde van de Vlamingen van mening is dat er in onze samenleving te veel aandacht is voor holebi's. Vier op de tien zeggen daarbij dat als holebi's net zo behandeld willen worden als iedereen, ze niet zoveel ophef moeten maken over hun seksuele voorkeur. En zoals eerder al vermeld vind een derde het aanstootgevend als twee mannen in het openbaar kussen en een kwart vindt hetzelfde als twee vrouwen dat doen. Ter vergelijking: slechts 15 procent vindt het aanstootgevend als een hetero koppel in het openbaar kust. "Deze resultaten geven aan dat ondanks een op het eerste zicht brede, algemene aanvaarding, een meer impliciete negatieve houding tegenover holebiseksualiteit toch nog steeds behoorlijk verspreid is", stelt de Studiedienst van de Vlaamse regering.

holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 17 October, 2014 en 4615 keer gelezen.