Klacht over homofobie in Brusselse politiek geseponeerd

De klacht van Brussels gemeenteraadslid Michaél Francois (Ecolo) tegen gemeenteraadslid en parlementslid Bertin Mampaka (cdH) is op 30 mei al geseponeerd. Maar dat raakt nu pas bekend. Mampaka had Francois "pédé" genoemd.

De feiten speelden zich af in februari van dit jaar. Een aanvaring tussen Michael Francois (Ecolo) en Bertin Mampaka (cdH) op de gemeenteraad van Brussel liep uit de hand en eindigde in het indienen van een klacht bij de politie. Michael Francois beschuldigde Bertin Mampaka van homofobe uitlatingen en Mampaka zelf overwoog toen een klacht wegens racisme/xenofobie en laster tegen Francois.

Aanleiding van het incident is een tweet die Francois stuurde toen Mampaka afwezig bleek bij de mondelinge stemming van een motie. Vanuit de zaal ernaast riep Mampaka nog wel luid "jaaa!" toen zijn naam werd afgeroepen. Het inspireerde Ecolo-gemeenteraadslid Francois tot volgende tweet: "Bertin Mampaka comme d'hab en touriste au #ccbxl un bel exemple... et ca fait rire (jaune? ) @jeanvandriessch ;-)." Francois zei daarover toen: "Ik doelde daarmee op het feit dat de man heel regelmatig te laat aankomt, dan weer vertrekt, aan een stemming deelneemt door uit een belendend vertrek te schreeuwen en ga zo maar door".

De tweet schoot bij Mampaka in het verkeerde keelgat. Bij het deel van de zitting achter gesloten deuren begon Mampaka Francois de huid vol te schelden. Daarbij viel volgens Francois onder meer het woord "pédé" (mietje, homo). Later gaf Mampaka toe dat hij Francois allerlei lelijke dingen naar het hoofd heeft geslingerd zoals "idioot" en "imbeciel", maar hij ontkende dat hij homofobe uitspraken heeft gedaan.

Het feit dat nu de klacht al werd geseponeerd op 30 mei kwam voor Francois als een verassing want hij zegt daar nooit officieel van op de hoogte te zijn gebracht, hij vernam alles via de krant La Capitale. Niet dat Francois verwachtte dat de parlementaire onschendbaarheid van Mampaka opgeheven zou worden. "Maar er is geen onschendbaarheid voor menselijke stommiteiten en discriminerende uitspraken", stelt de openlijk homoseksuele Francois.

holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 09 October, 2014 en 2139 keer gelezen.