Wat een mietje of hoeveel is het? zeggen kan boete tot 1000 euro opleveren in ons landje.
Een nieuwe "antiseksisme-gebruiksaanwijzing" maakt nu duidelijk wat toegestaan is en wat niet. Bouwvakkers die fluiten naar een vrouw kunnen dat blijven doen. Maar als ze schunnige opmerkingen maken, dreigen ze te worden vervolgd. Iemand minachten of belachelijk maken om zijn of haar geslacht, is nu strafbaar. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis.

Ex-minister van Gelijke Kansen JoƩlle Milquet (CDH) duwde de wet er op het einde van de vorige legislatuur nog snel door. Omdat niemand echt weet wat strafbaar is of niet, heeft het instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen nu een "antiseksisme-gebruiksaanwijzing" uitgegeven.

In die brochure wordt uitgelegd voor welke opmerkingen of handelingen een klacht kan worden ingediend. Een rechter moet dan beslissen of er effectief een straf volgt. Wie bijvoorbeeld nog "wat een mietje! " zegt, riskeert een celstraf van een maand tot een jaar en een boete tot 1.000 euro.
Naar aanleiding van de verklarende brochure roept de Leuvense rector Rik Torfs in De Standaard het nieuwe federale parlement op om de seksismewet af te schaffen. In een opiniestuk met postdoctoraal onderzoeker Jogchum Vrielink hekelt hij de vaagheid van de wetteksten.

holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 06 October, 2014 en 2902 keer gelezen.