Zorgen over hoog aantal zelfmoorden - vooral onder holebi & trans jongeren + video + nuttige links.


Zelfmoord is onder mensen tussen de 15 en 29 jaar wereldwijd doodsoorzaak nummer 2, na verkeersongevallen. Dat staat in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Vooral het hoge aantal zelfmoorden onder holebi's baart veel mensen grote zorgen.

De WHIO zegt dat men wereldwijd meer moet doen om het hoge aantal zelddodingen te verminderen, zowel onder hetero's, maar misschien zelfs nog iets meer onder holebi's. Jaarlijks plegen volgens de WHO 800.000 mensen op de wereld zelfmoord. Nog veel meer mensen doen een zelfmoordpoging. Het aantal zelfdodingen is sinds 2000 wel gedaald met negen procent. Waarom mensen zelfmoord plegen, is volgens de WHO moeilijk te zeggen. De meeste zelfmoorden zijn impulsief en de middelen om het te doen zijn vaak binnen handbereik, zoals giftige stoffen of vuurwapens. Die zouden volgens de WHO dan ook minder makkelijk beschikbaar moeten zijn. Ook zouden hulpverleners beter getraind moeten worden in het herkennen van mensen met zelfmoordneigingen.

Zelfmoord onder holebi's - en in het bijzonder holebi jongeren.
In Nederland trekt men alvast aan de alarmbel omdat het duidelijk is dat niet enkel wereldwijd er veel zelfmoorden voorkomen onder holebi's maar dat dit ook het geval is in Nederland. Zelfmoordcijfers onder holebi & transgender jongeren zijn dramatisch, ze liggen tot vijf keer hoger dan onder heteroseksuele jongeren. Dat is jammer genoeg vaak het gevolg van pesterijen omwille van de seksuele geaardheid of gender identiteit. Een woordvoerder van de Nederlandse holebi & transgender federatie het COC zeg: "Jongeren blijven jaren in de kast omdat er negativiteit aan het homo-zijn kleeft. Ze willen net als alle anderen zijn. Het is een moeilijk onderwerp om over te praten. Daardoor is het lastig om mensen te helpen die ermee zitten." Ook de Nederlandse politiek wil actie. De partij D66 liet al weten dat ze wensen dat er meer aandacht komt voor het hoge aantal zelfmoordcijfers onder holebi jongeren. "Onderzoek toont daarbij aan dat er een direct verband is met homopesten", zegt Kamderlid Pia Dijkstra: "Ik maak me hier grote zorgen over. In de voorbije jaren bleek uit verschillende onderzoeken wereldwijd ook steeds dat zelfmoord zeer vaak voor komt onder holebi & transgender jongeren. Bekijk hier onder een video over het hoge aantal zelfmoorden onder holebi jongeren in Nederland - gevolgd door nuttige links:


Nuttige links Belgie
- Website holebi foon (vragen hulp rond holebi & trans thema's - via chat telefoon of mail) ==> KLIK HIER
- Belg zelfmoordlijn (telefoon of chat vragen hulp) ===> KLIK HIER
- Website meldpunt homofobie ==> KLIK HIER
Nuttige links Nederland
- Zelfmoord lijn (vragen - hulp) ==> KLIK HIER
- Website iedereen is anders ==> KLIK HIER
- Website roze hulpverlening ==> KLIK HIER

holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 06 September, 2014 en 3747 keer gelezen.