NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Antwerps Bisschop Bonny: Kerk moet homo's en ivf accepteren.
De Antwerpse bisschop Johan Bonny vindt dat de katholieke kerk homoseksualiteit moet accepteren, net zoals in-vitrofertilisatie en ongehuwd samenwonen. Ongelooflijk en ongezien. Dat zijn de woorden die in theologische kringen weerklinken wanneer het over de tekst van bisschop van Antwerpen Johan Bonny gaat. Nooit eerder sprak een Vlaams bisschop zo vrijmoedig over de problemen binnen de kerk, aldus een artikel in de krant de Morgen.

"Wanneer ik met mensen praat, kan ik bepaalde formuleringen uit kerkelijke documenten niet hanteren zonder hen onrechtvaardig te beoordelen, diep te kwetsen en een verkeerd beeld van de kerk mee te geven", schrijft bisschop van Antwerpen Johan Bonny in zijn tekst. Dus pleit hij voor begrip. Begrip voor wie gescheiden is, begrip voor wie homoseksueel is, begrip voor wie een kind via in vitro kreeg. Het typeert Bonny. Vriend en vijand omschrijven hem als een open en eerlijk man. Nooit bevooroordeeld, begripvol voor wie er een andere mening op nahoudt. Bisschop Bonny is een man van het volk. Hij begeeft zich tussen de gelovigen en kent mensen die in moeilijke omstandigheden leven. Zijn 23 pagina's tellende brief staat dan ook bol van de concrete situaties: alleenstaande moeder M., het ongehuwde koppel J. en M. of homoseksueel koppel J. en K. Allemaal zouden ze door de kerk omarmd moeten worden, meent Bonny. Een publiek standpunt dat geen enkele bisschop voor hem ooit lanceerde. Waarom hij dan wel?

"Hij doet dit omdat hij een bisschop is met theologische onderlegdheid, echte pastorale bekommernis en tegelijk bereid is om het gesprek aan te gaan in de context van vandaag", zegt Didier Pollefeyt, theoloog en vicerector aan de KU Leuven. "Heel veel gelovigen, zelfs de meer conservatieve, herkennen zich niet in het Vaticaan", vult ethicus en bijbelfilosoof Roger Burggraeve (KUL) aan. "Zeker wanneer het gaat om het huwelijk of homoseksualiteit. En dat heeft Bonny heel goed begrepen. Hij weerspiegelt wat in de parochies weerklinkt." Bonny beseft dat de kerk toegevingen zal moeten doen. Als het instituut in West-Europa wil overleven en - meer nog - een rol van betekenis wil spelen, moet er iets veranderen. Het feit dat de Antwerpse bisschop net nu met zijn bedenkingen naar buiten komt, is geen toeval. Sinds het aantreden van Paus Franciscus in maart vorig jaar waait er een wind van vernieuwing door de katholieke kerk. Deze nieuwe paus heeft zijn voet van de doctrinaire rem gehaald.

"In tegenstelling tot de voorbije decennia heeft Franciscus de ruimte voorzien om open te denken", weet Burggraeve. "Tot voor kort heerste een klimaat waarin disciplinair werd opgetreden tegen wie anders dacht. De paus heeft de ruimte gecreŽerd om andere accenten in de kerkelijke leer te leggen." Zolang Franciscus aanblijft, is het dan ook onwaarschijnlijk dat Bonny met deze brief zijn hoge positie op het spel zet. Er bestaat bovendien een tweede reden waarom het Vaticaan de brief van Bonny zal tolereren en misschien zelf ter harte zal nemen: Walter Kasper. De Duitse kardinaal Kasper is een persoonlijke vriend van Johan Bonny. Zij leerden elkaar in 1997 kennen, toen Bonny een van zijn naaste medewerkers werd. Ook vandaag nog zijn ze goede vrienden. Dat het pleidooi van Bonny sterk overeenkomt met het denken van de Duitser is dan ook geen toeval. Die zei in het verleden meermaals dat mensen, na een periode van boetedoening, een tweede keer voor de kerk zouden moeten mogen huwen. Dat kwam hem overigens te staan op een forse reprimande van de vorige paus, Joseph Ratzinger. Er bestond een felle rivaliteit tussen de twee Duitsers, maar Kasper won aan belang sinds de verkiezing van paus Franciscus. Intimi noemen Kasper immers 'de huistheoloog van de paus'. Theologen menen al een tijdje dat de Duitse kardinaal een grote invloed heeft op het beleid van paus. Al meermaals sprak Franciscus publiekelijk vol lof over Kasper.

Maar de hamvraag blijft: zal er naar Bonny geluisterd worden? Zijn band met Kasper en daardoor indirect met de paus betekent dat de brief niet zomaar terzijde zal worden geschoven. Al betekent dat natuurlijk niet dat de leer van het Vaticaan morgen ingrijpend van richting verandert. "Natuurlijk zullen er mensen zijn die hier niet akkoord mee gaan", zegt Burggraeve. "Maar zij mogen niet schieten op de boodschapper, zij moeten het over de inhoud hebben. Bonny schrijft niet: 'Ik ben een bisschop en u heeft gelijk of ongelijk'. Nee, hij reikt materiaal en inzichten aan. Ik hoop dan ook dat een denkforum zal ontstaan, waarin stevig gediscussieerd zal worden. Maar een glazen bol heb ik niet. Wat de uitkomst zal zijn, blijft afwachten."

EERDER KON JE BIJ HOLEBI INFO LEZEN:

LAAT HOLEBI'S MET RUST ALDUS KATHOLIEK BISSCHOP

KATHOLIEK BISSCHOP ZEG HOMOFOBEN ZIJN ZIEK

ROOMS KAHTOLIEKE KERK GAAT VERDER IN OMARMEN HOLEBI'S


EEN GREEP UIT HET OVERIGE BINNENLANDSE HOLEBI INFO NIEUWS:

SVEN PICHAL ALS STOFZUIGENDE VROUW IN VIDEO

WIE VERMOORDE DESTIJDS LESBISCHE MOSLIMA TIJDENS DUIVELUITDRIJVING?

BELG EX BURGEMEESTER BLIJFT ONTKENNEN DAT HIJ DRIE MANNEN AANRANDDE

NETWERKEN GROEN EN N-VA SLUITEN ZICH AAN BIJ CAVARIA

OPEN BRIEF VAN TRANSGENDER AAN BELG POLITIEK

NIEUW VLAAMS BOEK UIT MET HOLEBI THEMA


Bron: volledige overname van de krant demorgen.be

Dit bericht is gepost op 05 September, 2014 en 3313 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

07 december 2019 - Spotlight
14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
20 december 2019 - Cave @ Steel Gate
21 december 2019 - Girls for Girls
21 december 2019 - Funky
26 december 2019 - Girls for Girls
27 december 2019 - Pride to be older
28 december 2019 - Sharon O Love
28 december 2019 - Boys for Boys

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

New York Times volgde Marieke Vervoort tot aan haar dood en publiceert haar verhaal en nooit eerder getoonde pakkende foto's.

 

Nieuwe Belgische holebi & trans+ website, info, regenboogtoeren ...

 

Brussels opvanghuis voor dakloze holebi & trans+ jongeren, ook jij kan hen steunen, doe mee.

 

Ook in Oost-Vlaamse stad komt er weldra een Regenboogzebrapad + lijstjes.

 

Holebi’s in sportclubs: Belgische online fotocampagne moet taboe doorbreken.

 

James Cooke won twee prijzen + video.

 


Buitenlands nieuws

Nederlandse partijen willen discriminatie van holebi's e.a in Nederlandse Grondwet.

 

Uniek: Eerste holebi & transgender altaar schilderij in Kerk van Zweden.

 

Homo koppel krijgt vijftien jaar celstraf alleen maar omdat ze van elkaar houden.

 

Biseksuele vrouwen vaker slachtoffer van seksueel geweld, ook lesbi & homo vaker slachtoffer.

 

Niet alles is oké voor holebi's & transgenders wanneer een stad wordt uitgeroepen als regenboogstad.

 

Na holebi record, schrijven Britten geschiedenis met record aantal transgender en niet-binaire politici voor zitje in parlement.

 


Showbizz nieuws

Mannen danskoppel schreef geschiedenis in wereldwijde populaire danswedstrijd.

 

Jonathan Van Ness is het eerste niet vrouwelijke covermodel van Cosmopolitan in 35 jaar.

 

Cyndi Lauper krijgt Verenigde Naties award voor haar inzet voor holebi's & transgenders.

 

Caitlyn Jenner krijgt tal van transfobe haat berichten op sociale media.

 

Omdat Kate lesbisch is weigeren ouders naar haar huwelijk te komen, Ellen DeGeneres bezorgde ze verrassingen + foto's en video.