Vlaams onderwijs minister steunt homo leerkracht + reactie homo leerkracht en schooldirecteur + video.
De nieuwe Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), steunt de openlijke homo leerkarcht die solliciteerde bij een Brusselse basisschool, en daarbij het advies kreeg om niet uit de kast te komen. Verder bevat dit nieuws bericht ook kort bericht van een homo leerkacht en een lezersbijdrage van de directeur van de basisschool uit Sint Niklaas. Onderaan links naar de aanverwante nieuws berichten rond dit onderwerp.

Verder liet Crevits ook weten dat ze het niet eens is met de uitspraak van Charles Huygens, directeur-generaal van het openbaar onderwijs van de stad Brussel. Uit zijn opmerking kon je concluderen dat hij van mening is dat holebi leerkrachten beter in de kast blijven. Een dag later lieten het Gemeenschapsonderwijs en het katholiek onderwijs, en enkele politici weten dat de uitspraken van Huygens niet kunnen. In de krant de Standaard zei de kersverse minister van Onderwijs ook nog dat de geaardheid van een leerkracht niets te maken heeft met neutraliteit.

Homo zijn niet op alle scholen taboe.
De houding van het stedelijk onderwijs in Brussel tegenover homoseksualiteit wordt lang niet overal gedeeld. In het vrij onderwijs is het helemaal geen taboe. Ook niet in Brussel. Dat vertelt een jonge leerkracht die vanaf september gaat werken in Brussel. Hem werd nooit gevraagd om te verzwijgen dat hij homo is. Bekijk onderaan de video van deze openlijke homo leerkracht:

Reactie van een school directeur:
Daarnaast kwam er vandaag in de krant de Morgen ook nog een lezersbijdrage van Ludwig De Meyer, directeur van de basisschool De Droomballon in Nieuwkerken (Sint-Niklaas), en getrouwd met een man. Hij pleit voor openheid en respect. 3Op 4 september 2010 ben in in het huwelijksbootje gestapt. Na twintig jaar samenzijn, weet je het wel of je al dan niet samen oud wil worden. Mijn partner heet Gunther De Belie, het is een man," aldus De Meyer in de krant de Morgen. "Zelf sta ik niet zo graag in het middelpunt van de belangstelling, maar dat is moeilijk ontwijken op je eigen huwelijk. Daar was geen ontkomen aan. Ons huwelijk verliep niet bepaald in een discrete privésfeer. Mijn collega-leerkrachten hadden in het geniep alle ouders van onze school en hun kinderen opgetrommeld om aanwezig te zijn op onze plechtigheid. De opkomst was enorm. Honderden grote en kleine mensen stonden aan de trappen van het stadhuis van Sint-Niklaas klaar om ons te feliciteren. Het was een kippenvel moment voor me. Mijn angst om afgekeurd of bestempeld te worden bleek totaal onterecht."

"Iedereen weet dus dat ik getrouwd ben met een man. Onlangs vroeg een meisje van het tweede leerjaar me "Directeur Ludwig, jij bent getrouwd met een man, hé?!" , waarop ik bevestigend antwoordde. "Ik wist het", zei ze glimlachend naar me en ging verder spelen. Simple as that. Ze weet dat ik haar respecteer en onvoorwaardelijk doodgraag zie en ik weet dat die kleine kapoen mij op handen draagt. Verder hecht ikzelf, noch de ouders, kinderen en leerkrachten van onze basisschool enig belang aan mijn homo-zijn. Het is even belangrijk als eender welke andere eigenschap of kenmerk dat iemand heeft, en kinderen mogen dat weten. Neen, ze moeten dat weten, opdat ook zij zich met hun specifieke eigenheid goed in hun vel zouden voelen. Als ik me schijnheilig zou opstellen, welk signaal geef ik hen dan voor hun latere leven? Respect, dat is waar alles om draait. Respect krijg je niet zomaar, dat moet je verdienen. Respect krijg je als je het geeft. Ik vind het belangrijk dat zowel de kinderen, de ouders als de collega's zichzelf kunnen zijn op onze school; in het leven zoals het echt is. Om die reden ben ik dan ook zeer blij dat er zoveel variatie is onder ons publiek. Ben je nu hoogbegaafd, autistisch, linkshandig, neerslachtig, islamitisch, vrijdenkend, een motorische ramp of een talent in techniek ... dat maakt allemaal niet uit. We gaan positief en open met elkaar om. Deze openheid is voor mij essentieel. Kinderen mogen gerust weten wanneer ik mijn ochtendhumeur heb, dat ik getrouwd ben met een man, en dat ik het niet tolereer dat kinderen elkaar kwetsen. Ik zou niet willen werken in eender welke school of bedrijf waarin je jezelf niet mag zijn. Daar is het leven veel te kort, en veel te belangrijk voor.Wie hier niet mee om kan, voor hen is er goed nieuws: er zijn scholen genoeg. Ik kan me voorstellen dat het er op sommige plaatsen, op sommige scholen, anders aan toe gaat. Schrik om klanten weg te jagen, schrik om ouders in het harnas te jagen, schrik om kinderen te verliezen. Maar ben je al niet de helft verloren, als je jezelf kwijt bent?"holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 20 August, 2014 en 3306 keer gelezen.