Je leest:

Onderzoek - Vlaamse mannelijke studenten over homo's.

Uit een onderzoek bij 488 studenten in Gent, Antwerpen en Sint-Katelijne-Waver, blijkt dat Vlaamse mannelijke studenten vaak geneigd zijn het woord 'janet' te gebruiken en flauwe grapjes te maken over homo's dan vrouwelijke studenten.

Het onderzoek werd gedaan door sociologe Elke Claessens, die studeert aan de Antwerpse universiteit. Zij ontdekte dat wanneer je er naar vraagt hetero jongeren zeggen dat ze niets tegen holebi's hebben, maar dat bedekte homofobie nog steeds een realiteit is en blijft. Claessens bevroeg 488 studenten waarvan 279 vrouwen en 141 mannen. Haar doel was te weten komen hoe men zich gedraagt ten opzichte van homo mannen, om praktische redenen beperkte ze zich enkel tot homo's en werden er dus geen vragen gesteld over de aanvaarding van lesbiennes of biseksuelen.

Claessens zocht eerst uit hoe heteroseksuele studenten reageren op een nieuweling in de klas, die op basis van voorkomen homo zou blijken te zijn. Hoe reageren de studenten op de vraag van zo'n nieuweling om ben hen te mogen komen zitten? Zouden ze gebruik maken van termen als 'janet' of 'choco' als ze over deze nieuweling spreken? En zouden ze hem uitsluiten of negeren, of een grapje over hem maken? De hetero jongeren konden op een schaal van 1 tot 5 aangeven of het waarschijnlijk was dat ze een van die gedragingen zouden stellen. Ze vroeg de respondenten ook of ze expliciet of impliciet negatief staan tegenover homo's.

Uit het onderzoek bleek dat een overgrote meerderheid expliciet positief is over homo's, maar dat de gemiddelde score op de impliciete houding met 2,5 vrij hoog was. "Het gaat met andere woorden niet om studenten die zichzelf als homofoob zien", zegt promotor dr. Koen Ponnet in De Standaard. "Je zult ze veeleer horen zeggen: ik ben niet tegen homo's, maar ik voel me er niet gemakkelijk bij." Ze willen zich dus niet homofoob gedragen, maar in specifieke omstandigheden doen ze dat wel. Verder bleek dat jongemannen hoger scoorden en het minder erg vinden wanneer medestudenten zich homofoob gedragen en dan sneller mee doen met de groep. Ook toonde het onderzoek aan dat de expliciete homofobie wel tot een hogere score leidt voor de intentie om homofoob gedrag te stellen, maar zoals gezegd komt expliciete homofobie wel minder voor. Wie is dat dan wel? Zij die vinden dat niet iedereen gelijk is. Claessens adviseert scholen en preventiewerkers om in te zetten op de attitudes die jongeren hebben ten aanzien van homoseksualiteit. "Men moet duidelijk maken dat plagerijen en discriminerende termen niet langer aanvaard worden en wel degelijk bestraft zullen worden. Alleen wanneer het risico op negatieve gevolgen groter wordt, zal men dat gedrag kunnen uitroeien."


holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 19 August, 2014 en 2736 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

07 augustus 2020 - Antw Pride online 5 tot 9/8
07 augustus 2020 - Queer Arts Fest 3 tot 9/8
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Nieuw Vlaams dating programma op komst met Jani Kazaltzis.

 

Aandacht voor geweld tegen holebi's & transgenders met viooltjes in Antwerpen.

 

Minderjarige riskeert celstraf voor homofobe aanvallen in Brugge

 

Antwerp Pride (5-9 augustus), wat gaat nog door en wat niet - en toch nog veel fun online.

 

Antwerpen: holebi & trans+ gerelateerde info n.a.v coronavirus + nuttige links

 

Queer Arts Festival Antwerp past programma aan vanwege coronavirus.

 


Buitenlands nieuws

Homo en biseksuele mannen hebben minder seks in het coronavirus tijdperk.

 

Elite jongensschool onder vuur om wat men vertelt over holebi's & transgenders.

 

Nederlandse holebi intersekse en trans+ federatie roept overheid op iets te doen aan toenemend geweld.

 

Noord-Ieren kregen zwaar homofobe pamfletten in hun bus.

 

Een op vier holebi en transgender+ jongeren gebruikt genderneutraal voornaamwoord.

 

Anti holebi & transgender+ gemeenten krijgen geen geld meer, en pro holebi & trans support van voorzitter Europese commissie.

 


Showbizz & Sport

BBC kreeg klachten om lesbische tienerkus + video.

 

Meer dan 700 Britse artiesten strijden tegen racisme en holebi- en transfobie.

 

Presentator Andy Cohen mag geen coronavirus patienten redden omdat hij homo is.

 

Ellen biedt excuses aan voor ‘vijandig' werkklimaat in open brief.

 

Vijfvoudig kampioen sporter en wereld & Europees medaillewinnaar komt als biseksueel uit de kast.