Je leest:

Onderzoek - Vlaamse mannelijke studenten over homo's.

Uit een onderzoek bij 488 studenten in Gent, Antwerpen en Sint-Katelijne-Waver, blijkt dat Vlaamse mannelijke studenten vaak geneigd zijn het woord 'janet' te gebruiken en flauwe grapjes te maken over homo's dan vrouwelijke studenten.

Het onderzoek werd gedaan door sociologe Elke Claessens, die studeert aan de Antwerpse universiteit. Zij ontdekte dat wanneer je er naar vraagt hetero jongeren zeggen dat ze niets tegen holebi's hebben, maar dat bedekte homofobie nog steeds een realiteit is en blijft. Claessens bevroeg 488 studenten waarvan 279 vrouwen en 141 mannen. Haar doel was te weten komen hoe men zich gedraagt ten opzichte van homo mannen, om praktische redenen beperkte ze zich enkel tot homo's en werden er dus geen vragen gesteld over de aanvaarding van lesbiennes of biseksuelen.

Claessens zocht eerst uit hoe heteroseksuele studenten reageren op een nieuweling in de klas, die op basis van voorkomen homo zou blijken te zijn. Hoe reageren de studenten op de vraag van zo'n nieuweling om ben hen te mogen komen zitten? Zouden ze gebruik maken van termen als 'janet' of 'choco' als ze over deze nieuweling spreken? En zouden ze hem uitsluiten of negeren, of een grapje over hem maken? De hetero jongeren konden op een schaal van 1 tot 5 aangeven of het waarschijnlijk was dat ze een van die gedragingen zouden stellen. Ze vroeg de respondenten ook of ze expliciet of impliciet negatief staan tegenover homo's.

Uit het onderzoek bleek dat een overgrote meerderheid expliciet positief is over homo's, maar dat de gemiddelde score op de impliciete houding met 2,5 vrij hoog was. "Het gaat met andere woorden niet om studenten die zichzelf als homofoob zien", zegt promotor dr. Koen Ponnet in De Standaard. "Je zult ze veeleer horen zeggen: ik ben niet tegen homo's, maar ik voel me er niet gemakkelijk bij." Ze willen zich dus niet homofoob gedragen, maar in specifieke omstandigheden doen ze dat wel. Verder bleek dat jongemannen hoger scoorden en het minder erg vinden wanneer medestudenten zich homofoob gedragen en dan sneller mee doen met de groep. Ook toonde het onderzoek aan dat de expliciete homofobie wel tot een hogere score leidt voor de intentie om homofoob gedrag te stellen, maar zoals gezegd komt expliciete homofobie wel minder voor. Wie is dat dan wel? Zij die vinden dat niet iedereen gelijk is. Claessens adviseert scholen en preventiewerkers om in te zetten op de attitudes die jongeren hebben ten aanzien van homoseksualiteit. "Men moet duidelijk maken dat plagerijen en discriminerende termen niet langer aanvaard worden en wel degelijk bestraft zullen worden. Alleen wanneer het risico op negatieve gevolgen groter wordt, zal men dat gedrag kunnen uitroeien."MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: standaard.be

Dit bericht is gepost op 19 August, 2014 en 2486 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

23 augustus 2019 - Fever Friday
24 augustus 2019 - Sinful Saturday
24 augustus 2019 - Boots Club
24 augustus 2019 - Sharon O Love Live
24 augustus 2019 - Los Ninos
30 augustus 2019 - Suave Mente
30 augustus 2019 - Fever Friday
30 augustus 2019 - Smooch - Tropicalia
31 augustus 2019 - Revelation
31 augustus 2019 - Sinful Saturday

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Nieuw Vlaams transgender boek: De Weg Naar Mezelf, van Nora Monsecour.

 

Sam Bettens, ooit gehuwd met een man en compleet in de war + video.

 

Onderzoek Universiteit Hasselt: transgenders krijgen minder pensioen.

 

Belgische voetbalclub moet zich verantwoorden wegens homofobe gezangen.

 

Ook Closing Festival Antwerp Pride was succes + reactie 2 moslims en oudste homo aanwezige.

 


Buitenlands nieuws

Haatboodschap op een regenboog zebrapad in Canada.

 

Steun voor Trump van Republikeinse holebi & trans groep zorgt voor opschudding en onbegrip.

 

Eerste permanent Regenboogzebrapad in Londen is een feit.

 

Weigeren pro homohuwelijkstaart komt voor Europees Hof voor de rechten van de Mens.

 

Trump administratie komt met zoveelste anti holebi wet.

 

Uniek in de Arabische wereld: presidentskandidaat is openlijk homo.

 


Showbizz nieuws

Gordon uit afkickkliniek, de moeilijkste tijd begint nu.

 

Actiefiguurtje van tenniskampioen en lesbische pionier Billie Jean King.

 

Victoria's Secret plooit voor kritiek van fans en boycot met eerste transgender model.

 

Actrice Laverne Cox kreeg onverwacht telefoontje van de hertogin van Sussex.