NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Onderzoek - Vlaamse mannelijke studenten over homo's.

Uit een onderzoek bij 488 studenten in Gent, Antwerpen en Sint-Katelijne-Waver, blijkt dat Vlaamse mannelijke studenten vaak geneigd zijn het woord 'janet' te gebruiken en flauwe grapjes te maken over homo's dan vrouwelijke studenten.

Het onderzoek werd gedaan door sociologe Elke Claessens, die studeert aan de Antwerpse universiteit. Zij ontdekte dat wanneer je er naar vraagt hetero jongeren zeggen dat ze niets tegen holebi's hebben, maar dat bedekte homofobie nog steeds een realiteit is en blijft. Claessens bevroeg 488 studenten waarvan 279 vrouwen en 141 mannen. Haar doel was te weten komen hoe men zich gedraagt ten opzichte van homo mannen, om praktische redenen beperkte ze zich enkel tot homo's en werden er dus geen vragen gesteld over de aanvaarding van lesbiennes of biseksuelen.

Claessens zocht eerst uit hoe heteroseksuele studenten reageren op een nieuweling in de klas, die op basis van voorkomen homo zou blijken te zijn. Hoe reageren de studenten op de vraag van zo'n nieuweling om ben hen te mogen komen zitten? Zouden ze gebruik maken van termen als 'janet' of 'choco' als ze over deze nieuweling spreken? En zouden ze hem uitsluiten of negeren, of een grapje over hem maken? De hetero jongeren konden op een schaal van 1 tot 5 aangeven of het waarschijnlijk was dat ze een van die gedragingen zouden stellen. Ze vroeg de respondenten ook of ze expliciet of impliciet negatief staan tegenover homo's.

Uit het onderzoek bleek dat een overgrote meerderheid expliciet positief is over homo's, maar dat de gemiddelde score op de impliciete houding met 2,5 vrij hoog was. "Het gaat met andere woorden niet om studenten die zichzelf als homofoob zien", zegt promotor dr. Koen Ponnet in De Standaard. "Je zult ze veeleer horen zeggen: ik ben niet tegen homo's, maar ik voel me er niet gemakkelijk bij." Ze willen zich dus niet homofoob gedragen, maar in specifieke omstandigheden doen ze dat wel. Verder bleek dat jongemannen hoger scoorden en het minder erg vinden wanneer medestudenten zich homofoob gedragen en dan sneller mee doen met de groep. Ook toonde het onderzoek aan dat de expliciete homofobie wel tot een hogere score leidt voor de intentie om homofoob gedrag te stellen, maar zoals gezegd komt expliciete homofobie wel minder voor. Wie is dat dan wel? Zij die vinden dat niet iedereen gelijk is. Claessens adviseert scholen en preventiewerkers om in te zetten op de attitudes die jongeren hebben ten aanzien van homoseksualiteit. "Men moet duidelijk maken dat plagerijen en discriminerende termen niet langer aanvaard worden en wel degelijk bestraft zullen worden. Alleen wanneer het risico op negatieve gevolgen groter wordt, zal men dat gedrag kunnen uitroeien."


holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 19 August, 2014 en 2690 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgische Bi- en homomannen hebben sinds coronamaatregelen minder losse seksuele contacten

 

Transgender Infopunt (Belgie) wil weten hoe toegankelijk hun website voor je is - doe mee...

 

Christophe uit Blind Getrouwd heeft een nieuwe vriend.

 

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 


Buitenlands nieuws

Meeste mama's laten kind zelf uit de kast komen + ouder tips & nuttige (BE) links voor ouders van holebi of trans kind.

 

Trump wil dat adoptie centra holebi koppels mogen weigeren.

 

Holebi bar aangevallen door politie omdat ze Black Live Matters demonstranten hielpen.

 

Universiteit Amsterdam: Waarom daders van antihomogeweld zo vaak Marokkaans zijn?

 

Homofoben voeren cyberwar tegen holebi & trans+ Pride maand.

 

"Wij begrijpen wat vechten is voor gelijke rechten en vrijheid", 75 holebi & trans+ groepen sluiten aan bij Black Lives Matter beweging.

 

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 


Showbizz & Sport

Cara Delevingne komt uit de kast als panseksueel.

 

Ellen DeGeneres kan blijkbaar nog amper iets goed zeggen of doen.

 

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.