Je leest:

Belg onderwijs en politiek oneens met blijf in de kast uitspraak.

Eerst kon je bij holebi info op vrijdag 15 augustus een oproep lezen van Klasse (multimediaal communicatieplatform dat onderwijsprofessionals, ouders en leerlingen versterkt en verbindt. Daarvoor gebruikt Klasse online kanalen, magazines en acties en campagnes) die op zoek gingen naar leerkrachten die uit de kast willen komen.

Toevallig kwam 1 dag later (ook te lezen via holebi.info) het nieuws bericht rond David Degreef, kandidaat leerkracht op een Brusselse stedelijke school. Die van de directie te horen kreeg dat hij beter in de kast kon blijven. Degreef bedankte feestelijk voor de job, meer kan je daar over lezen via een link onderaan dit nieuws bericht.

Gisteren kon je bij holebi info het vervolg op het verhaal van Degreef lezen. Charles Huygens, directeur-generaal van het openbaar onderwijs van de stad Brussel, reageerde daarin op Degreef en zei dat hij leerkrachten aanraad voorzichtig te zijn met uitspraken over hun privé leven. Met andere woorden blijf als holebi leerkracht in de kast. Meer kan je lezen via een link onderaan dit nieuws bericht.

Vandaag komt het nieuws dat het Gemeenschapsonderwijs en het katholiek onderwijs, maar ook politici de boodschap van Hygens verwerpen. Raymonda Verdyck van het Gemeenschaps onderwijs zegt: "Of je nu houdt van mannen of vrouwen heeft niets met maken met neutraliteit", zegt ze aan DeRedactie.be. "Geaardheid heeft te maken met wie de persoon is, dat heeft niets te maken met een politieke of ideologische visie noch met een levensbeschouwing. We hebben goede mensen nodig en geaardheid speelt geen rol, maar voorzichtigheid op het vlak van persoonlijke zaken is toch steeds aangewezen." Ook Lieven Boeve van het katholiek onderwijs is het met dat standpunt eens. "Wij zouden zelf dergelijke uitspraken niet herhalen. Wij nemen een leerkracht als professional aan maar de identiteit van die persoon is ook belangrijk. Uiteindelijk voeden we jonge mensen op tot volledige personen en dat betekent dat ook de persoon van de leerkracht en zijn volledige identiteit, met inbegrip van zijn seksualiteit, in het geding zou komen."

Enkele politici lieten via Twitter weten dat ze het niet eens zijn met Hygens.
Vlaams volksvertegenwoordigster Ann Brusseel (Open Vld) zegt: "Topman stedelijk onderwijs Brussel vergist zich heel erg. Geaardheid is geen overtuiging en moet niet verhuld worden. Integendeel. Schande.
Voormalig Vlaams minister Freya Vanden Bossche (sp.a) zegt "Welke boodschap geeft een leerkracht zijn leerlingen mee, als hij zelf niet mag zijn wie hij is?"

Ook çavaria (holebi & trans federatie) gaf een reactie.
Yves Aerts schreef op facebook: "Heteroseksuele leerkrachten spreken wél over hun persoonlijke relaties. Natuurlijk doen ze dat. Expliciet én impliciet. Een paar voorbeelden: Hun (hetero)partner komt mee naar het schoolfeest. Ze vertellen over de vakantiereis met hun ('hetero')gezin. Hij spreekt over 'zij' wanneer het over de partner gaat (of nog vaker over 'mijn man' of 'mijn vrouw'). Dit gebeurt dagelijks. In elke school. En dat is ook heel normaal." Meer reactie van cavaria onderaan (update).

Tot slot liet ook David Degreef, die als homo leerkracht de job in Brussel weigerde nog van zich horen en zei:
"Hoe houd ik een neutraal klasgesprek op maandagochtend? Vertel ik in geuren en kleuren over een boswandeling met mijn vrouw en twee kinderen? Of zwijg ik? Communiceren, ook met kinderen, gebeurt in twee richtingen. Dus dat laatste is geen optie. Liegen dan maar... Was ik getrouwd met een vrouw was er geen vuiltje aan de lucht en had dit artikel niet eens bestaan. Dan had ik op 1 september gerust naar de vakantieverhalen van mijn kinderen kunnen luisteren en met een nog geruster hart ook het mijne verteld. Woonde ik samen met een dame dan konden 20 leerlingen aan den lijve ondervinden dat ik even saai, raar of te gek voor woorden ben zoals de meesters en juffen van naast de (klas)deur. Deze kans krijgen ze echter niet. Jammer, want hun oordeel vreesde ik niet. En nu wordt het persoonlijk... Dat van U, meneer De directeur-generaal Hygens, echter wel."

Çavaria en WJNH verbolgen over uitspraken directeur-generaal openbaar onderwijs Brussel

Holebileerkrachten moeten openlijk zichzelf kunnen zijn op school:

Çavaria – de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderorganisaties – en Wel Jong Niet Hetero – de Vlaamse jongerenkoepel - zijn verbolgen over de uitspraken van directeur-generaal van het openbaar onderwijs van de stad Brussel, Charles Huygens. Huygens zei leerkrachten aan te raden voorzichtig te zijn met uitspraken over hun geaardheid. Volgens belangenverdedigers çavaria en WJNH moeten holebileerkrachten openlijk zichzelf kunnen zijn als ze dat wensen en moet de school hen daarin steunen.

Çavaria en WJNH streven al jaren naar een veilige en open schoolomgeving voor zowel leerkrachten als leerlingen. “Taboes doorbreek je alleen door openlijk te praten. Onbekend is onbemind, daarom zijn rolmodellen ook zo belangrijk. Leerkrachten – of ze nu holebi of hetero zijn, uit de kast zijn of niet – spelen dus een sleutelrol in het bespreekbaar maken van homoseksualiteit”, verklaart çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Vragen aan leerkrachten om hun geaardheid te verzwijgen is niet alleen nefast voor het welzijn van leerkrachten maar ook voor de leerlingen. Je geeft het signaal dat holebi-zijn iets is wat je best voor jezelf houdt. Je bevestigt heteronormativiteit in plaats van het te doorbreken. Een school hoort een weerspiegeling te zijn van de maatschappij en die is niet 100% heteroseksueel, blank, middenklasse, cisgender en valide.”

“Seksuele geaardheid is geen keuze”, zegt Borghs. “Bovendien wordt er niet gevraagd te zwijgen over je geaardheid, maar over homoseksualiteit. Ik kan me niet inbeelden dat heteroleerkrachten hetzelfde advies meekrijgen van hun directie. Scholen moeten de autonomie van leerkrachten respecteren en de beslissing om open te zijn over hun geaardheid aan henzelf laten.”

"Mensen vragen om in de kast te blijven gaat in tegen alles waar we als samenleving voor willen staan," zegt WJNH-woordvoerder Michiel Vanackere, "het is de onverdraagzaamheid van mensen tolereren en de echte problemen gewoon negeren. Gaan we nu echt aan leerkrachten, en bij uitbreiding leerlingen, zeggen dat ze vooral zichzelf niet mogen zijn?"

Borghs en Vanackere vragen zich af wat het effect op de brede maatschappij is: “Iedereen heeft de mond vol van de strijd tegen homo- en transfobie, maar men beseft blijkbaar niet dat het onbespreekbaar maken van homoseksualiteit in het onderwijs en het wegmoffelen van holebi’s homofobie net in de hand werkt.”

Onderwijs is een van de belangrijkste actiedomeinen van çavaria. De organisatie geeft educatief materiaal uit en organiseert trainingen voor zowel het hoger, middelbaar, lager als kleuteronderwijs. “Meneer Huygens betreurt het dat de leerkracht in kwestie geen contact opnam met hen. Wij betreuren dat meneer Huygens geen contact opnam met ons”, aldus Borghs. “Wij zijn in ieder geval bereid om samen te zitten. Je bent nooit te oud om bij te leren, nietwaar?”
Bron: email aan holebi info - persbericht van Çavaria

EEN GREEP UIT HET OVERIGE BINNENLANDSE HOLEBI.INFO NIEUWS:

BELG LEERKRACHTEN BLIJF IN DE KAST

BELG KANDIDAAT LEERKRACHT MAG ZICH NIET OUTEN ALS HOMO

KLASSE ZOEKT HOLEBI LEERKRACHTEN DIE UIT DE KAST WILLEN KOMEN

ANTWERP POLITIE OVER DEELNAME GAY PRIDE EN MEER

2 JONGE HOMO'S UITGESCHOLDEN EN GEDUWD IN GENT

PRIJZEN WINNAARS DEELNEMERS ANTWERP PRIDE

ZAL NV-A IN RECHTS CLUBJE IN EUROPEES PARLEMENT OPKOMEN VOOR HOLEBI'S?


Dit bericht is gepost op 19 August, 2014 en 2421 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

23 augustus 2019 - Fever Friday
24 augustus 2019 - Sinful Saturday
24 augustus 2019 - Boots Club
24 augustus 2019 - Sharon O Love Live
24 augustus 2019 - Los Ninos
30 augustus 2019 - Suave Mente
30 augustus 2019 - Fever Friday
30 augustus 2019 - Smooch - Tropicalia
31 augustus 2019 - Revelation
31 augustus 2019 - Sinful Saturday

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Nieuw Vlaams transgender boek: De Weg Naar Mezelf, van Nora Monsecour.

 

Sam Bettens, ooit gehuwd met een man en compleet in de war + video.

 

Onderzoek Universiteit Hasselt: transgenders krijgen minder pensioen.

 

Belgische voetbalclub moet zich verantwoorden wegens homofobe gezangen.

 

Ook Closing Festival Antwerp Pride was succes + reactie 2 moslims en oudste homo aanwezige.

 


Buitenlands nieuws

Haatboodschap op een regenboog zebrapad in Canada.

 

Steun voor Trump van Republikeinse holebi & trans groep zorgt voor opschudding en onbegrip.

 

Eerste permanent Regenboogzebrapad in Londen is een feit.

 

Weigeren pro homohuwelijkstaart komt voor Europees Hof voor de rechten van de Mens.

 

Trump administratie komt met zoveelste anti holebi wet.

 

Uniek in de Arabische wereld: presidentskandidaat is openlijk homo.

 


Showbizz nieuws

Gordon uit afkickkliniek, de moeilijkste tijd begint nu.

 

Actiefiguurtje van tenniskampioen en lesbische pionier Billie Jean King.

 

Victoria's Secret plooit voor kritiek van fans en boycot met eerste transgender model.

 

Actrice Laverne Cox kreeg onverwacht telefoontje van de hertogin van Sussex.