Kortfilm van Vlaams regisseur wint prijs op holebi & trans filmfest in L.A + 2 video's.


De kortfilm 'Get Ripped' van de jonge Vlaamse regisseur Leonardo Van Dijl is tijdens de slotceremonie van het holebi & trans filmfestival Outfest in Los Angeles, bekroond met de Grote Juryprijs voor Beste Experimentele kortfilm.

De kortfilm was in ons land al te zien tijdens de viering van 75 jaar Cinematek in Brussel en op het kortfilmfestival van Leuven. En eerder riep de gespecialiseerde website kortfilm.be 'Get Ripped' uit tot tweede beste kortfilm van 2013. De kortfilm beleefde nu zijn eerste internationale première tijdens Outfest, in de categorie International Male. Het in Los Angeles gevestigde festival streeft jaarlijks naar gelijkheid door het creëren, delen en beschermen van holebi en transgender verhalen op het witte doek.

Leonardo Van Dijl is ook de regisseur achter de videoclip van Oscar And The Wolf's hit Princes en 'Black Dog Painting' van School is Cool. In haar rapport loofde de jury van Outfest de manier waarop de kortfilm aan de hand van zinderende en visueel sterke beelden de complexiteit van de mannelijke obsessie met macht en seksualiteit verkent. Leonardo Van Dijl schetst met het in zwart-wit gedraaide 'Get Ripped' het verhaal van de 20-jarige Niko. De jongen slijt zijn dagen in de fitness waar zijn wilskracht al snel opgemerkt wordt door een van de personal trainers. Hoewel de twee elkaar dagelijks zien, is er geen schijnbaar contact tussen hen. Maar hoe meer vooruitgang Niko maakt, hoe meer de twee verstrikt raken in een machtsspel.

De kortfilm was bovendien ook het bachelorproject van Van Dijl aan de Brusselse filmschool Sint-Lukas. Hij realiseerde de film met een budget van 3000 euro. "Het winnen van deze prijs kwam onverwachts en het is een grote eer dat mijn film zich wist te onderscheiden op zo'n groot festival zonder een grote promo campagne," vertelt de regisseur aan het Vlaams Audiovisueel Fonds. "Ik zie het als een signaal naar andere jonge filmmakers toe. Ook al zijn de middelen beperkt, je kan veel bereiken door hard te werken en verhalen te vertellen die uit het hart komen. Ik heb mijn film zelf ingestuurd. Men had me voorspeld dat de film wel kans maakte. Ik zat in de internationale selectie, maar omdat slechts vijf van de 95 kortfilms niet-Amerikaans waren, dacht ik dat een Amerikaanse kortfilm wel zou winnen. Ik had het dus niet echt meer gevolgd tot ik een bericht kreeg met de vraag waarheen ze het beeldje moeten sturen De jonge regisseur kan het nog niet geloven en is er heel gelukkig mee. Hij studeert nog aan Sint-Lukas en is momenteel bezig aan het scenario van zijn masterfilm. Leonardo Van Dijl startte zijn carrière als stylist en fashion editor voor het magazine Vice. Zijn eerste korte documentaire 'Stephen Jones, besides the accent on fashion' werd geselecteerd voor het modefilmfestival 'A Shaded View on Fashion Film' van Diane Pernet. Nadien verlegde Van Dijl zijn focus naar fictie. Naast de korte film 'Get Ripped' regisseerde hij ook al verschillende videoclips voor Belgische bands as School is Cool, Oscar And The Wolf en Clouseau. Bekijk hieronder twee video's rond de kortfilm:
holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 28 July, 2014 en 2719 keer gelezen.