Je leest:

Het verhaal van een oudere transgender - en hoe vertel je het aan je kinderen.
Iets waar veel transgender ook mee te maken krijgen is het feit hoe vertel ik het aan mijn partner dat ik transgender ben en ook hoe vertel ik het aan mijn kinderen. Want niet elke transgender is in staat om zichzelf al te aanvaarden op jonge leeftijd. Sommige transgenders steken hun ware identiteit jarenlang weg, trouwen met iemand van het andere geslacht en krijgen zelfs kinderen. Maar vroeg of laat ontkomt men dan niet langer aan het verbergen van de echte gender identiteit.

Het verhaal van transgender vrouw Janis, 64, uit het Amerikaanse Connecticut. Ze was als man gehuwd met een vrouw en samen kregen ze drie zonen. Janis begon haar transitie pas toen ze al over de 50 was. "Ik kleedde me al sinds ik tiener was regelmatig als vrouw, maar het was iets dat ik verborgen hield, ook voor mijn eigen vrouw. Pas toen ik 58 was sprak ik er voor het eerst met iemand over. Mijn hele leven lang was ik in de veronderstelling dat het onmogelijk was om een transitie te starten van man naar vrouw. Maar toen ik op het internet begon te zoeken ontdekte ik dat er zeer veel mensen zijn zoals ik. Voor het eerst begon ik mezelf te aanvaarden als transgender. Vanaf toen ging ik regelmatig naar een therapeut, ik was bijna 60 en besefte dat ik of wel moest blijven leven zoals ik deed of wel knopen moest door hakken. Ik besefte dat ik nooit helemaal gelukkig was en dat ik me altijd al meer vrouw voelde dan man."

"Eens ik tot het besef kwam dat ik kon veranderen begon ik stiekem hormonen te nemen die ik bestelde via internet. Al na tien dagen voelde ik mijn gevoel van leegte en meer ongelukkig zijn dan gelukkig verdwijnen. Ik sprak er toen over met mijn therapeut die me meteen liet weten dat hormonen nemen die ik bestelde via internet gevaarlijk kan zijn. Vanaf toen begon ik hormonen te nemen die legaal zijn en worden voorgeschreven door een dokter. En zo kon ik starten met mijn psychische transitie. Er komt wel geen vervolg. Dat wil zeggen ik ga mezelf niet laten opereren, omdat dit niet mogelijk is, door mijn leeftijd, mijn medische conditie, ik heb suikerziekte en cardiovasculaire problemen en het zou een groot risico zijn om mij te opereren. Mocht dat niet zo zijn zou ik het wel doen. Het blijft dus bij me kleden als vrouw en hormonen nemen waardoor ik wel borsten krijg en mijn penis zal krimpen."

En toen kwam het moment dat ik het aan mijn gezin moest vertellen. Ik begon met mijn vrouw. Jammer genoeg liep dat helemaal verkeerd. Zij was ontzettend boos en vervloekte me en beschuldigde me van het jarenlang een leugenachtig huwelijk te zijn aangegaan. Ons huwelijk eindigde meteen en ze wil sindsdien niets meer met mij te maken hebben. Met mijn drie zonen liep het anders. Ze reageerden alle drie anders. Ik sprak met hen apart. In eerste instantie waren ze alle drie erg in de war en alle drie ontvingen ze het nieuws en zeiden okť dank je om het te vertellen en ze gingen weg en dat was het dan. Ik moest hen tijd geven om het te verwerken, ik mocht niet aandringen om er over te praten. Mijn oudste zoon, die nu 27 is, en mijn tweeling zoons die nu 24 zijn hebben met niet verworpen zoals mijn vrouw. Ze reageerden wel allemaal op een ander niveau van aanvaarding in hun eigen tempo. Ze begonnen met het tolereren van de geleidelijke veranderingen die ik doormaakte en hoe ik mezelf begon te presenteren aan de wereld. Ze waren alle drie tolerant maar de aanvaarding liet wat langer op zich wachten.

"Ik moet hen laten boos zijn, ik moest hen laten verward zijn, angstig en hen tijd geven om alles op hun eigen tempo te verwerken. Ik wist ook dat ik niet moest zeggen alles komt goed, ik moest me afzijdig houden en afwachten tot ze naar mij zouden komen. Mijn oudste zoon, die verpleger is was de eerste bij wie ik aanvaarding voelde. In de tijd dat ik wachtte op de aanvaarding van mijn zonen voelde ik me erg schuldig, maar dat liet ik hen niet merken. Ik had hen alle drie apart vertelt dat ik niet langer door het leven zou gaan als man en moest wachten tot ze er klaar voor waren om dat te aanvaarden. En alle drie kwamen ze op hun eigen moment naar me toe om te zeggen dat ze me aanvaarden zoals ik ben. Ik besefte toen ik wachtte op de goedkeuring van mijn kinderen dat er sterke emotionele risico's zijn als onderdeel van een gender transitie, en dat het iets is dat je niet alleen moet ondergaan, maar dat je steun en hulp moet krijgen van een goede therapeut met kennis van zaken. Want het had allemaal anders kunnen lopen met mijn kindren. Als ik hen niet de tijd had gegeven om alles om hun eigen tempo te verwerken, ik had boos kunnen worden en hen zelf verwerpen omdat ze niet meteen tolerant waren, omdat ze me niet meteen aanvaarden zoals ik was. Gelukkig heb ik dat niet gedaan met het mooie resultaat dat mijn zonen me nu aanvaarden zoals ik ben."

Er wordt onder transgenders veel gepraat over hoe moeten mijn kinderen mij noemen? Zelf kwam ik tot de conclusie dat er anderen dingen belangrijker zijn, dat het bijvoorbeeld belangrijker is dat mijn kinderen mij aanvaarden dan hoe ze me noemen. Voor mezelf is het simpel, als het ter sprake kwam zeg ik gewoon ik ben jullie vader en ik blijf jullie vader. Ik leef weliswaar als vrouw en mensen zullen me ook als zodanig beschouwen, maar uiteindelijk beslissen jullie zelf hoe je mij wil noemen. Het enige wat ik wil is blijven deel uit maken van julie leven. Grappig is het feit hoe ik aan mijn nieuwe naam kom. Voor mezelf ben ik Janis maar voor mijn zonen ben ik J-Bo. Dat komt omdat een van mijn zoons op zeer jonge leeftijd een tijdje in een fase zat dat hij deed alsof hij in de getto woonde, hij droeg zijn pet achterstevoren, droeg zijn broek tot bijna op zijn knieŽn, en nam hij de gewoonte over om iedereen te noemen naar de eerste initiaal van zijn naam met daar achter het woord Bo. Mijn naam is James en zo werd ik J-Bo." Dit was het verhaal van een transgender met kinderen. Janis is Executive Director van een transgender groep en geeft regelmatig voordrachten over transgenders.

NUTTIGE LINKS:
- Website Trangender Infopunt Belgie => KLIK HIER

- Facebook Transgender Infopunt Belgie => KLIK HIER

- Website T Jong - voor Transgender Jongeren => KLIK HIER

- Website Gender in de Klas - voor Leerkrachten & Opvoeders Belgie => KLIK HIER

- Website Transgender Jongeren met vragen en voor Ouders en Leerkrachten => KLIK HIER

- Website Vlaamse Genderkring => KLIK HIER

- Website Berdache organisatie voor Ouders van Belgische Transgender kinderen => KLIK HIER

- Website Genderflux organisatie transgenders en interseks personen Antwerpen => KLIK HIER

- Website Anders Gewoon organisatie transgenders Hasselt => KLIK HIER

- Facebook Genderexpress organisatie transgenders Gent => KLIK HIER

- Website Trangenderkring organisatie transgenders Vlaams Brabant => KLIK HIER

- Facebook Gendercontact organisatie transgenders Brugge => KLIK HIER

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO OVER TRANSGENDERS LEZEN:

HET GEHEIM VAN TRANSGENDERS & HUN WARE IDENTITEIT MET WOORDEN VAN VLAAMS TRANSGENDER INFO PUNT

OBAMA ENIGE PRESIDENT OOIT DIE ZICH OOK INZET VOOR TRANSGENDERS

EERSTE TRANSGENDER PRIESTER DOET MISVIERING

12 JARIGE TRANSGENDER JONGEN KRIJGT NIEUW GEBOORTE CERTIFICAAT

BELG VERZEKERAARS DISCRIMINEREN TRANSGENDERS

14 JARIGE DOCHTER BEROEMDE R&B ZANGER KOMT UIT DE TRANSGENDER KAST

HETERO OUDERS STRIJDERS TRANS EN HOLEBI FOBIE MET VIDEO OVER TRANSGENDER ZOONTJE

VIDEO AANVAARDING TRANSGENDER TIENER

1ste TRANSVROUW IN BELGISCHE SENAAT

TRANSGENDER ACTRICE OP COVER VAN TIME

OVER GENDER EN TRANSGENDER KINDEREN TUSSEN 5 EN 12 JAAR + VIDEO

CORINNE BELG PIONIER TRANSGENDERS

92 JARIGE TRANSGENDER VERANDERD AMERIKAANS BELEID

OVER DE RECHTEN VAN BELGISCHE TRANSGENDERS

VIDEO 21 TRANSGENDERS UIT VERSCHILLENDE DELEN VAN DE WERELD OVER HUN LEVEN

BELG GENDERWET HELEMAAL ROND


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 16 July, 2014 en 4001 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

UZ Gent komt met wereldprimeur inzake HIV bestrijding.

 

Ook Vlaamse koranscholen & moskee√ęn pompen kinderen vol haat, o.a tegen holebi's & transgenders.

 

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 


Buitenlands nieuws

Reden van echtscheiding: ongeldige instemming door vergissing, we blijken allebei gay.

 

Driekwart van holebi & transgender nieuws wereldwijd gemarkeerd als onveilig.

 

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 

Lessen ter bevordering holebi & transgender aanvaarding op beroepsscholen.

 


Showbizz nieuws

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.