25 juni - 5 jaar geleden stond Vlaanderen even stil - afscheid van Yasmine + video.Dag op dag vijf jaar geleden, iets voor 17 uur. Op de nieuwsredacties loopt het bericht binnen dat de Vlaamse zangeres en presentatrice Yasmine overleden is. Ze heeft zichzelf van het leven beroofd. De Vlaamse showbizz- en muziekwereld staat voor de rest van de dag stil. Een stilte die nog een hele tijd zou aanhouden. Vijf jaar later zijn de herinneringen aan Hilde Rens -de naam die op haar identiteitskaart prijkte- en haar muziek nog steeds levendig. Bij het publiek, maar ook bij de mensen met wie ze samenwerkte.

Vorige week donderdag kon je al bij holebi.info lezen dat goede vriendin Geena Lisa, presentatrice, omroepster en zangeres een singel had gemaakt, om haar vriendin te eren. 'Deze is voor jou Sjoeke', klonk het. Zangeres en presentatrice Yasmine overleed op 25 juni 2009. Haar carrière van twintig jaar had toen al een hele evolutie afgelegd. Ze stond er ook om bekend om telkens weer haar muzikale lat te verschuiven. De muziek van Yasmine scoorde bij het grote publiek, en de singels en albums vlogen als zoete broodjes over de toonbank, waarbij enkele cd"s zelfs goed waren voor een gouden plaat. Dat haar muziek nog steeds niet vergeten is bewijst het feit dat ze nog steeds opduikt in tal van tophits. In de 1000 klassiekers van Radio 2 eind vorig jaar prijkte het nummer 'Porselein' al op de 33ste plaats. Nadien volgenden er nog acht nummers op diezelfde lijst. Hetzelfde nummer stond ook op 1 in de 100 voor Radio 1. Ook in de holebi top 100 staan steeds verschillende songs van Yasmine. Vorig jaar drie nummers: 'Porselein' - 'Diep in mij' en 'Meisjes aan de macht'. In het jaar dat ze overleed stonden er zelfs zeven liedjes van haar in de Homo top 100.

Producer Eric Melaerts zegt daar wel van te schrikken. Ik vind dat behoorlijk veel voor iemand die er ondertussen al vijf jaar niet meer is. Zeker voor Radio 1, dat toch wel een ander publiek heeft, is dat vrij uitzonderlijk. Ze verdient dat. Volgens Melaerts zijn er verschillende redenen voor het blijvende succes van Yasmine. "Ze zat met haar muziek dan wel in het meer commerciële genre, ze kon wel met opgeheven hoofd rondlopen. Porselein is een nummer dat echt wel iets betekend heeft, klinkt het. Daarnaast was ze voor heel wat holebi's ook een soort boegbeeld, omdat ze vrij open sprak over haar geaardheid. Voor heel wat andere mensen was ze de plezante presentatrice met leuke liedjes. Ik denk dat ze geliefder was dan ze zichzelf soms toedichtte. Oprecht geliefd. Dat die nummers het nog zo goed doen bij het publiek is geen verrassing voor Stefaan Fernande, de componist van onder andere Porselein en Meisjes aan de macht. Er wordt elke dag nog wel een nummer van Yasmine gedraaid op de radio, zegt hij. Het doet deugd dat iedereen die nummers kent.

In het begin van de carrière van Yasmine, na enkele commerciële dance nummers en dito albums in het begin van de jaren 90, besloot de zangeres een andere weg op te gaan, meer een persoonlijke weg. Toen werd Eric Melaerts haar producer. Met de singel 'Ik was zo graag bij jou gebleven', was er spraken van Yasmine 2.0. Dat was volgens Melaerts voor haar de persoonlijke weg opgaan, en het was voor haar ook een hele verschuiving. We namen afscheid van het chewing gum-poppemieke dat ze tot dan was. Melaerts zou uiteindelijk als producer bij talloze singles en vier albums aan de zijde van Yasmine staan," aldus Melaerts. Daarna kwam de samenwerking tussen Fernande en Yasmine, die begon in 1996. Het eerste nummer dat geboren werd uit die samenwerking was 'Porselein'. Daarna schreef Fernande nog tal van nummers voor Yasmine. Ze liet mij grotendeels mijn gang gaan. Alles mocht, er waren geen grenzen. Ongeveer een op de twee nummers keurde ze uiteindelijk goed. Ze veranderde ook nauwelijks iets aan de nummers. Ze moest er meteen verliefd op zijn, anders hoefde het niet. Dan was er nog de samenwerking met Piet Van den Heuvel. "We spraken toen over welke muziek ze graag hoorde, maar ook over haar leefwereld. Ik stuurde haar nummers op waar zij dan haar zegje over had, soms keurde ze het meteen goed of af, soms wou ze er iets aan veranderen," aldus Van den Heuvel, die er nog aan toevoegde: "Ze zong heel toegankelijk. Het ging niet om hoge noten pakken, maar wel om een verhalende stijl. Ze zocht naar nummers waar ze iets kon inleggen."

De wegen van Yasmine enerzijds en mensen als Melaerts, Fernande en Van den Heuvel anderzijds gingen uit elkaar op het moment dat de zangeres voor de tweede keer in haar carrière een totale omzwaai wou maken met een album rond Leonard Cohen. Ik zag dat niet zitten, zegt Melaerts. Ik had die nummers al te vaak zien vermoord worden door grote namen. Bovendien had ik het ook erg druk op dat moment." De laatste periode van haar carrière zou dan ook een stuk alternatiever worden. Ze keek op naar mensen als Frank Boeien en The Lau en wou ook zelf haar teksten beginnen schrijven. Ze wou een ander publiek aanspreken, maar ik weet niet of dat publiek daarop zat te wachten, zegt Melaerts. Naar mijn mening had ze iemand kunnen zijn die een zekere kwaliteit maakte, maar toch ook een groot publiek aansprak. Zo zijn er maar weinigen in Vlaanderen. Te weinig, helaas. Op dat punt bestond en bestaat er geen tegenhanger voor Clouseau. Van iedereen die ik ken, is zij daar het dichtste bij in de buurt gekomen. Ze wou echter een andere weg op. Dat de muziek die ze maakte in die tweede muzikale periode de tijd van Melaerts kwalitatief beter was dan het gemiddelde, erkent Jo Mahieu, die erg betrokken was in het laatste deel van haar carrière en voordien al een viertal jaar in haar band speelde. Die laatste platen, dat was waarschijnlijk hoe Yasmine echt was, zegt hij. Ze was dan pas sterk genoeg om die stap te zetten en was daar ook erg blij mee. Volgens mij was ze nergens zo goed als toen. Het werd haar meest intense relatie met muziek. Ook haar laatste concerten waren volgens mij de meest persoonlijke die ze ooit gedaan heeft.

Het is duidelijk, iedereen vond Yasmine fantastisch. Als artieste maar ook als mens. We konden het heel goed met elkaar vinden, zegt Melaerts. We zeiden moeke en vake tegen elkaar. Ik weet niet meer precies hoe dat gekomen is, maar het stond wel symbool voor onze band. Het klinkt misschien wat melig, maar er was veel liefde tussen ons. We hadden elkaar heel graag. Met Mahieu had ze een soortgelijke band. Ze noemde mij haar tweede man. Vent zei ze meestal tegen mij, lacht hij. Ze opende zich misschien niet snel voor iemand, maar als ze het deed, deed ze dat onvoorwaardelijk. Ik denk dat ze mij oprecht graag zag. Ook met haar liedjesschrijvers had ze een goede band. Ik heb haar graag gezien als vriendin, zegt Van den Heuvel. Het was een warme vrouw. Telkens we elkaar zagen was het contact intens. Met Fernande ging ze vaak uit in Brussel. Enkele weken voor haar overlijden heeft ze mij nog een mailtje gestuurd met de vraag of we nog is samen gingen feesten, zegt hij. Ik ben daar toen door persoonlijke redenen niet op ingegaan. Helaas. Het moment waarop ze vernamen dat Yasmine is overleden, zullen ze dan ook nooit vergeten. Van den Heuvel was aan het soundchecken op Rivierenhof met Bart Peeters, Melaerts was, net als Fernande, thuis toen hij het nieuws vernam. Ik dacht eerst dat het om een slechte grap ging, ik snapte het allemaal niet goed, zegt Melaerts. Het is heel traag binnen gesijpeld. Ik heb het er heel lang moeilijk mee gehad, zegt hij. Elke dag is misschien overdreven, maar ik denk nog heel veel aan haar. Ik mis ze soms echt. Het was ne schone mens. Dat was echt ne schone mens.

Yasmine Prive
Sinds 1998 was ze meter van de organisatie Make-A-Wish Belgium. Daarnaast zette ze zich in voor diverse goede doelen, vooral muzikaal. Zo zong ze tussen 1992 en 2002 zeven nummers ten voordele van het Levenslijn Kinderfonds. In 1998 met The Hope Band voor Artsen Zonder Grenzen en in 1999 voor Kosovo. In 2002 voor GAIA en in 2005 voor de Tsunami slachtoffers en Pakistan. In 2006 nam ze deel aan het Antwerpse 0110-concert.

Relaties en het einde.
Vanaf haar 14 jaar had ze een relatie met Dieter Troubleyn, maar rond haar twintigste werd ze voor het eerst verliefd op een vrouw. Vier jaar later kwam ze er voor uit lesbisch te zijn. Een van haar eerste singels, 'Hoog in de Wolken' was een knipoog naar haar seksuele geaardheid, die weliswaar niemand toen begreep. Yasmine was blij dat haar omgeving goed reageerde op haar coming out, zeker omdat ze toen al samen woonde met een vrouw. Toch had ze niet de behoefte te koop te lopen met haar geaardheid. Toch werd ze een belangrijk rolmodel voor holebi's, iets waar ze vrede mee had. In 2005 werd ze door de holebi jongerengroep WelJongNietHetero verkozen tot Grootste Holebi Belg.

Na haar relatie met Dieter Troubleyn had Yasmine een relatie met presentatrice Alexandra Potvin, na enkele jaren ging het koppel uit elkaar. Yasmine had het daar lange tijd erg moeilijk mee en bekende zelfs dat ze begreep waarom sommige mensen aan zelfdoding denken. In 2001 ontmoette ze Marianne Dupon, winnares van het programma 'De Mol'. Ze waren eerst een tijdje gewoon vriendinnen, want van liefde op het eerste gezicht was er geen sprake. Maar na een tijdje ontstond er toch een klik. Het koppel trouwde in 2003, samen kregen ze een dochtertje. Na acht jaar samenzijn, waarvan zes jaar huwelijk kwam er in 2009 een breuk tussen de twee dames. Daarna woonde Yasmine bij haar zus Inge en kwam ze in een diepe depressie terecht. Zelf deed ze berichten daarover af als onzin en zei toen zelfs: "Ik ben al gelukkiger geweest maar ik red me heus wel." Yasmine werd toen wel begeleid door een arts die haar anti-depressiva en verplichte rust voorschreef. Twee dagen voor haar dood belandde ze in het ziekenhuis na een slechte reactie op de medicatie. Het weekend voor haar dood logeerde ze nog bij haar hartsvriendin en oud collega Martine Prenen. Hoewel Yasmines donkere kant de laatste maanden de overhand nam, was Prenen ervan overtuigd dat Yasmine wel door de moeilijke periode zou komen. Twee dagen later op 25 juni 2009 verliet Yasmine haar verblijfplaats Omdat het niet haar stijl was weg te gaan zonder iets te zeggen, werd ze meteen als vermist opgegeven. Na een buurtonderzoek door de politie bleek dat ze nog een pakje sigaretten was gaan kopen. Rond twee uur in de middag werd ze door een agent dood aangetroffen bij een schuur op een braakliggend terrein waar ze zichzelf van het leven had beroofd.

Radio 2 - de madammen met de mama van Yasmine naar het kerkhof - video
Het slijt nooit, je kind verliezen. Ook niet voor Anita Claes die exact 5 jaar geleden afscheid moest nemen van haar dochter, samen met het grote publiek. Ze nam ons gisteren nog mee naar het kerkhof in Edegem om het graf van haar dochter schoon te maken. Om de video te bekijken KLIK HIER

- Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
GEENA LISA MAAKT SINGEL VOOR YASMINE - SJOEKE DEZE IS VOOR JOU + VIDEO (Juni 2014)
4 JAAR NA DE DOOD VAN YASMINE + 5 VIDEO'S (2013)
3 JAAR NA DE DOOD VAN YASMINE - GESPREK MET ZUS + VIDEO'S (2012)


Bron: deredactie.be en holebi.info eigen berichtgeving. 2014

Dit bericht is gepost op 25 June, 2014 en 7362 keer gelezen.