Belgische verzekeraars discrimineren transgenders.
Transgenders worden door
verzekeringsmaatschappijen vaak gediscrimineerd, omdat ze vaker ziek zouden zijn, of psychisch labiel. Het Belgische Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) overweegt een rechtszaak. Transseksualiteit is een relatief nieuw fenomeen voor de verzekeringsmaatschappijen. Ze kennen de problematiek niet.

Caroline, 46, onderging 17 jaar geleden haar operatie. Bij jaarlijkse check-ups werden nooit complicaties geconstateerd. Haar gezondheid is volledig stabiel, zowel psychisch als fysiek. Maar toen ze via haar werk een hospitalisatieverzekering aanvroeg, moest ze een hoop attesten inleveren zoals operatieverslagen en verslagen van de psychiater. Ik heb mijn aanvraag volledig gestoffeerd, maar daar is niks mee gedaan. Geen enkel medisch adviseur contacteerde me voor een onderhoud. Ik kreeg gewoon een brief waarin stond dat ik een chronische ziekte heb. Dat vind ik toch kort door de bocht.

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) kreeg sinds 2007 ruim 180 klachten van transgenders, waaronder een tiental over problemen met verzekeringsmaatschappijen. Daarbij weigerde men soms de aansluiting of werd een transgender slechts deels of helemaal niet terugbetaald. Marijke Weewauters, adviseur bij het IGVM, liet in de krant de standaard weten dat het handjevol klachten het topje van de ijsberg is.Die groep wordt echt benadeeld. Het merendeel van de klachten gaat over de hospitalisatieverzekering, daarna volgt de schuldsaldo en gewaarborgd inkomen (bijstand als een zelfstandige ziek wordt). Sommige transgenders vechten de mogelijke discriminatie principieel aan, en terecht ook. Want die operaties zijn ingrijpend en de kosten immens.

Er heerst helaas nog veel onduidelijkheid of transseksualiteit nu al dan niet als een (psychische) ziekte wordt gezien. De verzekeraan van Caroline omschreef haar transgender zijn als een chronische ziekte en een psychische stoornis, voor haar een belediging. Maar hoe zit het dan? Tja, helaas wordt er nergens in de literatuur duidelijk beschreven waar het probleem zou liggen. Het is niet definieerbaar. Net zoals homoseksualiteit. Wordt dat vandaag als een ziekte beschouwd? Ik dacht het niet!

Francois de Clippele, woordvoerder van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, zegt het is niet aan hen om hun leden te beoordelen op hoe men transseksualiteit bestempeld. Wie zich onheus behandeld voelt, kan altijd terecht bij de ombudsman van de verzekeringen of een klacht indienen bij een verzekeraar. Hij wijst erop dat elk dossier apart beoordeeld wordt. Transgenders worden niet gezien als een groep met een bepaald risico. De jongste jaren is de populatie die een geslachtsoperatie ondergaat, fors gestegen. Daardoor springt de discriminatie van transpersonen vandaag zo in het oog.

Transseksualiteit is eigenlijk een relatief nieuw fenomeen voor verzekeringsmaatschappijen, aldus Marijke Weewauters van het IGVM. Ze kennen de problematiek niet. Voor de verzekeraars is een borstamputatie of -vergroting bijvoorbeeld een esthetische ingreep. Als een transpersoon een borstamputatie of -vergroting laat uitvoeren is dat een essentiƫle ingreep.

Het verhaal van de 51-jarige Sophie. Daar probeerde de verzekeraar ook alles om haar gewaarborgd inkomen niet te moeten betalen. Sophie werd enkele jaren geleden geopereerd. Ze is zelfstandige en rekende op een gewaarborgd inkomen om de kosten van de periode dat ze professioneel uitviel, te dekken. Normaal was transseksualiteit niet uitgesloten tot haar 60ste. Maar omdat de verzekering het niet als ziekte erkent, wordt alles wat daarmee te maken heeft, in de praktijk niet gedekt. Nochtans werd ik in 2006 wel uitgesloten wegens een neuropsychische aandoening, toen beschouwden ze transgender zijn wel als een ziekte. Dat wil zeggen dat de verzekeraar nu zal proberen om alle ziektes die ik nog zou krijgen, te linken aan transgenderisme, zodat ze nog zelden gewaarborgd inkomen moeten uitbetalen, vertelt Sophie.

Discriminatie op basis van geslacht is verboden - het Europese Hof van Justitie liet in 2011 al weten dat het onderscheid tussen man en vrouw in verzekeringen absoluut verboden is. Aldus Yves Thiery, advocaat van het IGVM en ondertussen expert in de problematiek van discriminatie van transgenders door verzekeringsmaatschappijen. Vroeger maakten verzekeringsmaatschappijen gebruik van statistieken die een hoger risico aangaven voor bepaalde groepen, zodat sommigen meer en anderen minder premie moesten betalen. Zo betaalden vrouwen een lagere premie voor een levensverzekering omdat ze statistisch gezien langer leven. Sinds 2011 is dat verboden. Nu moet de verzekering op zoek gaan naar een andere manier om het risico van iemand te duiden.

Men stelt dan vragen over de persoonlijke levenssfeer, seksuele geaardheid of de levenswandel, om op die manier sommigen meer of minder te laten betalen, zegt Francois de Clippele. Het IGVM wil eerst dat de wetgeving wordt aangepast waardoor elke discriminatie van transgenders wordt uitgesloten. Daarna wil Marijke Weewauters samen met gedupeerde transgenders naar de rechtbank trekken om de discriminatie door verzekeringsmaatschappijen uit de wereld te helpen.

Opmerking: de namen van de personen in dit verhaal zijn fictief om de privacy van de transgenders te verzekeren.


holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 24 June, 2014 en 3546 keer gelezen.