Strijd tegen verkrachtingen in oorlogstijd moet ook gaan over holebi & transgender verkrachtingen.
In de strijd van beroemdheden en politici tegen verkrachtingen in oorlogstijd, is ook de tijd gekomen om aandacht te schenken aan verkrachtingen van lesbiennes en transgender vrouwen. Dat zegt Edwin Sesange, Oegandees directeur van de Afrikaanse holebi & transgender groep Proud Diamond.

Momenteel komen onder leiding van actrice Angelina Jolie en de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Willima Hague, samen met 140 landen om de strijd aan te gaan tegen verkrachtingen in oorlogstijd. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurd. Seksueel geweld en verkrachtingen moeten niet alleen sterk worden veroordeeld maar ook gestraft klinkt het. Miljoenen vrouwen, maar ook mannen, zijn vaak slachtoffer van verkrachtingen in oorlogstijd, maar soms ook in tijden waarin er geen oorlog is.

Sesange vertelt:
Oorlogzones zijn niet het enige probleem. Men moet ook verder kijken. Vaak gebeuren verkrachtingen tijdens gewapende conflicten, waarbij het ook kan gaan om culturele en religieuze conflicten, waar de daders verkrachting gebruiken als hun munitie tegenover hun slachtoffers. Dat omvat eveneens mensen die worden verkracht omwille van hun seksuele geaardheid of gender identiteit. Er komen steeds meer rapporten binnen over lesbiennes en transgender vrouwen die worden verkracht, dat gebeurt jammer genoeg wereldwijd. Maar veelal in landen als Zuid Afrika, Zimbabwe, Oeganda, Jamaica, Nigeria en Kameroen. Deze verkrachtingen worden door de daders beschouwd als zogenaamde corrective rape, met als doel het slachtoffer te 'genezen' van haar seksuele geaardheid. Jammer genoeg zijn de gevolgen daarvan voor het slachtoffer vaak een stijging in het aantal mensen met Hiv, psychologische trauma's, zelfverminking, ongewenste zwangerschappen en zelfs zelfmoord.

Het ergste van al is ook dat veel politici uit homofobische landen mensen aanzetten om zulke daden te plegen. De Oegandese minister van Ethiek en integriteit, zei recent dat het verkrachten van jonge meisjes beter is dan homoseksualiteit. Sesange vertelt ook dat ze ondertussen al heel veel verhalen aanhoorde van vrouwen die verkracht werden omdat ze of lesbisch of transgender zijn. De aanvallers zijn soms onbekenden, maar vaak ook vrienden en familieleden. Veel van die vrouwen worden nadien ook verplicht om te trouwen zodat ze zeker hetero zouden blijven. Sesange is van mening dat politici wereldwijd moeten begrijpen dat je niet noodzakelijk een wapen nodig hebt om een misdaad te plegen, en dat de wereldwijde holebi en transgender gemeenschappen mee kunnen zoeken naar oplossingen, om deze aanvallen te voorkomen, en vooral om de daders te straffen. Geen gemakkelijke strijd wanneer men weet dat men het gevecht moet aangaan met politici die verkrachtingen rechtvaardigen en zeer anti holebi & transgender zijn, en die bovendien de bevolking aanzetten tot geweld tegen holebi's en transgenders, door onder andere het maken van wetten waarbij ook hetero's kunnen worden gestraft, bijvoorbeeld wanneer ze een holebi of transgender helpen, of wanneer ze weten dat iemand holebi of transgender is en dit niet aangeven.


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2014

Dit bericht is gepost op 11 June, 2014 en 2482 keer gelezen.