Afscheidsinterview met Will Ferdy - 1ste openlijke Vlaamse homo artiest.
In weekblad Dag Allemaal van 3 juni een interview met een man die in 1970 opschudding veroorzaakte door als eerste Vlaamse artiest zichzelf te outen als homo. Vandaag is hij 87 en werkt hij aan zijn afscheid. "Ik wil vooral geen karikatuur van mezelf worden", zegt Ferdy in weekblad Dag Allemaal. "Ik wil geen applaus krijgen om mijn gevorderde leeftijd, wel omdat ik presteer". De zanger zet na 66 jaar een punt achter zijn carrière waar hij naar eigen zeggen helemaal niet rijk van geworden is.

Holebi.info brengt uit het interview enkel de stukken die relevant zijn voor holebi's. De rest van het afscheidsinterview kan je lezen in de Dag Allemaal van 3 juni. Het interview begint met dat Ferdy trots verteld dat hij recent een brief kreeg van Elio Di Rupo. "Ik vertelde ooit dat ik hem een voorbeeld vind. Hij is premier en homo. En hij gedraagt zich helemaal niet verwijfd. Hij schreef me dat hij getroffen is door mijn woorden. Super, al maak ik mij geen illusies dat hij mijn repertoire kent." De zanger werkt momenteel zijn laatste concerten af. Eind juni stop hij met optreden.

Over de song 'Christine'. In zijn biografie bekende Ferdy dat het nummer eigenlijk gaat over zijn grote liefde Raf. Maar jammer genoeg kon die dat niet smaken en daagde hij Ferdy voor de rechter. "Dat heeft mij enorm pijn gedaan. Toch ben ik altijd van hem blijven houden. Hoewel hij nu al een tijd overleden is, zal Raf altijd mijn grote liefde blijven. Maar hij liet zich indertijd ompraten door zijn omgeving. Die maakte hem wijs dat hij geen homo was. Belachelijk, natuurlijk. Later had hij zelfs twee vrienden, een in België en een in Amerika. Hij was steward bij Sabena.

De coming out van Ferdy in 1970 zorgde voor heel wat opschudding in Vlaanderen. Daarover zegt Ferdy nu in Dag Allemaal: "Neen ik werd het niet beu om daar steeds over te moeten praten. Omdat er veel homo's mee geholpen werden. Hoewel dat nooit de bedoeling was. Ik outte mij voor mezelf, ik wilde zijn wie ik was". Over een korte tijd dat hij met een vrouw was: "Dat was de ongelukkigste periode van mijn leven. Bij onze eerste kus al voelde ik dat het fout zat. Ik heb in alle vriendschap een einde gemaakt aan die relatie. Vele jaren later stond ik zelfs aan haar sterfbed". De outing van Ferdy zorgde destijds niet alleen voor opschudding, maar ook voor een bijna einde aan een carrière die nog maar pas begonnen was. "Sommige concertorganisatoren wilde mij niet meer boeken. Ik heb toen een tijdje een depressie doorgemaakt, maar gelukkig is het publiek me blijven steunen. De dag van mijn outing op tv moest ik optreden voor de Katholieke Arbeidersvrouwen. De zaal was uitverkocht, maar niemand repte met een woord over die uitzending. Alsof er niets gebeurd was. Maar ik kreeg veel bedankbrieven, van homo's en van hun ouders."

De ouders van Ferdy hadden het best moeilijk met zijn outing. Ferdy vertelde het eerst aan zijn vader, die kon het niet begrijpen, maar heeft er volgens Ferdy nooit een slecht of verkeerd woord over gezegd. "Hij heeft wel veel moeite gedaan om mij te bekeren. Dan probeerde hij me te koppelen aan mijn hevigste vrouwelijke fans, en stuurde hen zelfs brieven om hen aan te moedigen in hun verliefdheid." Of Ferdy begrijpt dat er nog altijd artiesten zijn die zich niet durven outen als homo? "Ja, omdat zij decennia lang, een hetero imago hebben opgebouwd. En dus zouden ze moeten bekennen dat ze al die jaren hebben gelogen tegen hun fans, en tegen heel Vlaanderen, hoe komt dat over?." Terwijl iedereen zo postief was over de outing van Luc Appermont en Bart Kaéll. "Bart en Luc zijn nog nooit zo populair geweest, ze worden op handen gedragen en op een voetstuk geplaatst, terwijl ik om dezelfde reden een zware prijs heb betaald. Zo mocht ik bijvoorbeeld een hele tijd niet meer optreden in de jeugduitzendingen van radio en tv. Maar ik gun het Bart en Luc hoor. Al hebben zij al die jaren evengoed komedie gespeeld. Als ze samen ergens naar toe gingen, reden ze bijvoorbeeld altijd met twee auto's. Ik kon het echt niet appreciëren dat ze het zo speelden."

Ferdy is ondertussen al 30 jaar vrijgezel daarover zegt hij: "Ik ben graag op mezelf. En ik kan vrij goed alleen zijn. Al heb ik uiteraard ook wel eens momenten van eenzaamheid. Ik word wel nog altijd snel verliefd, maar ik heb nooit iemand voor een nacht. Ik kan gelukkig mijn verliefdheden wel intomen. Ik val vooral op mannen die een stuk jonger zijn dan ik, en die hebben geen interesse in mij. Enkele jaren geleden ben ik nog eens smoor geweest op iemand. We hebben toen een keer seks gehad. Tot bleek dat hij enkel interesse toonde in mij omdat ik bekend ben. Dat was een grote ontgoocheling. Maar kom..." Het volledige interview met Will Ferdy kan je lezen in de Dag Allemaal van 3 juni 2014.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
AFSCHEID VAN BELG HOLEBI PIONIER WILL FERDY + DRIE VIDEO'S


Bron: dag allemaal 3 juni 2014

Dit bericht is gepost op 05 June, 2014 en 4999 keer gelezen.