Je leest:

Afscheidsinterview met Will Ferdy - 1ste openlijke Vlaamse homo artiest.
In weekblad Dag Allemaal van 3 juni een interview met een man die in 1970 opschudding veroorzaakte door als eerste Vlaamse artiest zichzelf te outen als homo. Vandaag is hij 87 en werkt hij aan zijn afscheid. "Ik wil vooral geen karikatuur van mezelf worden", zegt Ferdy in weekblad Dag Allemaal. "Ik wil geen applaus krijgen om mijn gevorderde leeftijd, wel omdat ik presteer". De zanger zet na 66 jaar een punt achter zijn carrière waar hij naar eigen zeggen helemaal niet rijk van geworden is.

Holebi.info brengt uit het interview enkel de stukken die relevant zijn voor holebi's. De rest van het afscheidsinterview kan je lezen in de Dag Allemaal van 3 juni. Het interview begint met dat Ferdy trots verteld dat hij recent een brief kreeg van Elio Di Rupo. "Ik vertelde ooit dat ik hem een voorbeeld vind. Hij is premier én homo. En hij gedraagt zich helemaal niet verwijfd. Hij schreef me dat hij getroffen is door mijn woorden. Super, al maak ik mij geen illusies dat hij mijn repertoire kent." De zanger werkt momenteel zijn laatste concerten af. Eind juni stop hij met optreden.

Over de song 'Christine'. In zijn biografie bekende Ferdy dat het nummer eigenlijk gaat over zijn grote liefde Raf. Maar jammer genoeg kon die dat niet smaken en daagde hij Ferdy voor de rechter. "Dat heeft mij enorm pijn gedaan. Toch ben ik altijd van hem blijven houden. Hoewel hij nu al een tijd overleden is, zal Raf altijd mijn grote liefde blijven. Maar hij liet zich indertijd ompraten door zijn omgeving. Die maakte hem wijs dat hij géén homo was. Belachelijk, natuurlijk. Later had hij zelfs twee vrienden, één in België en één in Amerika. Hij was steward bij Sabena.

De coming out van Ferdy in 1970 zorgde voor heel wat opschudding in Vlaanderen. Daarover zegt Ferdy nu in Dag Allemaal: "Neen ik werd het niet beu om daar steeds over te moeten praten. Omdat er veel homo's mee geholpen werden. Hoewel dat nooit de bedoeling was. Ik outte mij voor mezelf, ik wilde zijn wie ik was". Over een korte tijd dat hij met een vrouw was: "Dat was de ongelukkigste periode van mijn leven. Bij onze eerste kus al voelde ik dat het fout zat. Ik heb in alle vriendschap een einde gemaakt aan die relatie. Vele jaren later stond ik zelfs aan haar sterfbed". De outing van Ferdy zorgde destijds niet alleen voor opschudding, maar ook voor een bijna einde aan een carrière die nog maar pas begonnen was. "Sommige concertorganisatoren wilde mij niet meer boeken. Ik heb toen een tijdje een depressie doorgemaakt, maar gelukkig is het publiek me blijven steunen. De dag van mijn outing op tv moest ik optreden voor de Katholieke Arbeidersvrouwen. De zaal was uitverkocht, maar niemand repte met een woord over die uitzending. Alsof er niets gebeurd was. Maar ik kreeg veel bedankbrieven, van homo's én van hun ouders."

De ouders van Ferdy hadden het best moeilijk met zijn outing. Ferdy vertelde het eerst aan zijn vader, die kon het niet begrijpen, maar heeft er volgens Ferdy nooit een slecht of verkeerd woord over gezegd. "Hij heeft wel veel moeite gedaan om mij te bekeren. Dan probeerde hij me te koppelen aan mijn hevigste vrouwelijke fans, en stuurde hen zelfs brieven om hen aan te moedigen in hun verliefdheid." Of Ferdy begrijpt dat er nog altijd artiesten zijn die zich niet durven outen als homo? "Ja, omdat zij decennia lang, een hetero imago hebben opgebouwd. En dus zouden ze moeten bekennen dat ze al die jaren hebben gelogen tegen hun fans, en tegen heel Vlaanderen, hoe komt dat over?." Terwijl iedereen zo postief was over de outing van Luc Appermont en Bart Kaëll. "Bart en Luc zijn nog nooit zo populair geweest, ze worden op handen gedragen en op een voetstuk geplaatst, terwijl ik om dezelfde reden een zware prijs heb betaald. Zo mocht ik bijvoorbeeld een hele tijd niet meer optreden in de jeugduitzendingen van radio en tv. Maar ik gun het Bart en Luc hoor. Al hebben zij al die jaren evengoed komedie gespeeld. Als ze samen ergens naar toe gingen, reden ze bijvoorbeeld altijd met twee auto's. Ik kon het echt niet appreciëren dat ze het zo speelden."

Ferdy is ondertussen al 30 jaar vrijgezel daarover zegt hij: "Ik ben graag op mezelf. En ik kan vrij goed alleen zijn. Al heb ik uiteraard ook wel eens momenten van eenzaamheid. Ik word wel nog altijd snel verliefd, maar ik heb nooit iemand voor één nacht. Ik kan gelukkig mijn verliefdheden wel intomen. Ik val vooral op mannen die een stuk jonger zijn dan ik, en die hebben geen interesse in mij. Enkele jaren geleden ben ik nog eens smoor geweest op iemand. We hebben toen één keer seks gehad. Tot bleek dat hij enkel interesse toonde in mij omdat ik bekend ben. Dat was een grote ontgoocheling. Maar kom..." Het volledige interview met Will Ferdy kan je lezen in de Dag Allemaal van 3 juni 2014.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
AFSCHEID VAN BELG HOLEBI PIONIER WILL FERDY + DRIE VIDEO'S

EEN GREEP UIT HET OVERIGE HOLEBI.INFO NIEUWS:
T IS BIJNA TIJD VOOR HET BELG STRANGELOVE FESTIVAL (19 - 21 juni)
YOUTUBE & GOOGLE KOMEN MET BEROEMDE HOLEBI SPORTERS VIDEO SUPPORT
1ste KINDERBOEKJE MET HOLEBI THEMA IN LAND WAAR HOLEBI ZIJN STRAFBAAR IS + VIDEO
BEROEMDE HETERO'S KOMEN MET SPECIALE SELFIE IN SUPPORT MET HOLEBI'S & TRANSGENDERS
WERELD GEZONDHEIDS ORG WIL EINDE VERPLICHTE STERLISATIE VAN TRANSGENDERS
1ste OPENLIJKE HOMO NBA SPELER IN DE BLOEMETJES GEZET
DE GUCHT (OPEN VLD) BOYCOT OOK BRUNEI OM ANTI HOLEBI WET
VS GAAT HOLEBI & TRANS PLAATSEN ERKENNEN ALS NATIONAAL ERFGOED
BEKENDE BELGISCHE DANSLERAAR EN MAN GEDISCRIMINEERD IN EIGEN B&B
ONTSLAGEN HOMO LEERKRACHTEN WILLEN ONTMOETING MET DE PAUS
STEM OP DE MEEST FOTOGENIEKE MR GAY VLAANDEREN KANDIDAAT

MEER NIEUWS: KLIK HIER


Bron: dag allemaal 3 juni 2014

Dit bericht is gepost op 05 June, 2014 en 4232 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

26 oktober 2019 - Los Ninos
26 oktober 2019 - Playground
26 oktober 2019 - Woodpop
31 oktober 2019 - 30Years La Demence
31 oktober 2019 - Beloved Halloween
01 november 2019 - 30Years La Demence
01 november 2019 - Boots Club Big Bang
02 november 2019 - Boots Club Anniversary
02 november 2019 - 30Years La Demence
02 november 2019 - Women Only

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Waals politicus slachtoffer van homofobie.

 

Vrouw in sport bestuur, homo of lesbisch in de sport! nog steeds niet vanzelfsprekend in ons Belgenlandje.

 

Danser Davy Brocatus wachtte bijna drie jaar op zijn intussen echtgenoot Anatoly.

 

Hoe de coming out ging van zes bekende Vlaamse holebi's en een transgender.

 

Vlaams actrice Joke Devynck over haar relatie met een vrouw.

 

Winnaar Vlaamse Inclusive werkgever (holebi & trans+ vriendelijk enz..) bekend gemaakt.

 

Drie Vlaamse ouders over hoe het was toen hun kind uit de (homo/lesbische) kast kwam.

 

Maak kennis met Alexander, de dove man achter Lola McQueen uit Belgium’s Got Talent.

 


Buitenlands nieuws

Ook Hong Kong volgt niet het voorbeeld van Taiwan rond huwelijksgelijkheid.

 

Almere krijgt als eerste stad in Europa een Transgender zebrapad + extra info.

 

Coca-Cola moet geldboete betalen voor homo & lesbische posters in Hongarije.

 

Haatmisdaden tegen holebi's en transgenders blijven stijgen in Engeland & Wales.

 

Oeganda legt vijf jaar oude wet die holebi zijn straft met de dood opnieuw op tafel.

 

Flashmob huwelijksvideo van homo koppel gaat viraal.

 


Showbizz nieuws

Opschudding over uitspraken van Brits presentator over gender & transgender, petitie eist zijn ontslag.

 

Ik, Elton John, memoires van een wereldster en rockdiva, met tal van boek fragmenten.

 

Zanger Stromae boos op tegenstanders van wet die lesbische koppels e.a meer rechten geeft.

 

Wereldkampioen en Olympisch goud winnende top sporter komt uit de kast.

 

Britse cricket speelsters ondanks afkeuren van ouders verloofd.