Je leest:

Afscheidsinterview met Will Ferdy - 1ste openlijke Vlaamse homo artiest.
In weekblad Dag Allemaal van 3 juni een interview met een man die in 1970 opschudding veroorzaakte door als eerste Vlaamse artiest zichzelf te outen als homo. Vandaag is hij 87 en werkt hij aan zijn afscheid. "Ik wil vooral geen karikatuur van mezelf worden", zegt Ferdy in weekblad Dag Allemaal. "Ik wil geen applaus krijgen om mijn gevorderde leeftijd, wel omdat ik presteer". De zanger zet na 66 jaar een punt achter zijn carrière waar hij naar eigen zeggen helemaal niet rijk van geworden is.

Holebi.info brengt uit het interview enkel de stukken die relevant zijn voor holebi's. De rest van het afscheidsinterview kan je lezen in de Dag Allemaal van 3 juni. Het interview begint met dat Ferdy trots verteld dat hij recent een brief kreeg van Elio Di Rupo. "Ik vertelde ooit dat ik hem een voorbeeld vind. Hij is premier én homo. En hij gedraagt zich helemaal niet verwijfd. Hij schreef me dat hij getroffen is door mijn woorden. Super, al maak ik mij geen illusies dat hij mijn repertoire kent." De zanger werkt momenteel zijn laatste concerten af. Eind juni stop hij met optreden.

Over de song 'Christine'. In zijn biografie bekende Ferdy dat het nummer eigenlijk gaat over zijn grote liefde Raf. Maar jammer genoeg kon die dat niet smaken en daagde hij Ferdy voor de rechter. "Dat heeft mij enorm pijn gedaan. Toch ben ik altijd van hem blijven houden. Hoewel hij nu al een tijd overleden is, zal Raf altijd mijn grote liefde blijven. Maar hij liet zich indertijd ompraten door zijn omgeving. Die maakte hem wijs dat hij géén homo was. Belachelijk, natuurlijk. Later had hij zelfs twee vrienden, één in België en één in Amerika. Hij was steward bij Sabena.

De coming out van Ferdy in 1970 zorgde voor heel wat opschudding in Vlaanderen. Daarover zegt Ferdy nu in Dag Allemaal: "Neen ik werd het niet beu om daar steeds over te moeten praten. Omdat er veel homo's mee geholpen werden. Hoewel dat nooit de bedoeling was. Ik outte mij voor mezelf, ik wilde zijn wie ik was". Over een korte tijd dat hij met een vrouw was: "Dat was de ongelukkigste periode van mijn leven. Bij onze eerste kus al voelde ik dat het fout zat. Ik heb in alle vriendschap een einde gemaakt aan die relatie. Vele jaren later stond ik zelfs aan haar sterfbed". De outing van Ferdy zorgde destijds niet alleen voor opschudding, maar ook voor een bijna einde aan een carrière die nog maar pas begonnen was. "Sommige concertorganisatoren wilde mij niet meer boeken. Ik heb toen een tijdje een depressie doorgemaakt, maar gelukkig is het publiek me blijven steunen. De dag van mijn outing op tv moest ik optreden voor de Katholieke Arbeidersvrouwen. De zaal was uitverkocht, maar niemand repte met een woord over die uitzending. Alsof er niets gebeurd was. Maar ik kreeg veel bedankbrieven, van homo's én van hun ouders."

De ouders van Ferdy hadden het best moeilijk met zijn outing. Ferdy vertelde het eerst aan zijn vader, die kon het niet begrijpen, maar heeft er volgens Ferdy nooit een slecht of verkeerd woord over gezegd. "Hij heeft wel veel moeite gedaan om mij te bekeren. Dan probeerde hij me te koppelen aan mijn hevigste vrouwelijke fans, en stuurde hen zelfs brieven om hen aan te moedigen in hun verliefdheid." Of Ferdy begrijpt dat er nog altijd artiesten zijn die zich niet durven outen als homo? "Ja, omdat zij decennia lang, een hetero imago hebben opgebouwd. En dus zouden ze moeten bekennen dat ze al die jaren hebben gelogen tegen hun fans, en tegen heel Vlaanderen, hoe komt dat over?." Terwijl iedereen zo postief was over de outing van Luc Appermont en Bart Kaëll. "Bart en Luc zijn nog nooit zo populair geweest, ze worden op handen gedragen en op een voetstuk geplaatst, terwijl ik om dezelfde reden een zware prijs heb betaald. Zo mocht ik bijvoorbeeld een hele tijd niet meer optreden in de jeugduitzendingen van radio en tv. Maar ik gun het Bart en Luc hoor. Al hebben zij al die jaren evengoed komedie gespeeld. Als ze samen ergens naar toe gingen, reden ze bijvoorbeeld altijd met twee auto's. Ik kon het echt niet appreciëren dat ze het zo speelden."

Ferdy is ondertussen al 30 jaar vrijgezel daarover zegt hij: "Ik ben graag op mezelf. En ik kan vrij goed alleen zijn. Al heb ik uiteraard ook wel eens momenten van eenzaamheid. Ik word wel nog altijd snel verliefd, maar ik heb nooit iemand voor één nacht. Ik kan gelukkig mijn verliefdheden wel intomen. Ik val vooral op mannen die een stuk jonger zijn dan ik, en die hebben geen interesse in mij. Enkele jaren geleden ben ik nog eens smoor geweest op iemand. We hebben toen één keer seks gehad. Tot bleek dat hij enkel interesse toonde in mij omdat ik bekend ben. Dat was een grote ontgoocheling. Maar kom..." Het volledige interview met Will Ferdy kan je lezen in de Dag Allemaal van 3 juni 2014.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
AFSCHEID VAN BELG HOLEBI PIONIER WILL FERDY + DRIE VIDEO'S

EEN GREEP UIT HET OVERIGE HOLEBI.INFO NIEUWS:
T IS BIJNA TIJD VOOR HET BELG STRANGELOVE FESTIVAL (19 - 21 juni)
YOUTUBE & GOOGLE KOMEN MET BEROEMDE HOLEBI SPORTERS VIDEO SUPPORT
1ste KINDERBOEKJE MET HOLEBI THEMA IN LAND WAAR HOLEBI ZIJN STRAFBAAR IS + VIDEO
BEROEMDE HETERO'S KOMEN MET SPECIALE SELFIE IN SUPPORT MET HOLEBI'S & TRANSGENDERS
WERELD GEZONDHEIDS ORG WIL EINDE VERPLICHTE STERLISATIE VAN TRANSGENDERS
1ste OPENLIJKE HOMO NBA SPELER IN DE BLOEMETJES GEZET
DE GUCHT (OPEN VLD) BOYCOT OOK BRUNEI OM ANTI HOLEBI WET
VS GAAT HOLEBI & TRANS PLAATSEN ERKENNEN ALS NATIONAAL ERFGOED
BEKENDE BELGISCHE DANSLERAAR EN MAN GEDISCRIMINEERD IN EIGEN B&B
ONTSLAGEN HOMO LEERKRACHTEN WILLEN ONTMOETING MET DE PAUS
STEM OP DE MEEST FOTOGENIEKE MR GAY VLAANDEREN KANDIDAAT

MEER NIEUWS: KLIK HIER


Bron: dag allemaal 3 juni 2014

Dit bericht is gepost op 05 June, 2014 en 3281 keer gelezen.Adverteren op holebi.info, meer info klik hier


Holebi Gids

Uitgaan

22 september 2017 - Rebel
23 september 2017 - SPOON
23 september 2017 - Elof De Neve Thomas M
27 september 2017 - Eliga TD
28 september 2017 - Cafeina Halloween
30 september 2017 - Boots Club
30 september 2017 - Revue show
30 september 2017 - Sinfull Saturday
01 oktober 2017 - Studio54 - Monsterball
06 oktober 2017 - Wild Life

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Nieuw holebi sportevenement mét groot sociaal luik te Antwerpen.

 

Homo en vriend slachtoffer van homofobie in Turnhout.

 

Waalse organisatie holebi ouders zal aanwezig zijn op beurs rond draagmoederschap.

 

Boek en film opkomst rond leven van Marieke 'Wielemie' Vervoort.

 


Buitenlands nieuws

Na jarenlange strijd eindelijk eerste holebi trans en intersekse gelijke rechten wet.

 

Tal van negatieve reacties op homo papa's in McCain reclame video.

 

Meer dan 20 opgepakte holebi's riskeren 30 jaar tot levenslange celstraf.

 

Lesbische transgender politica en vrouw slachtoffer van transfoben.

 

Kale en beginnend kale homo's worden als meer sexy beschouwd.

 


Showbizz nieuws

Na 1ste homofilm die Oscar won, nu kans op 1ste Oscar voor trans actrice + lesbische thriller.

 

Jane Lynch won haar vierde Emmy Award.

 

RuPaul won tweede Creative Arts Emmy award.

 

Amerikaans actrice uit de kast met vriendin.

 


Andere nieuws

Wordt hetero therapie moet kunnen, aldus Braziliaans federaal rechter.

 

Steeds meer anti homohuwelijks campagnes in Australie.

 

Internationaal 23-jarig topmodel komt uit de transgender kast.

 

Dokters en ziekenhuizen weigeren holebi & transgenders medische zorg.

 

Uniek: Afro-Amerikaanse vrouwen universiteit verwelkomt ook trans vrouwen.