Hersenen van homo vaders reageren als mama & papa.

Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat de hersenen van homo vaders op hetzelfde moment zich gedragen als moeder en vader. Het onderzoek toont ook aan dat de ervaring van ouderschap het brein van een mens verandert ongeacht of het gaat om een biologisch kind of niet.

Uit het onderzoek blijkt dat de hersenen van homo vaders op dezelfde manier werken als de hersenen van heteroseksuele moeders en heteroseksuele vaders, en dan nog wel tegelijkertijd. Met andere woorden de hersenen van homo vaders gedragen zich zowel als vader als moeder. Het onderzoek werd gedaan door de National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Voor het onderzoek filmde men eerst heteroseksuele ouders en kinderen thuis. Daarna lieten ze de ouders naar een video kijken van hun kinderen en keken ze hun hersenen reageerden. Bij de moeders die naar hun baby's of kinderen keken zag men een opflakkering van activiteit in het deel waar de emoties zich bevinden, een bepaald deel werd zelfs vijf keer actiever dan wanneer ze naar een video keken zonder hun kinderen. Daarna waren de heteroseksuele vaders aan de beurt, bij hen was er een opflakkering in het cognitieve gedeelte van de hersenen, een deel dat vooral reageert op kinderen die huilen of lachen.

Tot slot waren de homo vaders aan de beurt. Bij hen zag men opflakkeringen in zowel het deel van de emoties als het cognitieve gedeelte. De onderzoekers testen ook het gehalte van het bindende hormoon Oxytocine bij zowel de hetero moeders, hetero vaders als bij de homo vaders maar men vond geen verschillen. Het Oxytocine hormoon speelt een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier, en speelt ook een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties. Ook bij het verrichten van zorgtaken wordt er meer oxytocine aangemaakt.

Het onderzoek is uniek omdat er meestal enkel onderzoek wordt gedaan naar lesbisch ouderschap. In de VS staat men al erg ver in dit soort onderzoeken, waarbij men al studies kan voorleggen die werden afgenomen over een periode van meer dan 30 jaar. Het onderzoek over de hersenen van homo vaders kan bijdragen tot de verwerping van de idee dat een kind altijd een moeder nodig heeft.holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2014

Dit bericht is gepost op 27 May, 2014 en 2854 keer gelezen.