Belg Gay Pride trok 100.000 deelnemers + foto's en video. (2014)Zo'n 100.000 mensen hebben vandaag in Brussel de negentiende Belgian Pride bijgewoond. Dat zijn er heel wat meer dan de 80.000 van vorig jaar. De organisatoren van de Pride vroegen dat alle partijen zich achter drie eisen scharen: volledige gelijkheid, geen enkele vorm van discriminatie en concrete actie tegen elke vorm holebi en trans fobie Er worden ook extra inspanningen gevraagd op onderwijsvlak en in de voorlichting van politiediensten.

"Wat negentien jaar geleden een feest voor de holebi-gemeenschap en hun sympathisanten was, is uitgegroeid tot een feest van de diversiteit", zeggen de organisatoren. "Negentien jaar geleden, bij de eerste Pride, stond hier geen enkele politicus op het podium. Vandaag zijn bijna alle partijen vertegenwoordigd.

Vandaag was het naar jaarlijkse traditie weer tijd voor de Belgische Gay Pride parade - Dit jaar bekend onder de naam: Pride4Every1. Bovendien was het vandaag dubbel feest want onze Belgische Pride optocht valt op 17 mei traditioneel naar jaarlijkse gewoonte de Internationale Dag tegen Holebi en Trans fobie, die bovendien dit jaar zijn 10e editie viert. En omdat de Belgische Pride dit jaar exact een week voor de regionale, federale en Europese verkiezingen doorging kozen de organisatoren dit jaar voor het thema 'Kies voor Gelijkheid'.

De Pride-parade was de afsluiter van het Pride-festival in Brussel waar de voorbije twee weken zo'n 10.000 mensen aan deelnamen. Tegelijkertijd betekenden ze het startschot van het Europese Gay Pride-seizoen Een Pride optocht is nog steeds nodig omdat, ondanks de vele verworvenheden voor holebi's en transgenders en toch nog werk aan de winkel is. Zoals de strijd tegen holebi en transfobie, het afschaffen van de verplichte sterilisatie voor transgenders, het realiseren van een wettelijk kader rond draagmoederschap voor homo's, maar ook dat onze politici aandacht schenken aan de situatie van holebi's en transgenders in het buitenland, waarbij Oeganda, Nigeria en Rusland slechts drie actuele voorbeelden zijn van schrijnende situaties waarin holebi's en transgenders leven. Want ondanks veel verworven heden in de wereld zijn er nog steeds 72 landen waar homoseksualiteit strafbaar is.

Onder de praalwagens was er ook een wagen van Sports4Every1, de campagne tegen homofobie in de sport van cavaria in opdracht van Gelijke Kansen in Vlaanderen, nam vandaag ook deel aan de Pride in Brussel. Ann Wauters, onze openlijke lesbische Belgische top basketbalspeelster, kwam de campagne toelichten. Verder waren er ook zoals gewoonlijk tal van politici die deelname aan de pride. Opvallendste maar ook populairste politicus was Elio Di Rupo, verder waren ook aanwezig, Alexander De Croo (Open Vld), Jan Peumans (N-VA), Pascal Smet (sp.a), Jan Roegiers (sp.a) en vele anderen. Het was een geslaagde middag en het feest wordt traditie getrouw afgesloten met verschillende party's.
Bronnen: demorgen.be, de tijd.be, vtm.be - 2014

Dit bericht is gepost op 17 May, 2014 en 3847 keer gelezen.