Eerste middelbare school in Vlaanderen start met Gay-Straight Alliance
Enkele leerlingen en leerkrachten van het Koninklijk Atheneum in Berchem verrasten hun school op donderdag 15 mei tijdens de speeltijd met een kleurrijke flashmob en de boodschap: Love is a human right, not a heterosexual privilege.

Deze flashmob stond in het kader van IDAHOT of de Internationale dag tegen homofobie en transfobie (17 mei) en was de eerste actie van de nieuwe Gay-Straight Alliance. Een Gay-Straight Alliance of een GSA is een groep geƫngageerde hetero-, holebi- en transgender leerlingen die op hun school actie ondernemen om een veiliger klimaat te creƫren voor lesbiennes, homo's, bi's en transgenders. Ze bedenken zelf sensibiliserende acties en voeren die uit op school. De GSA van het Koninklijk Atheneum in Berchem kwam er op initiatief van Het Roze Huis - cavaria Antwerpen.

In de VS, Canada en Nederland zijn Gay-Straight Alliances al een vaste waarde op middelbare scholen, aldus Marcia Poelman, voorzitter van Het Roze Huis. De GSA in Berchem is de eerste van zijn soort in Vlaanderen. Wij hopen dat leerlingen in heel wat andere scholen dit voorbeeld zullen volgen en de openheid in hun school zichtbaar maken. In het kader van IDAHOT gebeuren er in het Antwerpse nog heel wat andere acties.

Zo hangen op initiatief van de Vlaamse koepel cavaria en de provincie Antwerpen 68 van de 70 Antwerpse gemeenten, en alle 9 districten van Antwerpen op 17 mei de regenboogvlag uit. (Voor zover de info correct en volledig is, wensen enkel Hulshout en Berlaar niet mee te doen aan deze actie.) De bedoeling van IDAHOT en de vlaggenactie is om aandacht te vragen voor de discriminatie van holebi's en transgenders. De vlaggenactie is echter niet enkel symbolisch. Door contact op te nemen met alle gemeenten raken cavaria en het holebi- en transgender thema beter bekend bij lokale mandatarissen en ambtenaren. Daaruit vloeien soms mooie initiatieven voort. Ook de andere Vlaamse provincies hangen de regenboogvlag uit en ondersteunen hun gemeenten om deel te nemen aan de actie. Een unieke situatie in de wereld, verklaart Jeroen Borghs, woordvoerder van cavaria.

Extra info:
Een Gay-Straight Alliance is een groep leerlingen en docenten die willen dat hun school veilig is voor iedereen. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender of in dubio bent. De groep bestaat uit zowel holebi als hetero studenten. De eerste GSA's ontstonden in de Verenigde Staten in 1988. Sinds dien zijn er in veel Amerikaanse scholen dergelijke groepen. In de UK ontstond de eerste GSA in 2000. In Canada in 1998, in Nederland in 2009 en in Nieuw Zeeland in 2011. De GSA groepe nemen jaarlijks ook deel aan de Nationale Coming Out dag, aan de Transgender Day of Remembrance, aan de Harvey Milk Dag, Day of Silence en organiseren bijvoorbeeld in Nederland ook een Paarse vrijdag in de VS Spirit Day genaamd.
Bron: email aan holebi.info van hetrozehuis en extra info: holebi.info 20214

Dit bericht is gepost op 15 May, 2014 en 3243 keer gelezen.