Conchita Wurst had boodschap voor Russen + video

Zoals je eerder vandaag al bij holebi.info kon lezen won Conchita Wurst de 59ste editie van het Eurovisiesongfestival. En sinds haar overwinning staat de diva de hele tijd in de schijnwerpers en komt ze uitvoerig aanbod in alle media. Vooral holebi's, transgenders, travestieten, interseksuelen en vele anderen zijn blij dat Wurst het liedjesfestival won omdat ze daar een krachtig statement bracht. Een statement van jezelf kunnen en mogen zijn.

Weinigen dachten dat Conchita het songfestival zou winnen, omdat ze eerder al onder vuur lag omwille van haar uiterlijk, en omdat men vreesde dat ze niet voldoende punten zou halen voor een overwinning door de aanwezigheid van verschillende West Europese landen waaruit eerder negatieve opmerkingen kwamen dan positieve. Maar uiteindelijk haalde ze het toch, en ze kreeg zelfs vijf punten van Rusland en eindigde derde in de Russische televoting. Op een pers conferentie, waarvan je onderaan de video kan bekijken, met inclusief Nederlandse ondertitels, vertelt Wurst over haar overwinning. En op de vraag wat ze te zeggen heeft over de homofobe wetten in Rusland zei ze: 'wij zijn niet te stoppen', met die wij doelt ze op de holebi & transgender gemeenschappen wereldwijd. De hashtag #unstoppable werd na haar uitspraak dan ook meteen een hit op Twitter en Facebook. Wurst dankte ook haar ouders en familie die haar steunen zoals ze is.

Tot nu toe kwam de enige negatieve reactie vanuit Rusland van politici. Een Russische parlementair noemde haar overwinning het einde van Europa, en de Russische vicepremier Dmitri Rogozin tweette dat Europa de toekomst heeft getoond, een meisje met een baard. Ondertussen is de diva terug thuis waar ze werd opgewacht door honderden fans met opgeplakte baarden. Het was een enthousiast onthaal dat Wurst kreeg toen ze aankwam op de luchthaven van Wenen, waar honderden fans zwaaiden met regenboogvlaggen Wurst hield geƫmotioneerd haar trofee in de lucht voor toen ze aankwam en werd verwelkomd met een regen van confetti.

Wegens problemen met de video moet je HIER KLIKKEN waarbij je dan uitkomt op de page die de video plaatste.holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2014

Dit bericht is gepost op 11 May, 2014 en 3016 keer gelezen.