Conchita Wurst (vrouw met baard) wint Songfestival + video.

De droom van de 25-jarige Conchita Wurst is uitgekomen, gisterenavond won ze de 59ste editie van het Eurovisie Songfestival. Ze behaalde 290 punten met het nummer 'Rise Like a Phoenix', haar overwinning betekent dat Oostenrijk volgende keer het liedjesfestival mag organiseren.

Ondans het feit dat de vrouw met de baard al begin dit jaar voor een kleine rel zorgde vanwege haar deelname aan het Songfestival heeft ze toch gewonnen. De Oostenrijkse omroep ORF koos Wurst, die als Tom Neuwirth geboren werd, zonder preselecties. Het is nog maar de tweede keer dat Oostenrijk zegeviert, de vorige keer was in 1966 met Udo Jurgen en het liedje 'Merci Cherie'.

Conchita Wurst kreeg van ons landje de maximum van 12 punten. En zelfs de Russen konden de zangeres smaken, ze eindigde er als derde in de televoting, een mooi statement tegen president Poetin die eerder wetten invoerde waarbij mensen niet langer zichzelf kunnen zijn. Ook in ons landje eindigde Wurst als derde in de televoting. Wurst bekende eerder dat haar droom was in de voetsporen treden van Celine Dion, die 26 jaar geleden het liedjesfestival won.

Conchita Wurst, 25, werd geboren als Tom Neuwirth en heeft het niet zo voor de binaire genderindeling. Zelf maakt ze gebruik van vrouwelijke voornaamwoorden, (zij, haar) om zichzelf te beschrijven. Het meest opvallende aan Conchita is dat ze een volle baard draagt. Zelf vindt ze dat mensen overdrijven met daarop te focussen, want volgens haar maakt die baard maar een klein deeltje uit van haar hele lichaam. Naar eigen zeggen wil ze bijdragen aan meer tolerantie voor genderdiversiteit en wil ze dat mensen stoppen met elkaar in hokjes te stoppen. Wanneer men Conchita de vraag stelt 'ben je en man of een vrouw', antwoordt ze met 'ja'.

Goed nieuws voor de Belgische fans van Conchita Wurst - ze komt op 10 augustus opnieuw naar ons landje - Dit keer zal ze optreden op de Antwerpse Grote Markt naar aanleiding van het Closing Festival van de Antwerp Pride - Wurst was eerder al in ons land tijdens het nieuwjaarsfeest van Cavaria en een keer voor een optreden voor de zender Eén.


EEN GREEP UIT HET OVERIGE HOLEBI.INFO NIEUWS:
RUSSISCHE HOLEBI'S TROUWDEN TIJDENS SONGFESTIVAL + VIDEO
PRESENTATOR SONGFESTIVAL MOCHT GEEN STATEMENT MAKEN TEGEN HOMOFOBIE
RUSSISCHE DEELNEEMSTERS UITGEJOUWD MET REGENBOOG VLAGGEN OP SONGFESTIVAL
STEEDS MEER LANDEN ERKENNEN RECHTEN VAN TRANSGENDERS

Bron: hln.be en holebi.info eigen berichtgeving. 2014

Dit bericht is gepost op 11 May, 2014 en 5260 keer gelezen.