NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Steeds meer landen erkennen rechten transgenders

Steeds meer landen in de wereld zetten voorzichtig stappen om officieel te erkennen dat er een derde geslacht bestaat naast man en vrouw: transgender. "De rechten van transgenders Ė op hun eigen identiteit, gezondheidszorg, onderwijs, werk, huisvesting en andere rechten Ė worden in toenemende mate erkend", zegt Charles Radcliffe, hoofd van de afdeling Global Issues bij het Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (VN).

In Zuid-AziŽ, zegt Radcliffe, bestaat een lange traditie van een derde geslacht. Pakistan, Bangladesh en Nepal zijn alle drie op weg naar erkenning van transgenders. Andere regio's volgen nu dat voorbeeld, volgens Radcliffe. Zo heeft ArgentiniŽ vorig jaar een wet op genderidentiteit aangenomen die alom wordt gezien als een model voor de rest van de wereld. "Europese landen, die vaak nog eisen dat transgenders zich laten steriliseren voordat ze identiteitspapieren kunnen krijgen waar hun geslacht in staat, zijn ťťn voor ťťn hun beleid aan het wijzigen."

Vorige maand sprak het Indiase Hooggerechtshof zich uit voor de rechten van transgenders. VN-woordvoerder Stephane Dujarric zegt dat door het Indiase besluit officieel erkend wordt dat er transgenders bestaan en dat discriminatie op grond van geslacht op grond van de Indiase grondwet niet is toegestaan. "Dat moet de weg vrijmaken voor hervormingen die het gemakkelijker maken voor transgenders in India om wettelijke erkenning te krijgen voor hun identiteit, en om werk te krijgen en gebruik te maken van openbare diensten." Volgens onofficiŽle cijfers telt India ongeveer 2 miljoen transgenders, op een bevolking van 1,3 miljard. Grace Poore, regionaal programmacoŲrdinator voor AziŽ en de Pacifische Eilanden bij de International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC), noemt de uitspraak van het Indiase Hooggerechtshof "fenomenaal." En "

De raadsheren hebben zich niet alleen uitgesproken tegen de dwang om een van beide geslachten aan te nemen en de discriminatie die afdwongen conformiteit met zich meebrengt, maar stellen dat het niet erkennen van genderidentiteit in strijd is met de Indiase grondwet", zegt ze. Basismensenrechten zoals het recht op leven, vrijheid, waardigheid, privacy, vrije expressie en onderwijs en de vrijwaring van geweld, misbruik en discriminatie, beginnen voor de rechters met de erkenning dat TG een derde geslacht is, zegt Poore. "Wat ook ongelooflijk belangrijk is in dit besluit, is dat het derde geslacht voor transmannen en transvrouwen erkend wordt zonder operatie." Wat nog rest, stelt Poore, is het decriminaliseren van homoseksualiteit en besluiten dat sectie 377 van de Indiase Strafwet ongrondwettelijk is.

De IGLHRC wijst erop dat ArgentiniŽ in 2012 een van de meest progressieve wetten op het gebied van genderidentiteit heeft aangenomen. Alle voorwaarden om van geslacht te kunnen veranderen, zoals de noodzaak tot medische diagnose of een operatie, zijn afgeschaft. Ook Nederland, Denemarken en Zweden hebben recentelijk wetgeving aangenomen die het mogelijk maakt voor transgenders om eenvoudiger van geslacht te veranderen. In Nederland is het vanaf 1 juli 2014 niet meer nodig hiervoor een hormoonbehandeling, sterilisatie of geslachtsveranderende operatie te ondergaan. Een deskundige moet nog wel vaststellen dat de transgender zeker is van de geslachtswijziging. In Chili ligt momenteel een progressief wetsvoorstel op het gebied van genderidentiteit op tafel, volgens de IGLHRC.

Boris Dittrich, campagnedirecteur Seksuele Minderheden bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, noemt de uitspraak van het Indiase Hooggerechtshof "historisch." Transgenders spelen volgens hem traditioneel een significante rol in de Indiase samenleving. "Met dit besluit heeft het Hooggerechtshof hun waardigheid hersteld en wetgeving ongedaan gemaakt die dateert uit het Britse koloniale tijdperk." Het eerder genoemde artikel 377 van de Indiase Strafwet, behoort ook tot die Britse koloniale erfenis, zegt Dittrich. Hij noemt de Argentijnse wetgeving op het gebied van genderidentiteit een voorbeeld voor de rest van de wereld. Jose Luis-Diaz, hoofd van het VN-kantoor van Amnesty International, zegt dat de Indiase gerechtelijke uitspraak het leven van miljoenen transgenders in India kan verbeteren. "Maar zolang sectie 377 van de Indiase Strafwet blijft bestaan, zal discriminatie en geweld op grond van seksuele oriŽntatie en genderidentiteit een dreiging blijven."


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 07 May, 2014 en 2117 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
20 december 2019 - Cave @ Steel Gate
21 december 2019 - Girls for Girls
21 december 2019 - Funky
26 december 2019 - Girls for Girls
27 december 2019 - Pride to be older
28 december 2019 - Sharon O Love
28 december 2019 - Boys for Boys
31 december 2019 - H.I.M New Years Party

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Maak kennis met jongste Vlaamse transgender meisje.

 

Ouders Marieke Vervoort niet te spreken over, en kapot van foto's in New York Times

 

New York Times volgde Marieke Vervoort tot aan haar dood en publiceert haar verhaal en nooit eerder getoonde pakkende foto's.

 

Nieuwe Belgische holebi & trans+ website, info, regenboogtoeren ...

 

Brussels opvanghuis voor dakloze holebi & trans+ jongeren, ook jij kan hen steunen, doe mee.

 

Ook in Oost-Vlaamse stad komt er weldra een Regenboogzebrapad + lijstjes.

 

Holebi’s in sportclubs: Belgische online fotocampagne moet taboe doorbreken.

 


Buitenlands nieuws

Oude kerk wordt omgevormd tot holebi & transgender daklozen centra.

 

Nieuw Nederlandstalig boek: Fluwelen woede, opgroeien als homo in een hetero mannenwereld.

 

Nederlandse partijen willen discriminatie van holebi's e.a in Nederlandse Grondwet.

 

Uniek: Eerste holebi & transgender altaar schilderij in Kerk van Zweden.

 

Homo koppel krijgt vijftien jaar celstraf alleen maar omdat ze van elkaar houden.

 

Biseksuele vrouwen vaker slachtoffer van seksueel geweld, ook lesbi & homo vaker slachtoffer.

 


Showbizz nieuws

Mannen danskoppel schreef geschiedenis in wereldwijde populaire danswedstrijd.

 

Jonathan Van Ness is het eerste niet vrouwelijke covermodel van Cosmopolitan in 35 jaar.

 

Cyndi Lauper krijgt Verenigde Naties award voor haar inzet voor holebi's & transgenders.

 

Caitlyn Jenner krijgt tal van transfobe haat berichten op sociale media.

 

Omdat Kate lesbisch is weigeren ouders naar haar huwelijk te komen, Ellen DeGeneres bezorgde ze verrassingen + foto's en video.