NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Het is bijna tijd voor de Internationale Dag tegen holebi en transfobie.Naar aanleiding van 17 mei - Internationale Dag tegen Homofobie (holebi & trans fobie) kijken we samen met de website gaystarnews naar de situatie van holebi's en transgenders in enkele landen. Dit jaar zien we veel verschil. Langst de ene kant komen er steeds meer holebi en transgender rechten in verschillende landen, langst de andere kant zijn er ook verschillende landen waar het de andere kant opgaat en men homoseksualiteit bij wet verbiedt of strafbaar stelt.

Dit jaar is het thema van de Internationale Dag tegen Homofobie: ‘Freedom of Expression’. Op 17 mei vormen holebi's, transgenders, travestieten, interseksuelen en sympathisanten één front tegen holebi en transfobie wereldwijd, en in het bijzonder voor de landen waar de klok terug gedraaid werd of waar er een holebi en transfobe overheid is.

In het afgelopen jaar, ook al zijn we nog maar vijf maanden ver, is er al veel bereikt. Bulgarije verwierp in januari een anti holebi wet. In februari werd Schotland het 17de land ter wereld waar holebi's kunnen trouwen. In Estland werkt men aan een wet die holebi koppels legale partnerschappen laat aangaan. Sinds april moet Italië buitenlandse homohuwelijken erkennen. In Malta zijn er sinds april legale partnerschappen voor holebi koppels. In verschillende Amerikaanse staten lopen rechtszaken tegen het verbod op het homohuwelijk. Nog in de VS kregen gehuwde holebi koppels nog meer gelijke rechten. Begin dit jaar konden de eerste holebi koppels trouwen in Engeland en Wales. Ook vanuit verschillende religies kwamen positieve berichten dit jaar. Zo liet de Church of England weten dat ze homohuwelijken gaan inzegenen. Hetzelfde nieuws kwam vanuit de Britse Metropolitan Community Church en vanuit de Britse Unitarian kerk. De United Church of Christ uit de Amerikaanse staat Noord Carolina liet dan weer weten dat ze de Amerikaanse overheid aanklagen in een rechtszaak omdat het homohuwelijk bij wet verboden is in de staat. Tot slot kwamen er dit jaar al 14 prof sporters uit verschillende hoeken van de wereld uit de kast, het bewijs dat homofobie in de sportwereld aan het verdwijnen is. En in India kregen transgenders enkele weken geleden meer gelijke rechten en erkenning. In eigen land en in Nederland kwam er een wet die lesbisch meemoederschap makkelijker maakt. In ons landje kwam er begin dit jaar een wet die homofobe misdaden zwaarder straft en kwam er een wet die discriminatie op basis van gender identiteit en gender expressie verbied.

Jammer genoeg zijn er ook landen die dit jaar strengere anti holebi wetten invoerden, zoals Oeganda en Nigeria. Ook Rusland doet nog steeds een duit in het zakje. En in Noord Ierland stemde men deze maand helaas tegen de openstelling van het huwelijk voor holebi's. En enkele dagen geleden ging een homofobe wet van kracht in Brunei. Voor dit jaar, ook al is dat nog maar vijf maand bezig, is het aantal positieve berichten beduidend al hoger dan andere jaren. Maar dat wil niet zeggen dat alles overal koek en ei is en dat er nu niets meer moet gebeuren.

Hieronder nog een overzicht van wat enkele niet zo vanzelf sprekende landen gaan doen op 17 mei (Internationale Dag tegen Homofobie)

Cyprus
Gaat voor het eerst een holebi pride organiseren gedurende twee weken organiseren ze daarbij festiviteiten voor holebi's en transgenders, en eindigen ze met een optocht tegen holebi en transfobie, waarbij ze ook hun overheid vragen werk te maken van legale partnerschappen of het homohuwelijk. De feestelijkheden zullen bovendien worden geopend door de burgemeester van Nicosia, de hoofdstad van Cyprus.

Paraguay
Daar organiseert men een grote kiss in voor het Nationale Congres gebouw waarbij holebi koppels elkaar zullen kussen om op te komen tegen holebi en transfobie en ook om hun overheid te vragen werk te maken van het homohuwelijk.

Burundi
Er is maar één holebi & trans rechten organisatie in het land, namelijk in de hoofdstad Bujumbura. Holebi, transgender en mensenrechten activisten zullen er hun rapport voorstellen over homofobie. Het land heeft anti holebi wetten waarbij homoseksualiteit bij wet verboden is.

Zuid Korea
In Seoul gaat een foto expeditie door die de titel draagt: 'The Story I Cannot Tell My Mum', waarbij de focus ligt op Koreaanse holebi's en transgenders, en het geheime leven dat ze moeten leiden. Verder gaat er ook nog een flash mob door en een transgender organisatie toont er werken van artiesten. Verder gaan er her en der nog activiteiten door en vraagt men aandacht voor holebi en transfobie.

Egypte
Op verschillende plaatsen worden evenementen georganiseerd waarbij men aandacht vraagt voor holebi en transfobie. Vooral omdat er de laatste jaren regelmatig bij invallen door de politie homo's worden gearresteerd.

Kameroen
Homoseksualiteit is strafbaar in het land. Holebi en trans activisten houden op 17 mei een meeting met politieke en religieuze leiders om te praten over mensenrechten, holebi en transgender rechten en het geweld tegen holebi's en transgenders in het land.

Sri Lanka
Equal Ground, een holebi en trans rechten groep organiseert voor het eerst een evenement op 17 mei met de vertoning van een documentaire rond holebi en transgender rechten. Op de avond worden hoge gasten verwacht zoals diplomaten, journalisten, activisten en politici.

Frankrijk
Er gaan verschillende concerten, evenementen, optochten door en een opvangcentrum voor holebi en transgender jongeren zamelt geld in. Er zullen dit jaar veel meer evenementen zijn omdat er eerder zoveel protest was tegen de legalisering van het homohuwelijk in het land.

Indonesië
Van 8 tot 22 organiseren ze in zeven verschillende steden activiteiten, evenementen e.a voor holebi's en transgenders waarbij ze aandacht vragen voor holebi en transfobie. Er zal ook een grote optocht doorgaan in samenwerking met universiteiten en vrouwen rechtengroepen.

Filippijnen
Organiseren een 2 kilometer mars om aandacht te vragen voor gelijke rechten en tegen holebi en transfobie - de optocht zal bewust extravagant zijn waarbij men op het einde de best verklede persoon en groepen zal prijzen.

Meer info over de Dag tegen Homofobie: http://dayagainsthomophobia.org/

EEN GREEP UIT HET OVERIGE HOLEBI.INFO NIEUWS:
2 TOT 17 MEI PRIDE BRUSSEL
ELLEN PAGE WAS ERG ONZEKER VOOR ZE UIT DE KAST KWAM
KATHOLIEKEN GAAN PRATEN OVER HOLEBI'S
OEGANDA WIL WEER EEN ANTI HOLEBI WET INVOEREN
VIER VLAAMSE GEMEENTEN WEIGEREN VLAG TE LATEN WAPPEREN
AL 209 BELG GEMEENTEN GAAN HOLEBI & TRANS VLAG LATEN WAPPEREN
DRIE BEKENDE HOLEBI'S GENOMINEERD VOOR TONY AWARD
BOEK VOORSTELLING: GOLDEN BOY
EERSTE OPENLIJKE NEDERLANDSE HOMO IMAN STRIJD VOOR ACCEPTATIE
MINISTER GELIJKE KANSEN PASCAL SMET KRIJGT GOED RAPPORT ROND HOLEBI'S EN TRANSGENDERS
CHRISTELIJKE KERK DAAGT AMERIKAANSE STAAT VOOR DE RECHTER OMDAT HET HOMOHUWELIJK VERBODEN IS
BEKENDE NEDERLANDSE JOODSE HOLEBI'S WORDEN AMBASSADEURS JOODSE HOLEBI BOOT
ISLAMITISCHE SCHOOL VOOR TRANSGENDERS OPENT OPNIEUW ZIJN DEUREN
RUSLAND GAAT MENSEN MET HIV VERPLICHTEN VINGERAFDRUK TE GEVEN
DERDE BRITSE KERK DIE HOMOHUWELIJK TOESTAAT
BELG GENDERWET DIE BESCHERMT TEGEN DISCRIMINATIE HELEMAAL WETTELIJK ROND

MEER NIEUWS: KLIK HIER

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 02 May, 2014 en 2936 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

31 januari 2020 - Woman only party
01 februari 2020 - lgbt Karaoke
01 februari 2020 - Boys for Boys
01 februari 2020 - Playgrounds Fetish Antw
01 februari 2020 - Playground Gent
01 februari 2020 - Los Ninos
01 februari 2020 - Love Boat
07 februari 2020 - Marry Me
08 februari 2020 - BonBini Gay
08 februari 2020 - Revelation Seakers

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgische voetbalcub riskeert geldboete wegens homofobie.

 

Gezocht Vlaamse twintiger met homo papa's.

 

Vlaams Parlement hield debat over holebi- en transfobie.

 

Holebi (trans+) huis Vlaams Brabant heeft een nieuwe naam.

 

Maak kennis met Nick & Christophe, het eerste homo koppel in Blind getrouwd.

 

Vlaamse televisie reclame met lesbisch koppeltje gaat viraal + video

 


Buitenlands nieuws

Steun voor homohuwelijk steeg met tweederde in Centraal Europees land.

 

Puberteitsblokkers zijn levensreddende medicijnen voor transgender tieners.

 

Negende Amerikaanse staat met verbod op Gay en Trans+ panic defence wet.

 

Deense homo's biseksuele mannen en MSM mogen weldra ook, onder voorwaarden, bloed geven.

 

Tiental Amerikaanse staten wil anti transgender wet invoeren, eentje ook anti holebi wet.

 


Showbizz & Sport

Jesse Tyler Ferguson en echtgenoot worden in de zomer papa's + video.

 

Ooit beschouwd als jongste transgender, Kim Petras groeide uit tot popidool.

 

Tal van Hollywoodsterren steunen openlijk homo presidentskandidaat Pete Buttigieg.

 

Lesbische Broadway-show met beroemde lesbiennes en 2 beroemde lesbische koppels.