Minister Gelijke Kansen Pascal Smet (sp.a) krijgt goed rapport rond holebi's & transgenders.Onze Vlaamse minister van Gelijke Kansen, Pascal Smet (spa.a) krijgt van Cavaria (holebi & trans federatie @ koepel verenigingen) een goed rapport. De organisatie reageert daarmee op een evaluatie van de minister in de krant de Standaard die de bevoegdheid Gelijke Kansen nergens vermeldt.

Dat komt omdat Smet meer bekend is om zijn bevoegdheid: Onderwijs, maar hij is ook Vlaams minister van Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel."Bij de vorige federale regeringsvorming was men de bevoegdheid Gelijke Kansen vergeten toe te wijzen aan een minister. We zijn dus wel wat gewoon qua stiefmoederlijke behandeling", schrijft cavaria-woordvoerder Jeroen Borghs.

Op Vlaams niveau werd het Pascal Smet. "De eerste openlijke en ongedwongen 'homominister', die als minister van Onderwijs bovendien als rolmodel geldt voor talloze jongeren. Homo zijn kan je natuurlijk moeilijk een verdienste noemen, maar dat hij er openlijk en niet-problematiserend mee omgaat, wel." De minister bracht het middenveld, onderzoekers en de overheid samen. Seksuele oriƫntatie en genderidentiteit werden belangrijke thema's doorheen al zijn beleidsdomeinen. Met de 'genderklik' ging Smet de strijd aan tegen genderstereotypen. In het onderwijs kreeg hij alle onderwijsnetten zo ver om een gemeenschappelijke verklaring te ondertekenen met betrekking tot gender en seksuele geaardheid. Hij lanceerde ook een toolkit over gender voor het lager onderwijs.

"Maar zijn meest baanbrekende verwezenlijking op het vlak van Gelijke Kansen is dat hij transgenders liet opnemen als onderwerp in het regeerakkoord en het beleid. Zo werd voor de eerste keer in Vlaanderen een boekje uitgegeven met informatie over transgenders en werd er een infopunt opgericht", schrijft Borghs. Hij lanceerde ook nog een campagne tegen homofobie in de sport, specifiek in het voetbal en Vlaanderen werkte actief mee aan het interfederaal actieplan tegen homofoob en transfoob geweld. "Kortom, genoeg om op z'n minst in rekening te worden gebracht in de eindbeoordeling van minister Smet", besluit Borghs. Wel betreurt cavaria het gebrek aan aandacht voor het beleidsdomein Gelijke Kansen. De organisatie hoopt dat de volgende minister van Gelijke Kansen zich daar niet door laat afschrikken.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
BELG LESBI MEEMOEDERSCHAP HELEMAAL WETTELIJK ROND
BELG VERKIEZINGEN WELKE PARTIJEN TEKENEN HET HOLEBI & TRANS BELEID?
VLAAMSE PARTIJEN VOORTREKKERS HOLEBI & TRANS RECHTEN


Bron: De Standaard 2014

Dit bericht is gepost op 29 April, 2014 en 2964 keer gelezen.