NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Groen heeft 39 voorstellen rond holebi en transgender.

Het is te merken dat de verkiezingen er aan komen. Eerder was er een dossier waarbij je kan kijken welke partijen achter het holebi en transgender beleid staan opgesteld door de holebifederatie Cavaria, daarvoor lieten andere partijen al van zich horen, recent kwam de Pvda met een lijstje van aandachtspunten rond holebi's en transgenders, en vandaag is het de beurt aan de partij Groen, die meteen met 39 voorstellen komt rond holebi's en transgenders.

In het verkiezingsprogramma van Groen staan maar liefst 39 voorstellen die rechtstreeks handelen over gelijke kansen voor en het welzijn van holebi’s en transgenders. De partij neemt niet enkel alle eisen van het çavaria-memorandum over, de groenen breiden ze zelfs uit.

“België is een gidsland als het aankomt op gelijke rechten voor holebi’s en transgenders”, erkent de groene partij. “Groen speelde in het verleden al een belangrijke rol in de wettelijke verankering van het homohuwelijk, adoptie bij koppels van hetzelfde geslacht en non-discriminatie van holebi’s en gendervariante personen. De volgende legislatuur willen we de strijd voor gelijkberechtiging voortzetten”, zegt Bruno De Lille. “Zelfs al lijkt België af en toe een paradijs voor holebi’s dankzij een reeks wettelijke realisaties, toch blijven hardnekkige vooroordelen het leven van holebi’s en transseksuelen moeilijk maken in alle sectoren van het sociaal leven. We hebben maatregelen nodig die op alle onderdelen van het leven ingrijpen, van de geboorte tot de dood. Van Kind & Gezin tot het rust-en verzorgingstehuis. We moeten onze kinderen op een andere manier opvoeden. Mannen en vrouwen zijn gelijk, holebi's en hetero's zijn gelijk.”

De Vlaamse groenen trekken het gelijkekansenbeleid helemaal open. Ze zien stereotype genderpatronen en de overheersende heteronormativiteit als de basis van discriminatie en geweld. De partij wil zowel discriminatie op basis van seksuele geaardheid als op basis van geslacht tegengaan. Terzelfdertijd wil Groen seksisme bestrijden. In haar verkiezingsprogramma staan maar liefst 36 voorstellen over holebi’s en transgenders in hun programma onder het bewuste hoofdstuk dat handelt over die groep.

De wettelijke erkenning van holebi’s en transgender is een belangrijk zwaartepunt in die waslijst aan voorstellen. Zo wil de partij na de goedkeuring van het wetsvoorstel voor de erkenning van meemoeders ook een degelijke regeling voor ‘meevaders’. De partij wil daarnaast dat internationale adoptie door holebi’s en gendervariante personen mogelijk wordt. In de praktijk dit vandaag niet mogelijk is doordat de herkomstlanden waarmee de Vlaamse Autoriteit voor Adoptie (Kind en Gezin) samenwerkt, geen holebi- en gendervariante kandidaat-ouders aanvaarden. Voor de erkenning van het huwelijk van een Belg met een buitenlandse partner wil de partij dan weer een andere procedure. Nu heeft de buitenlandse partner hiervoor immers documenten nodig uit het land van herkomst en dat kan problemen opleveren bij holebikoppels. De Vlaamse groenen willen iedereen ook de kans geven om de vermelding van hun gender te veranderen zonder dat daar medische, fysieke of andere eisen aan worden gekoppeld, of dat een derde daar over dient te oordelen. Er moet wat Groen betreft ook een derde optie komen bij de vermelding van de genderidentiteit van de persoon.

De Vlaamse groenen onderscheiden zich ook van de andere partijen door een uitgebreid luik internationale solidariteit aan hun holebi- en transgenderstandpunten toe te voegen. Daarbij wordt bijvoorbeeld gesproken over de financiering van programma’s in de ontwikkelingshulp die bijzondere aandacht besteden aan seksuele voorlichting, met inbegrip van het bouwen aan tolerantie jegens holebi’s en transgenders. De partij wil de procedure voor erkenning van politieke vluchtelingen voor mensen die op basis van hun geaardheid of genderidentiteit of -expressie asiel aanvragen drastisch vereenvoudigen. In diplomatieke contacten met landen waar holebi’s en transgender vervolgd worden, moet de gelijke behandeling van holebi’s en gendervariante personen worden opgenomen.

Groen bepleit een volwaardig en geïntegreerd gezondheids- en welzijnsbeleid voor holebi’s en transgenders. Daarbij heeft de partij aandacht voor de specifieke problemen van lesbiennes op vlak van seksuele gezondheid en welzijn (verhoogd risico op borst- en baarmoederhalskanker), het opnemen van holebi’s en transgenders in het suïcidepreventiebeleid en de strijd tegen hiv en aids bij homomannen.

Voor transgenders willen de Vlaamse groenen een uitbreiding van psychische en medische steun. De partij wil het woord ‘genderidentiteitsstoornis’ geschrapt zien en wil de gendervariante identiteit erkend zien als een menselijke variatie in plaats van als een stoornis. Medische behandelingen, zoals hormoontherapie of chirurgische ingrepen, worden wat de groenen betreft verder ondersteund en toegankelijker gemaakt. Chirurgische ingrepen bij transgenders wil de partij laten opnemen in het terugbetalingssysteem van de sociale zekerheid.

Groen spreekt zich bovendien uit over de omstreden levenslange uitsluiting bij bloeddonatie van homomannen. De partij pleit voor een tijdelijke uitsluiting, die in lijn is met de inzichten uit de medische wereld. Ze wilt trouwens dat die uitsluiting niet geldt voor stamceldonatie of het geven van bloedplaatjes. De groene partij spreekt over de diversiteit binnen de doelgroep holebi’s en transgenders. Zo worden er ook acties voorgesteld voor biseksuelen, holebi’s met een andere etnisch-culturele achtergrond, oudere holebi’s en transgenders, en holebi’s en transgenders met een handicap.

Homofoob en transfoob geweld wil de partij bestrijden met een mix van preventie, scholing van politiediensten en repressie. Een snelle uitvoering van het interfederaal plan tegen homofoob en transfoob geweld zet Groen daarbij bovenaan de lijst. De partij komt ook met een specifiek voorstel om de registratie van transfoob geweld te verhogen: ze wil dat transfobie een aparte categorie wordt die de politie kan aanvinken wanneer iemand een aangifte komt doen van geweldpleging of een ander geval van agressie met transfobie als motief.

Naast die waslijst 36 voorstellen, duiken er elders nog 3 voorstellen op die rechtstreeks betrekking hebben op homofobie en transfobie. In het hoofdstuk ‘Gender’ (pagina 29 en 30) spreekt de partij immers over de bestrijding van seksisme en het stimuleren van roldoorbrekende beeldvorming over mannen en vrouwen. De partij hoopt een breed actieplan tegen seksisme te realiseren waarbij de private sector, het onderwijs en de media worden betrokken. Daarvoor zal ze wel moeten wegen op zowel de Vlaamse, federale en Brussels regering. De Vlaamse groenen willen dat initiatieven die de media bewaken met betrekking tot rolpatronen en genderbeelden opnieuw worden opgestart. Ze wilt vanuit de overheid zelfs een publieksprijs uitschrijven voor roldoorbrekende reclame.

Op de verkiezingslijsten van de groenen staan verscheidene holebi’s en transgenders, ook op verkiesbare plaatsen. Meest opvallend daarbij is de tweede plaats die Petra De Sutter kreeg op de Europese lijst van Groen. In Brussel trekt uittredend staatsecretaris Bruno De Lille de lijst voor het Brussels Parlement.

De partij zat de voorbije legislatuur in de Vlaamse en federale regering in de oppositie, alleen in Brussel maakte ze deel uit van het bestuur. Groen gaat de laatste maand voor de verkiezingen in met peilingen waarbij ze met gemak de grens van de 10 procent haalt. Als de Vlaamse groenen die peilingen kunnen waarmaken op de verkiezingsdag betekent het hun beste verkiezingsresultaat ooit. In dat geval scoort de partij zelfs beter dan tijdens de verkiezingen in 1999 die de Vlaamse groenen nationaal op de kaart zette.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
BELG WET ROND TRANSGENDERS HELEMAAL WETTELIJK ROND
BELG LESBI MEEMOEDERSCHAP HELEMAAL WETTELIJK ROND
BELGISCHE PVDA KOMT MET HOLEBI & TRANSGENDER PUNTEN
BELG VERKIEZINGEN WELKE PARTIJEN TEKENEN HET HOLEBI & TRANS BELEID?
VLAAMSE PARTIJEN VOORTREKKERS HOLEBI & TRANS RECHTEN
BELG PRIMEUR VOOR HET EERST TRANSGENDER OP EUROPESE KIESLIJST
DI RUPO KWAM ALS ENIGE OP VOOR HOLEBI'S
GROOTSE VLAAMSE PARTIJEN ZIEN FINANCIERING HOLEBIFOON ZITTEN
OPEN VLD STELT VRAGEN OVER OEGANDA
VICE PREMIER OPEN VLD WIL DAT BELGIE VOORTOUW NEEMT IN STRIJD TEGEN OEGANDA
SP.A OVER FEIT DAT NV-A TEGEN WET STEMDE DIE HOMOFOBIE AANPAKT
OPEN VLD & MR WILLEN DAT BELGIE HOLEBI HAAT AFWIJST
VLAAMS BELANG OVER BISEKSUELEN EN ANDEREN

MEER NIEUWS: KLIK HIER


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 29 April, 2014 en 2832 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

23 november 2019 - Boots Club Anniversary
23 november 2019 - Lesbian Message Party
23 november 2019 - Revelation
29 november 2019 - Boots Club Leather Rubber
30 november 2019 - Boots Club Anniversary
07 december 2019 - Spotlight
14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
21 december 2019 - Girls for Girls
26 december 2019 - Girls for Girls

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Sam Bettens over aanvaarding door zijn 4 kinderen en relatie met zijn lichaam + 2 video's.

 

Oudere Vlaamse holebi's terug in de kast eens ze naar rusthuis / woonzorgcentra moeten.

 

Permanent regenboogzebrapad op komst in West-Vlaamse gemeente.

 

Populaire Vlaamse serie wtFOCK toont mooie verhaallijn rond homo koppeltje, maar ook homofobische aanval + 3 video's.

 

Naar aanleiding van Rode Neuzen Dag, het verhaal van een Vlaamse jonge transgender man.

 

Gentse studenten vestigen aandacht op onredelijke vragen die holebi & trans asielzoekers krijgen.

 

Dit zijn de straffen voor Belgische homofobe en racistische voetbalsupporters.

 


Buitenlands nieuws

In China is conversie therapie bijna algemeen aanvaard + lijstjes.

 

Zes minderjarige jongens opgepakt na gewelddadige overval op homo na afspraakje op Grindr.

 

Uniek: Amerikaanse homo tiener wint zitje in gemeenteraad.

 

1 op 6 vrouwen en 1 op 20 mannen ooit verliefd op iemand van hetzelfde geslacht.

 

Homo & biseksuele mannen beschouwen racisme (bijna) als normaal op dating-apps.

 

57 Britse politici stemden niet voor Europese resolutie die Pools wetsvoorstel afkeurt.

 


Showbizz nieuws

Caitlyn Jenner krijgt tal van transfobe haat berichten op sociale media.

 

Omdat Kate lesbisch is weigeren ouders naar haar huwelijk te komen, Ellen DeGeneres bezorgde ze verrassingen + foto's en video.

 

Lena Waithe en Alano Mayo spontaan gehuwd voor de buste van pionier Harvey Milk + video.

 

Amerikaans acteur en vriend verloofd.

 

Amerikaans Sense8 en Stargate Universe acteur uit de kast in holebi magazine.