Resultaten uniek onderzoek naar seksuele gezondheid holebi's en transgenders.
Voor het eerst is er in Nederland onderzoek gedaan naar de seksuele gezondheid van holebi's en transgenders. Met het onderzoek 'Een wereld van verschil' is er een uniek beeld verkregen over de seksuele gezondheid van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Nederland. Zo is onder andere onderzocht hoe tevreden deze doelgroepen zjn over hun seksleven en in hoeverre seksuele problemen en seksueel geweld voorkomen.

Algemeen kwam uit het onderzoek al naar boven dat grensoverschrijding en seksueel geweld vaak voor komen onder holebi's en transgenders. (dat bleek eerder ook uit Vlaams onderzoek - zie link onderaan dit artikel). En dat transgenders minder tevreden zijn over hun seksleven en meer seksuele problemen hebben dan de andere groepen. Dat blijkt uit het onderzoek Een wereld van verschil dat Rutgers WPF in april 2014 heeft uitgebracht.

Zorgelijk is het feit dat holebi's en transgenders blijkbaar vaak grensoverschrijding en seksueel geweld meemaken. Driekwart van de biseksuele vrouwen, twee derde van de lesbische vrouwen, de helft van de homomannen, een derde van de bi-mannen en twee derde van de transgenders heeft wel eens te maken gehad met seksuele grensoverschrijding, zoals ongewenste opmerkingen en aanrakingen. Bijna een kwart van de lesbische vrouwen en ruim een derde van de biseksuele vrouwen is slachtoffer geweest van seksueel geweld. Dit geldt ook voor een op de zeven homo- en bi-mannen en drie van de tien transgenders. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de psychische en lichamelijke gezondheid, maar ook voor de maatschappelijke participatie van slachtoffers. Met name holebi en transgender jongeren en jongvolwassenen hebben te maken met grensoverschrijding en seksueel geweld, en verdienen extra aandacht.

Uit het onderzoek blijkt verder ook dat de seksuele gezondheid van transgenders aandacht behoeft. Transgenders zijn minder seksueel actief en minder tevreden over hun seksleven. Seksuele problemen van transgenders hangen samen met onvrede met het lichaam. Transgenders die een operatie hebben ondergaan hebben een positievere seksbeleving. Transgenders met een onvervulde transitiewens zijn minder tevreden dan transgenders die geen transitiewens hebben of die hun wens al vervuld hebben.

Het huidige onderzoek laat zien dat preventie van seksueel geweld onder holebi's en transgenders van groot belang is. Dit betreft het voorkomen van seksueel geweld, het tijdig herkennen van signalen en het voorkomen van herhaling. Daarnaast verdienen transgenders het passende, professionele hulp te krijgen voor hun seksuele problemen. Professionals dienen holebi en transgender sensitief te zijn en in staat om aandacht voor seksualiteit, seksuele diversiteit en genderdiversiteit in hun werk te integreren. Meer info over het onderzoek: KLIK HIER

Bron: coc.nl 2014

Dit bericht is gepost op 26 April, 2014 en 2117 keer gelezen.