Indiase overheid moet transgenders erkennen als derde geslacht + adoptie rechten.

Het Hooggerechtshof van India heeft in een uitspraak de Indiase overheid verplicht om een derde geslacht te creëren voor transgenders. Bovendien wil het Hof dat de regering transgenders erkent als minderheid die bescherming in onderwijs en arbeid moeten krijgen.

Het hof oordeelde dat transgenders zichzelf moeten kunnen identificeren als derde geslacht op officiële identiteitsdocumenten, naast man of vrouw. India kent wel een traditie van de zogenaamde hijra's algeheel aanvaard worden waarbij velen zichzelf al als aparte gender beschouwen tussen man en vrouw, maar voor de hijra's zijn er geen wettelijke beschermingen. Daar komt dus weldra verandering in door de erkenning van de derde gender. Het Hof eist dat transgenders zich als zodanig kunnen inschrijven, vooral ook als bescherming tegen discriminatie. En wie een geslachtsveranderende operatie ondergaat moet ook legaal erkend worden als persoon van het nieuwe geslacht. Opmerkelijk is dat het Hof ook voorziet dat er gelijke adoptie rechten komen voor transgenders.

Eerder zorgden men in Nepal en Bangladesh al voor erkenning van Hirja als derde gender, maar de uitspraken van het Hof nu is goed nieuws voor alle transgenders, transeksuelen, interseksuelen e.a in geheel India. Voor holebi's is er nog geen goed nieuws in India. Vorig jaar draaide hetzelfde Hooggerechtshof de klok terug waardoor na enkele jaren homoseksualiteit opnieuw strafbaar is in het land. Maar ondertussen zijn er wel al tal van politici en activisten bezig om dit opnieuw ongedaan te laten maken.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
BANGLADESH ERKENT HIRJA ALS DERDE GENDER (November 2013)
DUITSLAND EERSTE EUROPEES LAND MET DERDE GENDER OPTIE (Augustus 2013)
INDIA OVERWEEGT KLOK TERUG TE DRAAIEN IN VOORDEEL VAN HOLEBI'S (2014)
INDIASE PARTIJ WIL HOMOSEKSUALITEIT OPNIEUW LEGAAL MAKEN (2014)


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2014

Dit bericht is gepost op 15 April, 2014 en 2979 keer gelezen.