Dader die terecht stond in 1ste Belg assisenzaak met homofobie als verzwarende omstandigheid kent zijn straf.Raphael Wargnies is vrijdag door het hof van assisen van Luik veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. De 36-jarige man uit Malmedy was donderdagavond door de volksjury schuldig bevonden aan de homofobe moord op Jacques Kotnik. Het is de eerste keer dat homofobie als verzwarende omstandigheid werd onderzocht door een hof van assisen in Belgiƫ.

Raphael Wargnies doodde op 25 juli 2012 omstreeks 2 uur Luikenaar Jacques Kotnik (61) met zes hamerslagen in het Parc d'Avroy, een bekende ontmoetingsplaats voor homoseksuelen in Luik. De beschuldigde bekende dat hij zich wilde wreken op een lukraak gekozen homoseksueel. Tijdens het proces kwam hij terug op een eerdere verklaring dat een verkrachting, waarvan hij het slachtoffer zou geweest zijn, aan de oorsprong van de wrok gevoelens lag. Donderdagavond oordeelde de jury hem schuldig aan homofobe moord en twee feiten van wapendracht.

Advocaat-generaal Marianne Lejeune had levenslange opsluiting gevorderd. Zij zag geen verzachtende omstandigheden. De verdediging had gevraagd hoop te laten. Twintig jaar gevangenisstraf zou een gepaste straf zijn. Na het ultieme beraad werd Raphael Wargnies veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf.

Tijdens zijn proces koos de beschuldigde er voor zich niet te verdedigen voor de feiten. Hij wenste in eerste instantie zijn proces niet bij te wonen en wilde terugkeren naar zijn gevangeniscel, maar het hof ging niet in op die vraag en verplichtte hem het proces bij te wonen. Uiteindelijk hebben zijn advocaten niet gepleit over de grond van het dossier, maar voerden ze aan het slot verzachtende omstandigheden aan voor een lichtere bestraffing dan de gevorderde maximumstraf.

holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 28 March, 2014 en 2475 keer gelezen.