Bewezen: ook vrouwen kunnen besmet raken met HIV door seks met andere vrouw.
Ook vrouwen die seks hebben met andere vrouwen, kunnen door die seksuele contacten besmet raken met HIV. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centers for Disease Control and Prevention.

Voor het eerst is bewezen dat een vrouw besmet is geraakt met HIV door seksuele contacten met een andere vrouw. In het verleden waren er al vermoedens dat HIV ook door seksuele contacten tussen twee vrouwen kon doorgegeven worden, maar dat kon tot nu toe nog niet bewezen worden. Telkens waren er andere factoren die ervoor hadden kunnen zorgen dat een vrouw besmet was geraakt met HIV, zoals recente seksuele contacten met een man, het in niet zo hygiƫnische omstandigheden laten zetten van een tatoeage of piercing of het gebruik van drugs.

Het koppel dat onderzocht werd, had een monogame relatie. Bij het begin van hun relatie was de ene vrouw besmet met HIV, de andere niet. De vrouw die (nog) niet besmet was met het virus had al 10 jaar geen seks meer gehad met een man, gebruikt geen drugs, heeft geen tatoeages of piercings of had niet te maken met andere voor HIV risicovolle factoren. In maart 2012 bleek dat ze negatief testte op HIV toen de vrouw ging bloed geven. Een kleine maand later deed ze hetzelfde, maar toen testte ze positief. Uit onderzoek blijkt dat ze besmet was met het aids-virus dat identiek was aan het virus dat haar partner had.

De vrouwen gaven aan dat ze regelmatig onbeschermde seks hadden, dezelfde seksspeeltjes deelden en ook seks hadden op het moment dat een van beide partners menstrueerde. Volgens de vrouwen zorgde de seks er af en toe ook voor dat een van hen bloedde.

Het Centers for Disease Control and Prevention concludeert nu dat het zeldzaam is dat een vrouw HIV kan krijgen door seksuele contacten te hebben met een andere vrouw, maar dat het niet onmogelijk is. Het centrum raadt dan ook aan om, indien een van de partners besmet is met HIV, altijd veilige seks te hebben, ook als beide partners van het vrouwelijke geslacht zijn.holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 15 March, 2014 en 6252 keer gelezen.