Je leest:

Automatische erkenning holebi meeouderschap nog voor verkiezingen? en holebi's vergeten bij dubbele naam. - UPDATE 13/3Belgische holebi's voeren vandaag actie aan de Senaat om de automatische erkenning van meeouderschap voor holebi koppels te laten vooruitgaan. De federale regering beloofde bij aantreden alles in orde te maken, maar holebi's vrezen dat het dossier niet meer rond raakt voor de ontbinding van het parlement in aanloop van de verkiezingen van 25 mei 2014. Daarnaast blijkt ook dat men bij het wetsontwerp rond dubbele namen voor kinderen holebi's vergeten is.

Op dit moment gaat het zo in ons landje betreffende homo en lesbische koppels: Wanneer een lesbisch koppel een kindje krijgt moet de niet biologische moeder (of meemoeder) momenteel haar eigen kind adopteren. Daarbij verloopt de procedure langzaam en creëert ze een juridische onzekerheid voor mama's en kind. De holebi en transgender federatie Cavaria dient nu een petitie in bij de voorzitter van de Senaatscommissie Justitie, die zich dan zal buigen over de materie.

Men vraagt dat bij gehuwde koppels de meemoeder automatisch erkend wordt als ouder en dat bij ongehuwde koppels een simpele erkenning van het kind door de meemoeder volstaat. De holebi en trans federatie zegt dat ze gewoon dezelfde regeling vragen die heteroseksuele koppels nu al genieten. Het argument dat er geen biologische band is tussen het kind en de meemoeder, doet er niet toe, want bij een heteroseksuele man moet toch ook niet via een DNA-staal bewezen worden dat het zijn kind is, klinkt het vanuit Cavaria.

Dubbele naam voor kinderen - holebi's vergeten:
Dinsdag keurde de Kamercommissie Justitie het wetsontwerp van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) goed betreffende de dubbele naam. Maar men is wel holebi's vergeten, want hoe moet het nu met kinderen van twee moeders of twee vaders? Een kind krijgt nu de naam van de vader, met de nieuwe wet krijgt men de keuze om het kind de naam van de vader, of de naam van de moeder te geven, of de naam van de vader én de moeder in willekeurige volgorde. Bij onenigheid krijgt het kind een dubbele naam: eerst die van de vader, dan die van de moeder.

In de volgende generatie krijgen de ouders volgens Turtelboom tien keuzemogelijkheden. Als beide ouders al een dubbele naam hebben, dan moet het kind in ieder geval een dubbele naam hebben. Teruggaan naar een enkele naam kan dus niet en vier achternamen kan dus ook niet, het maximum blijft twee. Als de ouders met een dubbele naam het niet eens zijn, dan krijgen hun kinderen ook een dubbele naam met eerst de eerste naam van de vader en dan de eerste naam van de moeder. Het debat was en is moeilijk. Er zijn niet alleen tal van gevoeligheden, maar ook praktische vragen. Zo becijferde Renaat Landuyt (sp.a) dat er 16 mogelijkheden zijn, geen 10. Dus wat is het nu? 10 of 16 mogelijkheden? Bovendien ziet niet iedereen het nut van de verandering in. Maar wat nu met homo en lesbische ouders? de naam van de biologische moeder eerst? en wat dan bij homo koppels? En hoe het oplossen bij alternerende moeders zoals het geval bij basketster Ann Wouters en haar vrouw, waarbij beide vrouwen een kind kregen. Het wetsontwerp gaat nu richting plenaire vergadering in de Kamer, waar het allicht wordt goedgekeurd. De Senaat heeft dan 15 dagen om te 'evoceren', d.w.z. de wet naar zich toetrekken.

UPDATE 13 Maart
Er komt mogelijk nog voor de ontbinding van het parlement voor de verkiezingen van 25 mei een regeling voor meemoeders. Dat stelt senator Els Van Hoof (Cd&V) in Metro. Woensdag hield de Senaatscommissie Justitie hoorzittingen over het automatisch erkennen van meemoeders. Wanneer een lesbisch koppel in België een kindje krijgt, moet de niet-biologische moeder ('meemoeder') momenteel haar eigen kind adopteren. Die procedure duurt lang en creëert een periode van juridische onzekerheid voor mama’s en kind. De federale regering beloofde bij haar aantreden gelijkaardige afstammingsregels in te voeren als bij heterokoppels. Er is echter geen eensgezindheid bij de (regerings)partijen. De socialisten en de liberalen wilden bijvoorbeeld een zeer brede wet, die ook van toepassing zou zijn op homoseksuele mannen. Maar dat gaat te ver voor CD&V en cdH. Daarom diende Van Hoof samen met collega Françis Delpérée (cdH) een amendement in, dat het paarse voorstel vervangt door een eerder voorstel van Sonja Becq (CD&V) en het beperkt tot alleen lesbische koppels. "We zeggen niet dat homokoppels kinderen niet goed kunnen opvoeden", legt Van Hoof uit in Metro. "Maar op dit moment is er nog steeds geen wet dat het draagmoederschap regelt. Pas wanneer zo'n wet er is, kan die worden uitgebreid naar homokoppels." Volgende week is er opnieuw een hoorzitting. Mogelijk is het dan te laat om nog deze legislatuur meemoederschap te regelen. Maar er klinkt ook optimisme. "We vinden nog altijd dat we dit in de toekomst ook mogelijk moeten maken voor homoseksuele mannen. Maar laten we nu eerst focussen op een oplossing voor de penibele situatie waarin heel veel meemoeders zich vandaag bevinden", reageert Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). Volgens Van Hoof is de kans dus groot dat de nieuwe wet nog voor de verkiezingen kan worden gestemd.

Nuttige links:
- Organisatie voor homo's en lesbiennes met kinderen of kinderwens => http://www.tkwadraat.be/
- Alle info over holebi ouderschap => https://www.cavaria.be/dossier/ouderschap

EEN GREEP UIT HET OVERIGE HOLEBI.INFO NIEUWS:
GAME OF THRONES ACTEUR KOMT UIT DE KAST
OEGANDESE POLITICI, PROFS E.A VECHTEN ANTI HOLEBI WET AAN
EX DEELNEMER (holebi) VTM UIT DE KAST GAAT RADIO MAKEN
VOORMALIG VICE PRESIDENT UIT OEGANDA IS TEGEN ANTI HOLEBI WET DIE RECENT VAN KRACHT GING
BELG HOMO POLITICUS AANGEVALLEN IN BRUSSEL
GAAT GORDON TROUWEN MET NIEUWE VRIEND?
KOPPEL UIT BERCHEM RISKEERT VEROORDELING WEGENS HOMOHAAT
BRITSE QUEEN PRIJST VOOR HET EERST IN 61 JAAR HOLEBI'S & TRANSGENDERS
DAVID DAVIDSE PAS ONTSLAGEN UIT HET ZIEKENHUIS
PAUS ZEGT HOLEBI KOPPELS MOETEN WETTELIJK KUNNEN SAMEN WONEN

MEER NIEUWS: KLIK HIER

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 12 March, 2014 en 2969 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

23 augustus 2019 - Fever Friday
24 augustus 2019 - Sinful Saturday
24 augustus 2019 - Boots Club
24 augustus 2019 - Sharon O Love Live
24 augustus 2019 - Los Ninos
30 augustus 2019 - Suave Mente
30 augustus 2019 - Fever Friday
30 augustus 2019 - Smooch - Tropicalia
31 augustus 2019 - Revelation
31 augustus 2019 - Sinful Saturday

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Dringend nood aan Belgisch wettelijk kader voor draagmoederschap + 2 video's.

 

Nieuw Vlaams transgender boek: De Weg Naar Mezelf, van Nora Monsecour.

 

Sam Bettens, ooit gehuwd met een man en compleet in de war + video.

 

Onderzoek Universiteit Hasselt: transgenders krijgen minder pensioen.

 

Belgische voetbalclub moet zich verantwoorden wegens homofobe gezangen.

 


Buitenlands nieuws

Homofobe vandalen vernielen Duits holebi & trans herdenkingsmonument + info wereldwijde herdenkingsmonumenten.

 

Haatboodschap op een regenboog zebrapad in Canada.

 

Steun voor Trump van Republikeinse holebi & trans groep zorgt voor opschudding en onbegrip.

 

Eerste permanent Regenboogzebrapad in Londen is een feit.

 

Weigeren pro homohuwelijkstaart komt voor Europees Hof voor de rechten van de Mens.

 

Trump administratie komt met zoveelste anti holebi wet.

 


Showbizz nieuws

Regisseur Jayro Bustamante: Elk geloof haat holebi's, een relaas rond zijn 2de film.

 

Regisseur producer wil graag meer oudere lesbische vrouwen in films en series.

 

Gordon uit afkickkliniek, de moeilijkste tijd begint nu.

 

Actiefiguurtje van tenniskampioen en lesbische pionier Billie Jean King.