Oegandese politici, profs e.a vechten anti holebi wet aan.


In Oeganda hebben enkele professoren, enkele politici en holebi en trans activisten bij het Grondwettelijk Hof en de Hoge Raad een verzoekschrift ingediend tegen de recent goedgekeurde anti holebi wet, waarbij ze ook vragen de rechten van holebi's en transgenders te beschermen en te erkennen.

Daarnaast zeggen ze dat de anti holebi wet de rechten op privacy, vrije meningsuiting en vrijheid van vereniging schendt en dus ongrondwettelijk is. En tot slot vragen ze ook om de publicatie van namen van holebi's en transgenders in de media te stoppen. Onder de klagers bevinden zich ook twee Oegandese politici, Fox Odoi, lid van het parlement van West Budama en voormalig opositie leider Ogenga Latingo. De recent goedgekeurde anti holebi wet is volgens artikel 21 van de Oegandese grondwet een schending van de mensenrechten en daarom dus ongrondwettelijk.

De aanvechting van de anti holebi wet door verschillende personen, waaronder professoren en politici bewijst dat niet iedereen in het Afrikaanse land achter de vervolging en discriminatie van holebi's staat. Men hoopt dat het hof zich in hun voordeel zal uitspreken. Eerder wonnen activisten een rechtzaak tegen een Oegandese krant die een soort van heksenjacht had georganiseerd in 2010 door het publiceren van namen en foto's van homo's, waarna de Oegandese homo activist David Kato werd vermoord.

De krant werd veroordeeld en moest een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. Eerder vandaag sprak voormalig vice president Speciosa Wandira-Kazibwe zich negatief uit over de anti holebi wet.


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2014

Dit bericht is gepost op 11 March, 2014 en 2170 keer gelezen.