Holebi info stelt voor: 8 grote inspirerende vrouwen die zich wereldwijd inzetten voor holebi's en transgenders.Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag (8 maart) stelt holebi.info samen met de website shewired acht grote inspirerende vrouwen voor, afkomstig uit verschillende delen van de wereld, die zich al jaren in zetten voor de rechten van holebi's en transgenders. De vrouwen zelf zijn zowel zelf hetero of transgender of lesbisch.
Alice N'kom

Uit Kameroen - waar homoseksualiteit strafbaar is - komt deze dame al jaren op voor holebi's en transgenders - NéKom is als advocaat gekend als voorvechtster van decriminalisering van homoseksualiteit in Kameroen. Zij is advocaat sinds 1969 en was de eerste zwarte vrouw aan de balie in Kameroen. Ze is bovendien oprichtster van de de Association for the Defense of Homosexuals in Kameroen waarbij ze vaak holebi's en transgender begeleid naar een rechtszaak en hen verdedigd wanneer ze worden beschuldigd van homoseksuele handelingen die strafbaar zijn in haar land. In januari 2011 werd ze bedreigd met arrestatie door een vertegenwoordiger van het Kameroens Ministerie van Communicatie nadat haar organisatie, een vereniging ter verdediging van homoseksuelen, 300.000 euro aan subsidies kreeg van de Europese Unie. In 2006 en 2013 was ze een gastspreekster op de mensenrechten conferenties die werden gehouden tijdens de OutGames in Montreal Canada (2006) en in Antwerpen België (2013).


Irshad Manji

Canadese schrijfster, journaliste en activiste van Egyptische en Gujarati afkomst. Zij ijvert voor de modernisering van haar geloof de islam en is een uitgesproken feministe. Manji heeft al meermaals kritiek geuit op de islam, en dan met name rond de behandeling van vrouwen, homo's en lesbiennes en joden door sommige moslims. Zij draagt geen hoofddoekje omdat zij de Koran zo interpreteert dat die alleen door vrouwen en dochters van de profeet Mohammed werden gedragen. Ze is kritisch over de historische interpretaties van de Koran en is een voorstander van het concept van ijtihad, waarbij gelovigen zelf interpretaties mogen maken zonder dat zij hiervoor geestelijken nodig hebben. Bovendien is ze openlijk lesbisch en heeft ze al jaren een relatie met de Canadese activiste Michelle Douglas


Li Yinhe

Chinese socioloog, seksuoloog, en een activiste voor holebi en transgender rechten in de Volksrepubliek China. Ze was destijds trouwens de eerste seksuologe in haar land, wat erg bijzonder is omdat China een lange traditie heeft van censuur op het praten over seksualiteit. Haar eerste boek dat ze schreef in 1992 zorgde voor heel wat ophef omdat ook over homoseksualiteit ging. Ze ijvert al jaren voor gelijke rechten voor holebi's en transgenders en voor huwelijks gelijkheid. Ze is gehuwd met de Chinese schrijver Wang Xiaobo.


Anjali Gopalan

India - mensenrechten- holebi- transgender- dieren- activiste en oprichtster van The Naz Foundation (India) Trust, een organisatie die zich inzet in de strijd tegen Aids in het bijzonder bij vrouwen en kinderen. De organisatie komt bovendien ook op voor de rechten van holebi's en vooral die van transgenders. Sinds vorig jaar is in India homoseksualiteit opnieuw strafbaar. Ze gaat in eigen land vaak op zoek naar de plaatsen waar seksuele minderheden samen ondergedoken leven om hen te helpen.


Anna Grodzka

Poolse politica die in 2011 als eerste openlijke transgender vrouw in het Poolse parlement werd verkozen. Sinds haar Bovendien is ze sinds haar herverkiezing van vorig jaar het enige transgender parlementslid wereldwijd. Ze komt voornamelijk op voor holebi's en transgenders wat niet eenvoudig is in een voornamelijk katholiek homofobisch land. Ze werd al meermaals bedreigd door extremisten. Ze heeft al veel bereikt zeker in een land waar de politici overwegend homofobisch zijn. En terwijl de voormalige president eerder zei dat holebi's en transgenders achter een muur moeten worden geplaatst, zat zij zelf samen met Robert Biedron, die de eerste Poolse federale politicus is ,op de eerste rij in het parlement.


Kasha Nabagesera

Oeganda - waar vorige maand een extra zware anti holebi wet van kracht ging. Ze is de oprichtster en directeur van de holebi en transgender rechten organisatie Freedom & Roam Uganda. In 2011 won ze een Martin Ennals Award voor haar mensenrechten strijd, de prijs kreeg ze in Genève, en was daarbij de eerste holebi die deze prijs ontving. Ze is openlijk lesbisch wat erg gevaarlijk is in haar land, toch houdt haar dat niet tegen om zich te blijven inzetten voor de rechten van holebi's en transgenders.


Kenita Placide

Uit St. Lucia (eilandnatie in het Caribisch gebied). Ze is co-executive director van de Saint Lucia's United and Strong Inc, de coordinator van de het
Caribbean Forum for Liberation and Acceptance of Genders and Sexualities, en Alternate Women's Secretariat of the International Lesbian and Gay Association. In 2013 werd ze uitgeroepen tot persoon van het jaar door een krant in St. Lucia. Haar werk is niet eenvoudig daar er nog veel homofobie heerst in de Caribische gebieden, vooral dan in Jamaica. Maar wanneer het gaat om St.Lucia is er Kenitia die zich in zet in de strijd tegen holebi en trans fobie. Ze krijgt regelmatig tegenstand maar laat zich daar door niet doen en blijft zelfs na bedreigingen verder strijden voor gelijke rechten voor iedereen.


Mariela Castro

Cuba - Zij is het nichtje van ex president Fidel Castro en dochter van Fidels broer en huidig president Raoel Castro. Ze is al jarenlang openlijk lesbisch en was de enige die met oom Fidel kon praten over holebi rechten. Sinds haar eigen vader president is krijgt ze meer gedaan, vermits die holebi vriendelijker is. Haar strijd was niet eenvoudig gezien de geschiedenis van Cuba in de jaren 60 en 70 waarbij men holebi's en transgender verplichte om in de kast te blijven en erger. In 2010 kreeg ze haar oom Fidel Castro, toen nog president, als enige zo ver om iets te doen voor holebi's. Ze kreeg hem zo ver dat hij zich publiekelijk verontschuldigde voor de vervolging van homo's in de jaren 60 en 70 waarbij holebi's onder zijn bewind naar heropvoedingskampen werden gestuurd. Homoseksualiteit werd in 1979 uit het strafrecht gehaald en de wettelijke leeftijd om seks te mogen hebben met iemand van hetzelfde geslacht kwam er in 1992. Mariela heeft al veel kunnen bereiken en hoopt nu onder het gezag van haar vader, die nu president is, nog meer te kunnen doen. Enkele jaren geleden richtte ze al het eerste Center for Sex Education op, en haar voorstel dat de overheid gender veranderende operaties zou financieren werd wet in 2008. Nu probeert ze het homohuwelijk te legaliseren of wettelijke partnerregistraties te verkrijgen voor holebi koppels.holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2014

Dit bericht is gepost op 08 March, 2014 en 3103 keer gelezen.