Nieuwe Belg holebi site - geschiedenis, educatief, video's, pioniers, verhalen...Sinds vandaag hebben we er een top Belgische holebi website bij genaamd holebipioniers. Op de website de geschiedenis van de holebi beweging - Verhalen en video's van de pioniers uit de jaren 60; 70 en 80 die de strijd aangingen er voor zorgden dat we staan waar we nu staan - Verder ook nog over vrouwen in de holebi beweging - Materiaal om te downloaden.

Vandaag stelde de Antwerpse holebi koepel vereniging Het Roze Huis de website voor in het Antwerpse Hilton hotel. De maatschappij staat vandaag vrij tolerant tegenover holebi's en transgenders, aldus Marcia Poelman, woordvoerder van Het Roze Huis. Met dit project willen we hulde brengen aan de pioniers die in moeilijke omstandigheden voor deze tolerantie gestreden hebben.

De website werd voorgesteld in aanwezigheid van meer dan 100 gasten waaronder de pioniers, leerkrachten, vertegenwoordigers van de holebi- en transgenderbeweging en een vertegenwoordiger van minister Schauvliege die het project financieel steunt. De pioniers zelf werden in de bloemetjes gezet voor het belangrijke werk dat ze de afgelopen 50 jaar geleverd hebben.

Omdat het volgens Het Roze Huis belangrijk is dat tolerantie voor holebi's niet weer afneemt, werd aan de website een educatief luik gekoppeld. Leerkrachten in het secundair onderwijs en vormingswerkers kunnen de website gebruiken om het holebithema in de klas aan te kaarten. Joris Tielens, leerkracht godsdienst, getuigde tijdens het moment over het gebruik van dit pakket in zijn lessen:

Het is belangrijk dat leerlingen kennis maken met het holebithema. Je merkt dat er hier veel onwetendheid over bestaat. Het educatief pakket en de website doen leerlingen nadenken over discriminatie en de weg die holebi's hebben afgelegd.

Iedereen kan op de website terecht om meer informatie te vinden over de geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging en om fragmenten te bekijken uit de interviews met de pioniers: Britt Ballings - Casimir Elsen - David Davidse - Geert Debeuckelaere - Guido Totté - Ludo Smits - Mieke Biermans - Mips Meyntjens - Paul Rademakers - Ria Convents - Toon Schoutteet - Will Ferdy en Yvan Brys.

In een tweede fase van het project zal Het Roze Huis de belangrijke figuren uit de periode na 1985 interviewen. David Davidse vat op de website samen waar het al die tijd om ging: Ik wil gewoon homo kunnen zijn en geen homo die zich als hetero verkleedt. Wij wilden geen plekje onder de zon, wij wilden een ander strand. Ga snel naar de website: www.holebipioniers.be en ontdekt het allemaal zelf.


Bron: email aan holebi.info van het rozehuis 2014

Dit bericht is gepost op 26 February, 2014 en 3318 keer gelezen.