Nieuwe adoptiesamenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika voor holebi's.


Dankzij een akkoord tussen de Vlaamse adoptiedienst FIAC vzw en het Zuid-Afrikaanse ENGO zullen Vlaamse holebikoppels Zuid-Afrikaanse kindjes kunnen adopteren. Eind januari bracht het Vlaams Centrum voor Adoptie een bezoek aan de centrale autoriteit voor adoptie van Zuid-Afrika. Dat meldt Kind & Gezin.

Tijdens dit bezoek bleek dat Zuid-Afrika, net zoals Belgiƫ, niet langer discriminerende voorwaarden oplegt ten aanzien van kandidaat-adoptanten. Concreet betekent dit dat holebi-koppels zich ook kandidaat kunnen stellen voor een adoptie uit Zuid-Afrika. De Vlaamse Centrale Autoriteit en de Zuid-Afrikaanse centrale autoriteit tekenen in het kader van de nieuw op te starten samenwerking een overeenkomst.

Hierdoor kan de Vlaamse adoptiedienst FIAC vzw - de nieuwe samenwerking - met de Zuid-Afrikaanse partner ENGO verder uitwerken. Aangezien dit een nieuw kanaal is zal in eerste instantie gestart worden met drie proefdossiers. Door de stopzetting van de werking met de vorige Zuid-Afrikaanse partner zullen eerst de tien ouderdossiers, die al een contract hadden met FIAC vzw, afgewerkt worden. Na een positieve evaluatie van de proefdossiers en de afwerking van de tien al lopende dossiers, kunnen geschikt verklaarde holebi-koppels zich kandidaat stellen bij de adoptiedienst FIAC.


Bron: Kind & Gezin 2014

Dit bericht is gepost op 25 February, 2014 en 3924 keer gelezen.