Belg holebi's & trans over Oeganda - Federaal parlement denkt aan - Di Rupo reageert ook...De Belgische holebi en transgender federatie en koepel van holebi en trans organisaties in Vlaanderen, Cavaria, spreekt zich uit over de ondertekening van de anti holebi wet in Oeganda. En vandaag praat men in het federale parlement over hoe Belgié de druk op Oeganda kan opvoeren. En vandaag reageerde ook Elio Di Rupo op het slechte nieuws.

Oegandees president Yoweri Museveni ondertekende maandag de antihomowet die homoseksuele handelingen zwaar bestraft. Cavaria,, is diep verontwaardigd en vreest voor de veiligheid van holebi's en transgenders in het Afrikaanse land. Praten over homoseksualiteit zonder het te veroordelen is vanaf nu strafbaar in Oeganda. Op het herhaaldelijk overtreden van de nieuwe wet staan tot levenslange gevangenisstraffen. Ondertussen breken er in de hoofdstad Kampala spontaan straatfeesten uit om de ondertekening van de wet te vieren. Er staat er zelfs een feest gepland in een van de sportstadions waar vijf- tot zevenduizend mensen worden verwacht.

Holebi's en transgenders, maar vooral holebi- en transgenderactivisten, zijn de facto vogelvrij verklaard, zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van Cavaria. Volgens onze contacten ter plaatse werden er al activisten opgepakt. Anderen durven hun huis niet meer uitkomen. We roepen onze ambassade in Kampala op om al het mogelijke te doen om deze mensen te helpen. Dinsdag debatteert het federale parlement over hoe Belgié de druk op Oeganda kan opvoeren. Het stopzetten van ontwikkelingssamenwerking is in ieder geval geen oplossing, zegt Borghs. Integendeel. Dat zou een reden zijn om holebi's en transgenders met de vinger te wijzen voor geleden economische schade en hun situatie nog precairder maken. We hopen dan ook dat het parlement andere manieren vindt om druk te zetten, aldus Borghs.

Premier Elio Di Rupo (PS) is streng voor Oeganda. "Belgié veroordeelt streng deze inbreuk op de mensenrechten en vraagt dat de internationale gemeenschap fors reageert. Het is een zeer trieste dag voor holebi-rechten. Ik ben geschokt door de anti-homowet in Oeganda."

De Oegandese Civil Society Coalition on Human Rights & Constitutional Law (CSCHRCL) roept op om de internationale druk op Oeganda nog op te voeren. Ze vragen politici, multinationals, ngo's en beroemdheden om hun verontwaardiging duidelijk te laten blijken. De organisatie Queer Youth Uganda vraagt ondertussen om extra fondsen om mensen in noodsituaties te evacueren. Niet alleen het transport maar ook het bekomen van de nodige documenten om het land te kunnen verlaten kost geld, verklaart Borghs. Wie een bijdrage wilt leveren kan dat doen op onderstaand rekeningnummer.

Naam: Queer Youth Uganda ltd
Bank: Equity Bank Uganda ltd
Rekeningnummer: 1035200705995
Land: Oeganda
SWIFT-code: EQBLUGKA


Bron: email aan holebi.info van cavaria 2014

Dit bericht is gepost op 25 February, 2014 en 3477 keer gelezen.Reageer op dit bericht: