Belgische politie start campagne rond transgenders.
In de strijd tegen discriminatie is onze Belgische politie gestart met een opmerkelijke campagne rond transgenders. Wat moet je doen als bij een alcoholcontrole een man aan de kant gezet wordt die op zijn identiteitskaart een vrouw blijkt te zijn? Of hoe moet je een dame fouilleren die eigenlijk als man ingeschreven staat bij de burgerlijke stand?

Wie denkt dat zoiets amper voorkomt heeft het mis: uit onderzoek blijkt dat een agent die duizend personen wil controleren, het pad zal kruisen van dertig transgenders. Het biologische geslacht dat we krijgen bij de geboorte stemt lang niet altijd overeen met onze innerlijke beleving vrouw of man te zijn, zeggen Isaac De Vos en Teresa Oger, adviseurs van de dienst Gelijkheid en Diversiteit van de federale politie.

Je hebt mensen die er enkel over nadenken of die dromen van een geslachtsverandering; je hebt travestieten die zich tijdelijk verkleden. Of je hebt er die hormonen wensen te nemen. En in het geval van transgenders, mensen die ook effectief van geslacht veranderen.

Die overkoepelende groep transgenders is de doelgroep van een nieuwe campagne die de federale politie nu lanceert. Er komen nieuwe regels voor agenten over hoe ze moeten omgaan met transgenders. Want stel dat een man wordt tegengehouden terwijl op zijn identiteitskaart een vrouwennaam staat. Dan moet een vrouwelijke agente haar dan fouilleren. Tenzij de man toestemming geeft dat het ook een mannelijke agent mag zijn. Als er iemand binnen de federale politie achter de campagne staat, is het wel Arend Vandecasteele. 'Vroeger zat ik als vrouw bij de politie, nu als man', zegt hij in een uniek interview. Lees zijn verhaal in Het Nieuwsblad van vrijdag 21 februari 2014.


Bron: nieuwsblad.be 2014

Dit bericht is gepost op 21 February, 2014 en 3800 keer gelezen.