IOC gaat atleten straffen wanneer die opkomen voor holebi's en transgenders.

Het IOC (internationaal Olympisch Comité) liet eind vorig jaar al weten dat het ten strengste verboden is voor atleten om tijdens de Olympische winterspelen in Sotsji op te komen voor holebi's en transgenders. Vandaag gaan ze nog een stapje verder en blijkt dat sporters een straf riskeren wanneer ze op het podium willen opkomen voor holebi's en transgenders.

Deelnemers aan de Olympische Spelen voor wintersporten in Sotsji riskeren een straf als ze bij een medailleceremonie op het podium in woord of gebaar hun onvrede uiten over de het verbod op homopropaganda in Rusland of andere mensenrechtenthema's. Dat meldde het Internationaal Olympisch Comité. Enkel tijdens persconferenties is protesteren toegestaan. IOC-voorzitter Thomas Bach zei nog eens nadrukkelijk dat op basis van het Olympisch Charter politieke protesten en demonstraties binnen de olympische locaties verboden zijn "Het IOC zal, indien nodig, maatregelen nemen tegen individuen. Aan de andere kant genieten de atleten vrijheid van meningsuiting. Als ze in een persconferentie een politiek standpunt willen verkondigen, staat hen dat vrij."

Bachi liet verder ook weten dat hij totaal geen begrip heeft voor oproepen van politici tot boycot. "Wanneer zij een politieke boodschap willen uitdragen, moeten ze ook de moed hebben de dialoog aan te gaan. Ze moeten met hun boodschap bij de directe betrokkenen aankloppen en dat niet doen over de rug van sporters. De Spelen zijn er voor de sport. Politici zouden hun sporters juist moeten ondersteunen". vindt Bach, die in ieder geval niets te klagen heeft over de omvangrijke Nederlandse delegatie. Ook zei Bachi nog dat een mening van een land niet gelijk mag zijn aan een mening over een sportevenement. Volgens de IOC-voorzitter respecteert Rusland de Olympische gedachte. Het worden volgens de Duitser geen Spelen ter eer en meerdere glorie van president Vladimir Poetin (Verenigd Rusland). "Het zijn Olympische Spelen in Rusland." De internationale ophef over de Russische antihomowet noemt Bachi een positief effect van de Spelen. "Ik verdedig deze wet niet, laat daar geen twijfel over bestaan. Dankzij de Spelen heeft de wereld aandacht gekregen hiervoor."

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
IOC VERBIEDT NADRUKKELIJK OPKOMEN VOOR HOLEBI'S EN TRANSGENDERS TIJDENS OLYMPISCHE SPELEN IN RUSLAND


holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 28 January, 2014 en 3673 keer gelezen.