Conchita Wurst (zangeres met baard) bron van rel Eurovisiesongfestival 2014 + 2 video's.In september kon je via de facebook pagina van holebi.info al kennis maken met Conchita Wurst, die voor Oostenrijk deelneemt aan het Eurovisisiesongfestival 2014 in Kopenhagen. Ze is meer dan een opmerkelijke verschijning omdat ze sterk ingaat tegen de binaire genderindeling door het dragen van een baard. In 2012 stond ze trouwens op de tweede plaats in de preselectie van haar land voor het liedjesfestival.

Maar met haar deelname aan het songfestival 2014 zorgt Wurst nu al voor opschudding. In Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en zelfs in haar thuisland Oostenrijk zijn er petities gestart tegen haar deelname. 15.000 mensen in Wit-Rusland en Oekraïne hebben al een petitie ondertekend tegen de deelname van Conchita Wurst. Als Wurst wel zou meedoen, eisen ze dat het Songfestival niet wordt uitgezonden. De petitie stelt: "Het Songfestival, waar onze kinderen naar kijken, is een broeihaard van sodomie geworden." Ook in Rusland, waar homopropaganda verboden is, wordt gesproken over een boycot van het Songfestival.

Maar de Europese Omroepunie EBU pikt dit zomaar niet. In 2013 waarschuwde men Rusland al tegen homopropaganda. De EBU verplicht deelnemende landen het Songfestival integraal en onaangepast uit te zenden. Censuur mag niet. Anderzijds mogen politieke statements ook niet. Maar in de praktijk kan veel, leerde editie 2013. Ook in haar eigen land is niet iedereen blij met Wurst. Zo is er een Facebookpagina 'Nein zu Conchita Wurst beim Song Contest', die al 39.000 likes heeft. Wurst draagt als travestiet bewust een baard, om debat los te weken. Dat lukt dus aardig. Maar... haar Facebookpagina telt wel een dikke 26.000 likes.

Conchita Wurst, 25, werd geboren als Tom Neuwirth en heeft het niet zo voor de binaire genderindeling. Zelf maakt ze gebruik van vrouwelijke voornaamwoorden, (zij, haar) om zichzelf te beschrijven. Het meest opvallende aan Conchita is dat ze een volle baard draagt. Zelf vind ze dat mensen overdrijven met daarop te focussen, want volgens haar maakt die baard maar een klein deeltje uit van haar hele lichaam. Naar eigen zeggen wil ze bijdragen aan meer tolerantie voor genderdiversiteit en wil ze dat mensen stoppen met elkaar in hokjes te stoppen. Wanneer men Conchita de vraag stelt 'ben je en man of een vrouw', antwoord ze met 'ja'. Wurst trad trouwens enkele dagen geleden live op in Gent tijdens Sparkle, het benefiet van de Belgische holebi en trangender federatie cavaria ten voordele van de holebifoon. Bekijk hieronder 2 video's van Wurst - video 1 van haar deelname aan het songfestival 2012 en video 2 een van haar eigen songs.

- Facebook pagina Conchita Wurst: https://www.facebook.com/ConchitaWurst?ref=stream
- Website Conchita Wurst: http://www.conchitawurst.com/

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2014

Dit bericht is gepost op 21 January, 2014 en 10297 keer gelezen.