Belg transgenders moeten te lang wachten op transitie.
Het genderteam van het UZ Gent heeft vorig jaar maar liefst 113 nieuwe transgender patiënten behandeld. De drie jaren daarvoor telden we gemiddeld 77 patiënten per jaar. Op tien jaar tijd zien we een verdriedubbeling, zegt professor Guy T'Sjoen. Dat heeft helaas zijn gevolgen voor de wachtlijsten waardoor veel mensen nu al tot vier maanden moeten wachten op een eerste afspraak en ruim twee jaar voor een operatie.

Ook bij het kinderteam bij het genderteam is er een stijging. Elk jaar komen er nu zo'n 30 tot 40 nieuwe gezinnen bij. Om dat op te vangen komt er al deze week nog een extra psychologe bij het genderteam werken. professor Guy T'Sjoen ziet enkele verklaringen in de toename: Transgenders zijn nu veel zichtbaarder in de samenleving, waardoor het taboe kleiner wordt. De omstandigheden zijn ook beter dan vroeger: er is juridisch al meer geregeld, de chirurgie staat verder. En er is het internet, waar mensen sneller informatie vinden.

Dit weekend getuigde Hilke Ros, bassiste bij de Belgische band Amatorski, in dSWeekblad over haar transformatie van man naar vrouw, en vorig jaar was er de coming out van Bradley Manning en de Canadese Gregory Gorgeous als transgender. En vanaf 7 januari komt er op de Nederlandse televisie een programma over transgender jongeren.

Bij het UZ Gent komt ongeveer 70 procent voor een volledige hormonale en chirurgische behandeling, 30 procent heeft genoeg aan een gesprek en kleinere ingrepen. Door de lange wachtlijst van momenteel weten de mensen die terechtkomen bij het gender thema vaak al heel goed wat ze willen, ze hebben ondertussen al een heel parcours doorlopen, alleen het feit dat ze lang moeten wachten is erg frusterend.

Holebi en transgender federatie cavaria woordvoerder Jeroen Borghs is tevreden dat de toename ter sprake wordt gebracht: Dit toont aan dat veel transgenders de afgelopen jaren hebben moeten wachten op een aanmelding of op een operatie. De toename vraagt dan ook om meer financiële middelen voor het genderteam van het UZ Gent, het Transgender Infopunt en andere initiatieven die voldoen aan de noden van transgenders. Alleen zo kan worden voorkomen dat transgenders nodeloos moeten wachten op een operatie. Dat komt hun welzijn immers niet ten goede. Niet alleen de wachtlijsten wegwerken is van belang voor hun welzijn, ook voldoende info- en opvanginitiatieven kunnen de noden lenigen.

holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 06 January, 2014 en 3376 keer gelezen.Reageer op dit bericht: