NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

IOC verbiedt nadrukkelijk opkomen voor holebi's en transgenders in Rusland.Het IOC (Internationaal Olympisch Comité) verbiedt alle sporters die deelnemen aan de komende Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji actie te voeren. Om te voorkomen dat sporters tijdens de Winterspelen in Sotsji actie gaan voeren tegen de schendingen van mensenrechten in Rusland, waaronder de anti holebi en trans wetten, krijgen alle deelnemers binnenkort een brief van het IOC. Daarin wordt een toelichting gegeven op Regel 50 uit het Olympisch Handvest, waarin staat dat geen enkele politieke of godsdienstige propaganda gemaakt mag worden. Sporters die dit toch doen lopen het risico uitgesloten te worden van deelname aan de Olympische Spelen.

Enkele media merkten al op dat het zeer ongebruikelijk is dat het IOC sporters persoonlijk benadert. Men ziet de brief dan ook als een poging om elke geplande actie of demonstratie in het voordeel van holebi's en trransgenders in Rusland vooraf de kop in te drukken. Het IOC wil duidelijk feestelijke en vooral geen door schandalen besmeurde Spelen. Het IOC vreest immers een verstoorde relatie met de Russische autoriteiten. Deze vrees is niet ongegrond, daar al enkele sporters lieten weten dat ze zullen protetseren tegen de anti holebi wetten in Rusland, en dat zou natuurlijk niet naar de zin zijn van de Russische autoriteiten.

Afgelopen week had de IOC-voorzitter nog een gesprek in Parijs met vertegenwoordigers van de Russische holebi en transgender gemeenschap. Die vroegen om er bij de Russische autoriteiten aan te dringen op duidelijkheid over wat wel of niet strafbaar is tijdens de Winterspelen. De Russische holebi's en transgenders lieten ook weten bezorgd te zijn over uitspraken van zowel de Russische autoriteiten als van het IOC zelf. Onder andere de Russische sportminister Moetko liet eerder nadrrukkelijk weten dat de anti homo wetten ook tijdens de Spelen gelden voor zowel deelnemers als bezoekers.

IOC-voorzitter Bach zegt over de brief die verstuurd is dat dit gebeurt vanwege de vele vragen die er leven onder sporters over wat wel en niet mag tijdens de Spelen. Actievoeren mag niet, maar je mening geven tijdens een interview of met iemand van hetzelfde geslacht zoenen of hand in hand lopen zou dan weer wel mogen! Momenteel beschermt het Olympisch Charter deelnemers niet specifiek van discriminatie op grond van geaardheid. Artikel 6: "Elke vorm van discriminatie tegenover een land of persoon op gronden van ras, godsdienst, politiek, geslacht of andere is incompatibel met het behoren tot de Olympische Beweging." De Engelstalige tekst gebruikt het woord gender, wat wij in het Nederlandstalig holebi en transgender jargon ruimer zien dan geslacht, maar de Franstalige tekst spreekt van sexe (geslacht). Nu is de vraag of dit voldoende is om holebi's, transgenders en sympathisanten te beschermen in Rusland. Onder meer Pride House International wil dat het IOC ook seksuele geaardheid in het charter opneemt. Dat zal echter niet voor morgen zijn, als het er ooit van komt.

Regel 50 uit het Olympisch Handvest is niet nieuw en is al vaak toegepast. Meestal komt het in het nieuws wanneer de persoonlijke kledingsponsor van atleet X anders is dan die van de officiële kledingsponsor van de nationale delegatie of van de Spelen. Persoonlijke boodschappen - commercieel, religieus, politiek of andere - mogen niet. Punt aan de lijn. Zulk conflict is ook niet exclusief Olympisch: bij elk wereldkampioenschap voetbal komt dit ook voor. Of wat met de strenge kledingvoorschriften van het open Britse tennistornooi van Wimbledon? Iedereen in het wit daar. Het Internationaal Olympisch Comité verklaarde dat het artikel 50 zal toepassen maar dat geval per geval zal bekijken welke maatregelen zullen worden genomen. Zo hangt het af van wie wat wanneer en waar zegt of doet. Artikel 50 zorgt er ook voor dat we geen 'Pride House' moeten verwachten op het terrein van de Olympische Spelen. En dat terrein is een beetje zoals gewijde grond of ambassades: extra beschermd en beschermend.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO OVER RUSLAND LEZEN:
DUITS POLITICUS BOYCOT ALS ENIGE RUSLAND
OPENLIJKE HOLEBI ATLETE RISKEERT SANCIE IN RUSLAND
RUSSISCHE HOLEBI'S AANGEVALLEN MET GIFGAS
EUROPARLEMENTARIERS VEROORDELEN IOC EN WILLEN RUSLAND UIT RAAD VAN EUROPA
IOC HEEFT GEEN PROBLEMEN MET ANTI HOLEBI WETTEN
COCA COLA WIL NIET OPKOMEN VOOR HOLEBI'S IN RUSLAND
POETIN: IK EN PRO ANTI HOLEBI WET EN ANTI HOMO HAAT

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 22 December, 2013 en 2534 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 april 2020 - CORONAVIRUS
21 mei 2020 - Trans Party
30 mei 2020 - 6 YRS H.I.M
31 mei 2020 - CafeDeLove Revival
06 juni 2020 - Dance With Pride
14 juni 2020 - RuPaul Werq The World
27 juni 2020 - Travestie Show
27 juni 2020 - Girls for Girls
11 juli 2020 - Unicorn Festival
08 augustus 2020 - H.I.M Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Weldra op de Vlaamse Tv: ‘Luc & Bart - Een Paar Apart’.

 

Blind Getrouwd Belgie, motor tussen Nick & Christophe slaat (nog) niet aan.

 

Seizoensfinale Vlaamse jeugdserie #LikeMe in teken van homohuwelijk + 2 video's.

 

Mister Gay Belgium verkiezing verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus crisis.

 

Ook klein Antwerps stadje krijgt weldra een regenboog zebrapad + extra info + lijstje.

 


Buitenlands nieuws

Wat belooft presidentskandidaat Joe Biden en wat deed hij al voor holebi's & transgenders.

 

Nieuw Nederlands boek: Het Roze Schaap, een gruwel Gods?, homo uit de kast in biblebelt.

 

Schrijfster op 74-jarige leeftijd uit de kast + lijstje oudere coming outs.

 

Europese Unie tikt Hongarije op de vingers inzake transgender rechten.

 

Nog steeds voelen holebi & transgender studenten zich vaak gediscrimineerd.

 

Homo's kunnen coronavirus patiënten redden maar mogen dat niet.

 


Showbizz & Sport

Subtiele mooie reactie op negatieve berichten over haar persoon van Ellen DeGeneres + video.

 

Ryan Murphy schonk medische benodigdheden uit Pose serie in strijd tegen coronavirus.

 

Will & Grace acteur speelt voor het eerst een vrouw in nieuwe film + trailer.

 

Elton John zamelde via zijn Aids Fonds geld in voor strijd tegen coronavirus voor hiv-patiënten.

 

'Tiger King' Joe Exotic trouwde 5 keer met een hetero man, 'hij drogeerde ze zodat ze bij hem bleven'.