Holebi info stelt voor: Naar aanleiding van Hannukah: negen bekende Joodse holebi's.
Van 27 december tot 5 december vieren de Joden wereldwijd Hannukah, (in het Nederlands Chanoeka). Het feest staat ook wel bekend als 'het feest van de lichtjes'. Recent bleek uit een Amerikaans onderzoek dat Joden de meest holebi en transgender vriendelijke mensen zijn van alle subgroepen in de VS.

Naar aanleiding van Hannukah een lijstje van 9 bekende mensen die holebi én Joods zijn:

1. Victor Garber

Geboren in 1949
Canadees acteur.
In januari van dit jaar kwam deze acteur uit de holebi kast als homo. Garber is bekend via zijn rol in de film Argo die 2 Golden Globes won. Zijn ouders zijn van Russisch Joodse afkomst. Hij is al 13 jaar samen met zijn vriend Rainer Andreesen.

2. Barney Frank

Geboren in 1940
Politicus van 1980 tot 2013.
Deze politicus werd in 1980 verkozen in het Huis van Afgevaardigden. In 1987 kwam hij uit de kast als homo. Hij staat ondertussen bekend als één van de meest prominente homo politici van de VS. Tijdens zijn carrière was hij ook nog voorzitter van het House Financial Services Committee en in 2010 was hij mede-indiener van de Dodd-Frank Act, die de financiële sector hervormt. Geboren in een van oorsprong Joodse familie zei hij vorig jaar dat hij een atheïst is.

3. Harvey Milk

22 mei 1930 - 27 november 1978
Hij was een van de eerste openlijk homoseksuele stadsbestuurders in de Verenigde Staten in 1978. Milk werd in het stadhuis van San Francisco, samen met burgemeester George Moscone, doodgeschoten door het afgetreden gemeenteraadslid Dan White, een man met homofobe opvattingen. De directe aanleiding was een politiek geschil over het herbenoemen van White. Milk was niet alleen de eerste openlijke homo politicus maar was ook de man die geschiedenis schreef tijdens de elf maanden dat hij politicus was. Hij zorgde er voor dat er in Californie, waar hij verkozen was, een wet kwam die holebi's beschermde tegen discriminatie.

4. Sandra Bernhard

Geboren in 1955
Amerikaanse comédienne, actrice, zangeres en schrijfster - biseksueel.
In de jaren 90 speelde ze als één van de eerste een lesbisch personage in een Amerikaanse televisieserie. Er gaan geruchten dat ze in de jaren 80 een affaire had met Madonna. Bernhard werd opgevoed in Joodse traditie en ging naar een Hebreeuwse school. Ze verdiepte zich naar eigen zeggen in de kabbala, op zoek naar iets spiritueels binnen de grenzen van het Joods zijn.

5. Stephen Fry

Geboren in 1957
Schrijver, acteur en presentator.
Heeft een Joodse moeder maar beschouwt zichzelf meer als een humanist, waarna hij ooit zei: "Wij zijn kapiteins van onze ziel en meesters van ons lot. En we bevatten elke goddelijke vuur dat er is, goddelijk vuur dat is prima en geweldig." Fry kwam in 2009 uit de holebi kast als homo. Een van de eerste dingen die hij ooit over zijn seksuele geaardheid zei was: "Ik denk dat het al begon toen ik uit mijn moeder kwam, ik keek op en dacht bij mezelf, dit is de laatste keer dat ik zoiets wil zien."

6. Janis Ian

Geboren in 1951
Amerikaans singer-songwriter en auteur.
Werd op haar 14de beroemd met de song Society’s Child, met voor dat moment (1966) het controversiele thema een interraciale relatie. Met de release van haar album Breaking Silence in 1993 kwam ze uit de holebi kast als lesbienne. Haar ouders waren liberale joden.

7. Adam Lambert

Geboren in 1982
Amerikaans zanger en acteur. Hij werd bekend dankzij American Idol in 2009. Hij eindigde uiteindelijk op de tweede plaats. Kort daarna kwam hij uit de holebi kast als homo. Voor hij bekend werd was hij een ster in de Joodse gemeenschap waar hij optrad als zanger waarbij hij zelfs een keer optrad voor de eerste minister van Israël met Hebreeuwse liederen.

8. Peaches

Geboren in 1966
Echte naam: Merrill Beth Nisker
Canadese Electroclashzangeres. Ging als kind naar een privé Joodse school waar men zowel in het Engels als in het Hebreeuws les gaf. Ze is biseksueel. De muziek van Peaches kenmerkt zich door haar schijnbare preoccupatie met seks en transgenderisme. In haar teksten en shows vervaagt ze bewust de scheidslijnen tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid, een uitdrukkingsvorm die als typerend queer wordt gezien. Zo draagt ze op de hoes van haar album "Fatherfucker" bijvoorbeeld een baard.

9. Judy Gold

Geboren in 1962
Amerikaanse stand-up comedian
Ze won twee Emmy Awards voor haar werk als schrijver en producer van The Rosie O'Donnell Show. Woont momenteel met haar vrouw en twee zonen in New York. Ze startte ook een eigen talkshow: 25 Vragen voor een joodse moeder, dat liep in 2006 en was gebaseerd op interviews met meer dan 50 Amerikaans Joodse moeders. Groeide op in de traditionele Joodse tradities met een kosher leven, dat ze nog altijd volgt waarbij ze ook elke vrijdag een sabbat houdt en niet werkt op Joodse feestdagen.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
AMERIKAANSE JODEN MEEST HOLEBI VRIENDELIJK VAN ALLE AMERIKANEN

EEN GREEP UIT HET OVERIGE HOLEBI.INFO NIEUWS:
HISTORISCHE UITSPRAAK IN ZAKEN LESBISCHE GENEZINGS DELICTEN
ELLEN DEGENERES HOOPT OP WERELDVREDE DOOR OSCARS
OVER HOLEBI'S DIE SLACHTOFFER ZIJN VAN PARTNER GEWELD
MACKLEMORE & RYAN LEWIS KOMEN SAMEN MET VN OP VOOR HOLEBI'S EN TRANSGENDERS
HELFT VAN BELGEN MET HIV ZWIJGT OP HET WERK + INFO VOOR HOLEBI EN HETERO + NUTTIGE LINKS
UNIEK NIEUW HOOFD VAN DE AMERICAN PSYCHIATRIC ASSOCIATION KOMT UIT DE HOLEBI KAST
GENK KRIJGT INFORMATIEPUNT (HOLEBI) COMING OUT
AMERIKAANSE PERSONAL TRAINER KOMT UIT DE KAST
WERELDWIJD IS ZAKENWERELD KLAAR OM NIET MEER SAMEN TE WERKEN MET HOLEBI EN TRANS FOBE LANDEN
holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 30 November, 2013 en 4799 keer gelezen.