Ikea trekt holebi advertentie terug voor Rusland.
De Zweedse meubel gigant IKEA die al vele jaren bekend staat om zijn holebi vriendelijkheid, en die regelmatig holebi koppels afbeeld in zijn reclame campagnes en catalogus, heeft zopas een lesbisch catalogus artikel terug getrokken uit de Russische IKEA cataloog, omdat men vreest daardoor in te gaan tegen de zogenaamde gay propaganda wet.

Voor het december nummer van IKEA's catalogus voor Rusland zou een pagina een lesbisch koppel tonen. De meubel gigant heeft nu besloten die foto weg te halen omdat men bang is van de anti holebi wet in Rusland. En dat is op zijn minst zeer opmerkelijk te noemen daar IKEA als sinds 1990 regelmatig holebi koppels toont in zijn catalogussen. En destijds was IKEA in 1994 het eerste grote bedrijf dat een holebi vriendelijke televisie spot bracht in de VS. Sinds die tijd komen holebi's regelmatig voor op campagne foto's en in catalogussen wereldwijd.

Een woordvoerder van IKEA zegt dat het belangrijk is om zoveel mogelijk neutraal te blijven betreffende religie en politiek. Over het terug trekken van de advertentie met een lesbisch koppel zegt de woordvoerder dat het bedrijf twee belangrijke principes nastreeft in de communicatie van IKEA, namelijk interieur design en het naleven van de wet. In dit geval de Russische wet die holebi 'propaganda' verbied. De voorzitter van de Zweedse Federatie voor holebi en transgender rechten (RFSL) Ulrika Westerlund is van mening dat IKEA de advertentie niet had mogen terug trekken, en dat ze met het behouden van de lesbische advertentie een krachtig signaal hadden kunnen geven aan Rusland betreffende de schending van de mensenrechten. "Het is jammer dat IKEA deze beslissing heeft genomen. Ook en vooral omdat het nog steeds niet duidelijk is wat gay propaganda betekend in Rusland, het behouden van de advertentie had een test kunnen zijn om te kijken wat er zou gebeuren. Russische wetgevers, inclusief president Poetin herhalen steeds opnieuw dat de gay propaganda wet niet anti holebi is, maar enkel bedoeld ter bescherming van kinderen, daardoor is de interpretatie van de wet open, waardoor een advertentie van twee mannen of twee vrouwen in een cataloog bedoeld voor volwassenen niet als schending van de gay propaganda wet zou zijn".

holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 22 November, 2013 en 3373 keer gelezen.Reageer op dit bericht: