Je leest:

Verstoten kinderen: over Belgische ouders die niet kunnen aanvaarden dat hun kind holebi is.Verstoten kinderen: over moeders en vaders die niet kunnen aanvaarden dat hun kind holebi is. 'Eer je vader en je moeder' is één van de tien geboden. Maar wat als die ouders jou niet aanvaarden omdat je holebi bent? Martien, 32, is lesbisch, J'awad, 19, is homo.

Ze zeggen vaak dat holebi's helemaal aanvaard zijn in ons landje, omdat ze kunnen trouwen en kinderen adopteren. Maar dat wil niet zeggen dat alle hetero's holebi's aanvaarden, ook niet anno 2013. Dat bewijzen de verhalen van Martien en J'awad die recent verschenen in weekblad Dag Allemaal. Zij brak met haar moeder, hij met zijn vader. "Stel je niet aan en doe normaal", zei de moeder van Martien. "Volgens haar ben ik een aandachtzoekster omdat ik lesbisch ben', aldus Martien over haar moeder die niet kan aanvaarden dat haar dochter lesbisch is.

Martien Remans, 32, uit Opglabeek werkt volop aan haar nieuwe leven. Na haar outing vorig jaar als lesbienne verliet ze haar man en leerde ze haar grote liefde Eef kennen. Toen ze dat vertelde tegen haar ouders, reageerde vooral haar moeder erg negatief. Het kwam zelfs zo ver dat haar moeder bedreigingen stuurde via Facebook naar haar dochter. Gek genoeg leek het er in het begin op dat de moeder van Martien het wél aanvaardde, ze zei zelfs dat als het zo is dat haar dochter dan opnieuw thuis kon komen wonen. Maar plots werd alles anders, Martien zelf weet niet waarom. Martien was tot vorig jaar nog gehuwd met een man, maar haar vrienden wist dat ze ook soms gevoelens had voor vrouwen. Toch vertelde ze dat nooit aan haar ouders, naar eigen zeggen omdat die het niet zouden begrijpen. Het bewijs was daarvoor jaren geleden geleverd, toen ze al lachend tegen haar ouders zei dat ze eigenlijk meer voor de vrouwen is. Haar moeder zei toen: 'Stel je niet aan en doe normaal'. Martien zegt dat haar moeder toen vond dat ze dat zei om aandacht te zoeken, wat ze vervolgens nog steeds zegt. "Vroeger verdrong ik mijn ware geaardheid uit angst voor mijn ouders. Ik moest een façade ophouden. Zij hadden voor mij al het ideale leventje uitgestippeld, zo van huisje, man en kinderen. Ik heb dat ook grotendeels gerealiseerd, maar op een bepaald moment ging het niet meer. Het ging bergaf met mij en vorig jaar moest ik zelfs naar de psychiatrie met een zware depressie. Ik moest een beslissing nemen, ofwel ging ik weg bij mijn man en koos ik voor wie ik écht ben, ofwel hield het leven voor mij op. Eef en ik zijn nu een jaar samen en ik heb me nog nooit zo goed gevoeld. Eindelijk kan ik mezelf zijn. Martien voelde zich wel lange tijd schuldig naar haar gezin toe. "Ik leefde in een leugen. Dat had ik mijn man en onze dochtertjes niet mogen aandoen. Maar ik wilde iedereen behagen, wilde ook dat mijn ouders fier op mij zouden zijn."

Martien zegt dat ze wel kan begrijpen dat haar ouders het er moeilijk mee hebben omdat ze hun enig kind is. Maar ze begrijpt niet dat vooral haar moeder zo hard kan zijn. "Uiteindelijk wil een ouder toch het beste voor zijn kinderen?". Martien denkt niet dat haar ouders iets tegen holebi's hebben, maar wel dat hun dochter er eentje is. Het verhaal van een Amerikaanse opa dat recent het nieuws haalde toen die met zijn dochter brak omdat die haar eigen zoon had verworpen omdat die homo is, is voor Martien erg herkenbaar. "Ja, want ook mijn oma heeft mij en mijn vriendin aanvaardt. Ze zei zelfs dat ze het wel had gedacht, en heeft er totaal geen problemen mee. Martien vertelde verder dat ze nooit echt kon praten met haar ouders, maar de hatelijke berichten die haar eigen moeder via Facebook verstuurde kwamen wel hard aan. Zeker omdat daar ook een doodsbedreiging tussen zat, waarin Martiens moeder grof weg schreef: 'Ik kom u kapotschieten, daar wil ik nog voor in de gevangenis komen. En snij maar diep genoeg in je polsen dat je dood bent, dan kunnen we de rode loper uitrollen.' Nadat Martien haar moeder blokkeerde op Facebook kreeg ze negatieve en hatelijke sms-jes. Martien stapte zelfs een keer naar de politie vanwege de doodsbedreigingen van haar moeder, maar die lieten weten dat ze niets konden doen, en dat de moeder zelfs het recht had om die dingen te zeggen. De vader van Martien blijft op de achtergrond, met hem heeft ze een iets beter contact. "Met mijn moeder komt het nooit meer goed, met mijn vader hopelijk wel," zegt Martien daar over.
De moeder van Martien wordt opgebeld door het weekblad Dag Allemaal en ontkent alles wat haar dochter zegt. Ook ontkent ze dat Martien al eerder had gezegd dat ze op vrouwen viel, sterker nog, ze ontkent zelfs dat haar dochter recent tegenover haar uit de kast is gekomen. "Ze heeft ons dat nooit gezegd, we hebben dat van anderen moeten vernemen. Toen ik het mijn man vertelde viel die compleet uit de lucht. De moeder van Martien beweert zelfs dat haar dochter ooit heeft gezegd dat ze lesbisch zijn vies vond.

Het verhaal van Martien is jammer genoeg niet uniek. Zo is er ook nog het verhaal van J'awad El Kaddouri, 19, hij weet sinds zijn vijftiende dat hij homo is, maar het zeggen tegen zijn vader heeft hij nooit gedurfd. Toen die het dan toch ontdekte was het huis te klein. De vader van J'awad is streng moslim en kan niet aanvaarden dat zijn enig kind homo is. "Mijn ma is een Belgische en kan het makkelijker een plaats geven. Het maakt voor haar niet uit of ik voor de jongens of voor de meisjes ben, zolang ik maar gelukkig ben. Toen ik een tijdlang een vaste vriend had, zei ze zelfs nu heb ik er een zoon bij. Maar mijn vader, die kan het gewoon niet aanvaarden. Het woord homo uitspreken is al genoeg om hem tilt te doen slaan. Hij is het via via te weten gekomen. Ik durfde het hem niet zelf te zeggen. Maar ik ben nu meerderjarig, dus hij heeft niets meer te zeggen over mij. Hij zegt dat ik met een vrouw moet trouwen. Maar dat wil en kan ik niet. Ik vind het jammer dat hij me niet kan aanvaarden zoals ik ben. Ik begrijp wel dat hij worstelt met zijn geloof, maar ik ben zelf opgegroeid in België, als Belg. Er is niet veel moslim aan mij". Ondertussen heeft J'awad wel terug contact met zijn stiefmoeder, maar niet met zijn vader. "Mijn moslim vrienden hebben mij nochtans wel aanvaard, zolang ik het maar niet in het openbaar doe zeggen ze. In het begin had ik het daar wel moeilijk mee, zo niet in hand in hand kunnen lopen enzo, maar ondertussen met al die verhalen van agressie tegen homo's dat je hoort, kan je beter voorzichtig zijn".

Dat het voor ouders zelden evident is om een homo of lesbisch kind te aanvaarden, maar dat het toch ook weer goed kan komen, bewijst het verhaal van Firmin uit Sint Niklaas. Toen zijn zoon twintig jaar geleden uit de kast kwam had hij het daar super moeilijk mee. "Mijn zoon was toen 21, en pas afgestudeerd. Ik had er in zijn jeugd nooit iets van gemerkt, ze zeggen altijd dat homo's piekfijn verzorgde types zijn, terwijl mijn zoon een heel slordig nonchalant type is. Ik kende op mijn werk enkele homo's en had daar geen moeite mee, maar toen mijn zoon het vertelde werd het zwart voor mijn ogen. Ik schaam me nu voor mijn reactie van toen, maar ik dacht toen vooral ook aan wat zullen de buren denken? En wat heb ik verkeerd gedaan. En hij zal toch geen aids krijgen zekers? Hij is mijn enige zoon, ik wilde hem niet verliezen. En ik wilde dat hij zou trouwen en kinderen krijgen, zodat ik opa kon worden. Ik vermeed hem in het begin als de pest. Als hij met jongens of meisjes thuiskwam dan waren die in mijn ogen allemaal holebi, wat vaak niet zo was, en ik ging toen nog liever buiten zitten dan met hen geconfronteerd te worden. Ik ben veel te bruut tegen hem geweest. Ik heb daar nog altijd spijt van want hij verdiende dat niet. En toen veranderderde alles. Mijn vrouw was hulp gaan zoeken bij de Werkgroep voor Ouders van Holebi's. Ik ben toen ook lid geworden, ik kon niet anders, want omdat mijn vrouw en ikzelf er anders tegenover stonden ging mijn huwelijk bergaf. Ik besefte toen dat het zo niet verder kon. Ik heb toen een goed gesprek gehad met de stichters van de werkgroep. Ik zag en hoorde hoe die omgingen met hun homo zoon, met veel liefde, en ik besefte dat ik verkeerd bezig was. Ik stond op het punt mijn zoon te verliezen en dat wilde ik niet. Sindsdien is onze relatie helemaal opgeklaard. Onze zoon komt nu ook bij ons thuis met zijn vriend met wie hij al dertien jaar samen is." Firmin is ondertussen penningmeester van de Werkgroep Ouders van holebi's, en vecht samen met hen voor holebi rechten.

Extra info:
De Werkgroep Ouders van holebi's bestaat ondertussen 20 jaar. Elke eerste woensdag van de maand is er in Gent een bijeenkomst waar ouders worden opgevangen.
Meer info: http://www.wohg.be/ en https://www.facebook.com/pages/Ouders-waarvan-de-kinderen-homo-of-lesbisch-zijnwoHg/124551667697599?fref=ts

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: Dag Allemaal van 15 oktober 2013

Dit bericht is gepost op 20 October, 2013 en 4466 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

01 oktober 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

De finale van Mr Gay Belgium 2020 komt dichterbij.

 

Vriend van Luikse advocaat vermoord mogelijk gaat het om homofobie (indien ja, dan vierde homofobe moord in Belgie).

 

Tweede regenboogzitbank staat in West-Vlaanderen.

 

Lesbisch koppel uren lang nageroepen in Gent, van aan de Graslei tot aan hun huis.

 

Zevende West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 

Mogelijk sluit Ruislede zich aan bij bijna 10 Vlaamse gemeenten & steden tegen anti holebi & trans houding in Polen.

 

CD&V politicus wil bescherming van holebi's tegen homohaat en beschuldigd Vlaams Belang van Pink washing + video.

 

Nog dit jaar Vlaams onderzoek naar geweld tegen holebi's & transgenders, en Brussel zet strijd verder.

 


Buitenlands nieuws

Transgenders & gender diverse personen (ook holebi's) hebben vaker autisme.

 

Noorwegen geeft opvang van holebi en transgender vluchtelingen hoogste prioriteit.

 

Amsterdamse rechter zegt: 'uitschelden van homo koppel is geen groepsbelediging voor homo's'.

 

Uniek, voor het eerst wet aangenomen zonder tegen stemmen die ook holebi's & trans+ personen vermeld in de VS.

 

Ouders van holebi of transgender+ kind minder supportief dan twintig jaar geleden (+ nuttige links).

 

Restaurant met enkel transgender personeel groot succes.

 


Showbizz & Sport

Te graag willen dat een voetballer uit de kast komt zorgt net dat hij er in blijft.

 

Controverse rond The Ellen Show heeft tot nu toe geen invloed op goede kijkcijfers + video.

 

Holebi & transgender winnaars op de Primetime Emmy Awards + 2 video's

 

RuPaul schrijft geschiedenis met vijfde Emmy overwinning en herdenkt Chi Chi DaVayne in speech + video.