Je leest:

Voetbalwoordvoerders, profvoetballer, holebifederatie e.a over coming out eerste homo scheidsrechter in Belgisch voetbal.Op 17 augustus van kwam de eerste Belgische scheidsrechter en voetballer uit de holebi kast. Gabriël Papanikitas 39, deed zijn coming out voor het eerst op de website www.holebi.info/ Een dag later kreeg hij al een mail van een krant voor een interview, en ondertussen namen tal van kranten het artikel over. En gisteren verscheen er een artikel in weekblad Dag Allemaal waarin ook anderen aan het woord kwamen, zoals Anderlecht woordvoerder David Steegen, Jeroen Borghs van de holebifederatie Cavaria, Dimitri VanTomme, Stefan Van Loock (KBV), Franky Vercautere (profvoetballer) en Carl Huybrechts.(sportcommentator).

Papanikitas is zoals je eerder al kon lezen scheidsrechter op het hoogste niveau van het Belgische amateurvoetbal, daarnaast voetbalt hij zelf ook, bij de Pink Devils uit Mechelen, een ploeg met allemaal openlijke homo's die het vrij goed deden op de OutGames in Antwerpen. Papanikitas zegt te weten dat er zowel bij de Rode Duivels als bij Anderlecht en Club Brugge homo voetballers zitten, maar die zitten allemaal nog in de kast, en ze leiden allemaal een dubbelleven met vrouw, vrienden en soms zelfs ook met kinderen. Wat Gabriël verder in Dag Allemaal zegt is een verkorte versie van wat hij eerder liet weten via de website van holebi.info, en kijken daarom verder naar wat de andere te zeggen hadden:

Klaus Van Isacker, woordvoerder van Club Brugge, wenst volgens Dag Allemaal geen uitspraken te doen over eventuele homo's in de kast. Anderlecht woordvoerder David Steegen wel. "Kijk, als club nemen we hierover geen standpunt in. Als iemand de behoefte zou voelen om zich te outen, dan is dat zijn zaak. Elke speler doet wat hij wil, zolang hij maar goed presteert voor de club. Het is trouwens nogal gemakkelijk van die ene scheidsrechter om de naam van onze club te laten vallen. Dat maakt het verhaal meteen interessanter dan als pakweg, met alle respect, Westerlo genoemd zou worden. Is het waar of niet? Ach, ik weet niet. Het is trouwens niet aan die man om zoiets te insinueren. Dat wordden dan zo van die urban legends (zucht)." Op de vraag of Steegen vind dat outings in het voetbal moeten kunnen zegt hij: "Ik ben geen maatschappelijk werker of socioloog hé. Luister, de voetbalwereld is een echte mannenwereld, met vooroordelen en bijzonderheden. Maar dat is ook zo in andere mileus. Of iemand zich al dan niet durft outen, is niet onze zaak. Wij hoeven toch geen voorvechter te zijn van outings? Nee, dat beslist ieder voor zich. We hebben geen probleem met homo's, maar wij praten daar niet over. Wij respecteren gewoon de individuele vrijheid van elke speler of medewerker van Anderlecht. Wij zijn een professionele voetbalclub, wij betalen spelers om zo goed mogelijk te voetballen en helpen hen daarbij, maar verder gaat het niet. Het is niet onze rol om missionaris of zo te spelen. Wij gaan dus geen campagne beginnen of zo. Zondag hebben wij een match en dus hebben we wel andere katten te geselen."

Vier jaar geleden sprak ruim 70 procent van de Belgische voetballers zich in een enquête van Sport/Voetbalmagazine negatief uit over homoseksualiteit in het voetbal. "Er zijn nog bergen werk te verzetten en een Belgische profvoetballer met een mannelijke voorkeur zou daar geweldig bij helpen," zegt Jeroen Borghs van de holebifederatie Cavaria. "het is verschrikkelijk om in de kast te blijven, maar veel jonge voetballers kiezen daar wel voor, uit angst hun sport te moeten opgeven. Of ze geven die passie op omdat ze aanvoelen dat hun geaardheid er niet verenigbaar mee is. Bijzonder jammer dat zo talent verloren gaat en jonge mensen worden afgeremd."

Medeorganisator van de OutGames, Dimitri VanTomme, bekend van JIM, en een veelgevraagde dj én zanger bij de groep Teek zegt heel veel bekende mensen te kennen die holebi zijn, vooral in de showbizz, maar dit zitten allemaal nog in de kast. "Ik heb zelf enorm geworsteld met mijn outing. Vooral omdat het een weerslag zou hebben op mijn werk (toen als beginnend popidool). Eens je uit de kast komt is er geen weg terug hé. Ik zou enorm veel respect hebben voor de Belgische profvoetballer die als eerste uit de kast kwam. Maar als niemand het durft, neem ik het hen niet kwalijk."

Franky Vercauteren, zelf ooit een Rode Duivel en al 40 jaar actief in het profvoetbal, nam het ambassadeurschap van de OutGameso zich. Als voetballers niet durven bekennen dat ze homo zijn, heeft dat volgens Franky temaken met schrik voor reacties in de kleedkamer. "De samenleving evolueert en het voetbal ook. De voetbalbond werkt hard aan respect op en naast het vel. Respect voor andere rassen en culturen én voor een andere seksuele geaardheid. En de bond doet er goed aan om daar verder in te investeren." Stefan Van Loock van de Koninklijke Belgische voetbalbond zegt: "Wij juichen alle acties die de integratie van andersgeaarden bevordert toe. Tijdens wedstrijden kunnen nu al alle mogelijke uitspraken van supporters bestraft worden. Dan krijgen ze een verwittiging en zijn de clubs verplicht hen het zwijgen op te leggen. In extreme gevallen draait de club ervoor op."

Ook Carl Huybrechts, de iconische sportcommentator geeft zijn mening. "Ze moeten iedereen met rust laten. De discussie is irrelevant, omdat ik zelf al veertig jaar homo's in mijn vrienden- en werkkring heb. En niemand heeft daar ooit een probleem van gemaakt. Hoever in de tijd kunnen mensen achterlopen zeg! Uit de kast komen als voetballer zou geen probleem mogen zijn. De voetbalwereld is niet de fijnzinnigste wereld maar toch zou het geen probleem mogen zijn. Het voledige verhaal kan je lezen in de Dag Allemaal van 27 augustus 2013.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
HOLEBI.INFO PRIMEUR - EERSTE BELG SCHEIDSRECHTER EN VOETBALLER KOMT UIT DE HOLEBI KAST

EEN GREEP UIT HET OVERIGE NIEUWS:
DE COMING OUT VAN EEN BELG SCHEIDSRECHTER EN VOETBALLER - DEEL TWEE
POLYGAMIE EN POLYANDRIE WETTELIJK TOEGESTAAN - HOMOSEKSUALITEIT WETTELIJK VERBODEN
HOLEBI EN TRANSFOBIE IN BELGIE EN OP HET INTERNET MOET ANDERS WORDEN AANGEPAKT
RUSSEN MAKEN VAN TCHAIKOVSKY EEN HETERO IN NIEUWE FILM
AUSTRALISCH OLYMPISCH ATLETE KOMT UIT DE HOLEBI KAST, MAAR IS WAT BANG VOOR RUSLAND
HOMO ACTEUR KRIJGT AWARD VOOR INZET VOOR HOLEBI EN TRANS GEMEENSCHAP
HET WITTE HUIS GAAT PRATEN OVER BISEKSUELEN
HOLEBI FOBIE ZAL WORDEN AANGEPAKT ZOALS RACISME IN VOETBAL EN OP INTERNET
GROTE BEDRIJVEN DENKEN OOK AAN TRANSGENDERS

MEER NIEUWS: KLIK HIER


Bron: dag allemaal van 28.09.2013

Dit bericht is gepost op 28 August, 2013 en 4382 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Jeugdbende uit Genk moet zich verantwoorden voor zwaar homofobisch geweld.

 

Brug vernoemd naar lesbische holebi activiste per boot aangekomen in Brussel.

 

Poolse kunstenares stelt transgender werken voor in Antwerpen.

 

3 interviews met Vlaamse holebi & trans uit Antwerp Trail of Stories wandeling + links naar de 13 verhalen + videos.

 

Nieuw Vlaams dating programma op komst met Jani Kazaltzis.

 

Aandacht voor geweld tegen holebi's & transgenders met viooltjes in Antwerpen.

 

Minderjarige riskeert celstraf voor homofobe aanvallen in Brugge

 


Buitenlands nieuws

Als Trump verliest krijgt de VS eerste zwarte lesbische vice-president.

 

68% holebi's en trans+ personen hebben last van depressie tijdens coronavirus crisis + nuttige links.

 

Homo koppel werd onverwacht met vijf weken tussen twee keer papa.

 

Conservatieven willen dat Trump transgender rechten (opnieuw) aanvalt om hem te doen winnen.

 

Onrust in Polen, tal van holebi's & transgenders gearresteerd, Europa moet dringend ingrijpen.

 

Lesbische asielzoekster overgoten met kokend water in Nederland.

 

Voor het eerst twee superhelden gehuwd in Marvel strip.

 


Showbizz & Sport

Disney Plus viert homo songwriting-genie en toneelregisseur in docu + trailer.

 

BBC kreeg klachten om lesbische tienerkus + video.

 

Meer dan 700 Britse artiesten strijden tegen racisme en holebi- en transfobie.

 

Presentator Andy Cohen mag geen coronavirus patienten redden omdat hij homo is.

 

Vijfvoudig kampioen sporter en wereld & Europees medaillewinnaar komt als biseksueel uit de kast.